Παράβαση και χέρι: Τι ισχύει με τους νέους κανονισμούς

SMS

Από την 1η Ιουνίου του 2019 υπάρχουν νέες οδηγίες για μια σειρά από γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα - τι ισχύει και τι όχι πλέον όταν ο παίκτης βρίσκει την μπάλα με το χέρι

Από τις τιμωρίες των ποδοσφαιριστών για πανηγυρισμούς μέχρι για το τι ισχύει πλέον στις περιπτώσεις που ο παίκτης ακουμπά την μπάλα με το χέρι.

Συζητήσεις επί συζητήσεων όλα αυτά τα χρόνια ,ακόμα και τώρα, για το πότε ο παίκτης έχει πρόθεση, για την κρίση του διαιτητή, για το αν το χέρι είναι ''κολλημένο'' στο σώμα και άλλα τέτοια. 

Δύο περιπτώσεις έγιναν και αυτό το ΣΚ στην Superleague που σήκωσαν συζήτηση, το χέρι του Γούτα στο Περιστέρι (δεν καταλογίστηκε) και το χέρι του Παπανικολάου (Πανιώνιος - Ολυμπιακός) το οποίο και καταλογίστηκε. Κανονικά, και οι δύο φάσεις είναι παράβαση.

Οι δύο φάσεις:

ΧΕΡΙ-ΓΟΥΤΑ_191124_181721.jpg#asset:150072olympiakos3_191125_090802.jpg#asset:150267


Σύμφωνα με τον κανονισμό που ΙΣΧΥΕ μέχρι τώρα, για να υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να υπήρχε ηθελημένη επαφή του χεριού με την μπάλα. Δηλαδή, είτε το χέρι να πηγαίνει στη μπάλα, είτε το χέρι να ''μεγαλώνει'' το σώμα όπου και πάλι ήταν παράβαση.

Μέχρι τώρα, η επαφή της μπάλας στο χέρι χωριζόταν σε ακούσια και εκούσια. Πλέον,υπάρχει παράβαση, στην επαφή της μπάλας με το χέρι, είτε ηθελημένα, είτε σε αφύσικη θέση (έστω και ακούσια) όταν αυτό ευθυγραμμίζεται με τους ώμους, ή πάνω από τους ώμους.

Αλλαγή δεδομένων και μη παράβαση όταν η μπάλα ακουμπήσει σε χέρι η μπράτσο ποδοσφαιριστή που χρησιμοποιεί αυτό το χέρι για να στηριχθεί, αν αυτό εφάπτεται με το σώμα.

Πλέον, με τους νέους κανονισμούς της International Football Association Board (IFAB), τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει όσον αφορά την πρόθεση, τι είναι εσκεμμένο. Να επισημάνουμε ότι όλα τα παρακάτω ισχύουν σε όλες τις διοργανώσεις εκτός της... Premier League και του Αγγλικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Στο Νησί έχουν διαχωρίσει τις θέσεις τους - με επίσημες ανακοινώσεις - για το τι θα δίνουν οι διαιτητές για τα χέρια - κυρίως - εντός περιοχής.

Πότε το χέρι είναι ένα παράβαση;

1) Όταν το χέρι κάνει το σώμα ''αφύσικα'' μεγαλύτερο. Το ''αφύσικα'' είναι στην κρίση του διαιτητή

2) Όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου, ακόμα και σε τάκλιν.

3) Όταν το χέρι πηγαίνει προς την μπάλα (όπως και πριν)

4) Όταν ο παίκτης κερδίζει κατοχή μετά από χέρι.

5) Γκολ μετά από χέρι, ακόμα και ακούσια επαφή.

Πότε δεν είναι παράβαση;

1) Όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι του ίδιου του παίκτη έπειτα από δική του επαφή με το κεφάλι/σώμα/πόδι

2) Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι το οποίο είναι κοντά στο σώμα και δεν είναι σε αφύσικη θέση (εκούσια ή ακούσια)

3) Εάν ένας παίκτης πέφτει και η μπάλα ακουμπήσει το χέρι του που είναι ανάμεσα στο σώμα και το χορτάρι (αλλά όχι εάν είναι εκτεταμένο και κάνει αφύσικα μεγαλύτερο το σώμα).

4) Όταν ο παίκτης βάζει το χέρι του μεταξύ του σώματός του και του γηπέδου για να στηριχτεί όταν πέφτει, και η μπάλα βρίσκει το χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το χέρι του Γούτα που δεν είδαν στο VAR

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.