Πέντε αλλαγές για κάθε ομάδα - προαιρετικό το VAR!

16:52 | 08/05/2020

Το συμβούλιο της FIFA ενέκρινε σήμερα την αύξηση από τρεις σε πέντε των αλλαγών που μπορεί να κάνει κάθε ομάδα.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο ισχύει για διοργανώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν σύντομα και θα ολοκληρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο να επεκταθεί, ώστε να καλύψει ολόκληρη τη σεζόν 2020-21.

Η ανάγκη για την τροποποίηση αυτή προέκυψε από την παράταση της φετινής σεζόν μέσα στο καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, προκειμένου να προστατευθούν οι ποδοσφαιριστές από τον αυξημένο όγκο αγώνων υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την απόφαση της IFAB, κάθε ομάδα δικαιούται να κάνει ως και πέντε αλλαγές, χωρίς όμως να διακόψει το παιχνίδι περισσότερες από τρεις φορές. Κοινώς, κάθε προπονητής θα έχει στη διάθεσή του τρία «παράθυρα» για να κάνει τις αλλαγές του, συμπεριλαμβανομένης της ανάπαυλας μεταξύ των δύο ημιχρόνων.

Η απόφαση της IFAB δεν είναι δεσμευτική και η κατά περίπτωση διοργανώτρια αρχή (ομοσπονδία ή λίγκα) έχει το δικαίωμα να την ενσωματώσει ή όχι στους κανονισμούς της.

Αναλυτικά:

  • Η κάθε ομάδα θα μπορεί πλέον να κάνει μέχρι και 5 αλλαγές στο παιχνίδι.
  • Για να μην χάνεται υπερβολικός χρόνος, η κάθε ομάδα θα έχει τρεις ευκαιρίες για να κάνει αλλαγή, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η διάρκεια ανάπαυλας ημιχρόνου.
  • Όσες αλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα, θα μπορούν να γίνουν στην παράταση.
  • Όσες διοργανώσεις επιτρέπουν στις ομάδες μία επιπλέον αλλαγή στην παράταση, θα μπορούν να κάνουν συν μία ακόμη αλλαγή, όμως μόνο πριν της έναρξη της παράτασης ή στο ημίχρονο.
  • Όσον αφορά το VAR, όσες ομοσπονδίες το επιθυμούν μπορούν να διακόψουν την χρήση του.


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.