Ανακοινώσεις, ένταση και... μπουρλότο στο πρωτάθλημα

09:28 | 28/01/2020

Η απόφαση της ΕΕΑ, οι σκληρές ανακοινώσεις και το ενδεχόμενο λουκέτο στο πρωτάθλημα - όλες οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η ΕΕΑ με ψήφους 3-2 εισηγήθηκε την ανάκληση του πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και τον υποβιβασμό τους. Η ΕΕΑ ανακάλεσε το πιστοποιητικό συμμετοχής του Δικεφάλου για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελεσίδικη απόφαση και ότι δεν υπάρχουν άλλα επεισόδια στην υπόθεση.

H απόφαση αυτή, όχι μόνο έβαλε νερό στον μύλο της σφοδρής αντιπαράθεσης Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ αλλά το σίριαλ έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Η απόφαση της ΕΕΑ για πολυδιοκτησία έχει προκαλέσει ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές με τον ''Δικέφαλο του Βορρά'' να βάλει και κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με σκληρές εκφράσεις. Μάλιστα, ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Πανό στην Τούμπα, τοποθετήσεις από βουλευτές και φορείς της Θεσσαλονίκης ενώ ακολούθησε και η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Το Ελληνικό πρωτάθλημα, έχει μπολιαστεί από τόση εξωαγωνιστική τοξικότητα που πλέον το πιθανότερο είναι να έχουμε μικρή ή μεγάλη διακοπή του ενώ οι αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΟΚ αναμένεται να ενταθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ολυμπιακού:

"Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε και ακολουθεί στην επιχειρηματική του διαδρομή, γνωστές σε όλους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ΠΑΟΚ.

Ο κ. Σαββίδης πιστεύει ότι με χρήματα μπορεί να αγοράζει ΠΑΕ της Super League και με αυτό τον τρόπο να κερδίζει το πρωτάθλημα, παίζοντας φιλικά παιχνίδια μαζί τους… (όπως γίνεται με την Ξάνθη) και απαιτεί ενώ αυτό τιμωρείται για τους άλλους ιδιοκτήτες με υποβιβασμό, αυτός να παραμένει ατιμώρητος.

Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης για λογαριασμό της κυβέρνησης, φοβούμενος το δήθεν πολιτικό κόστος από τις αστείες απειλές και εκβιασμούς των μέσων και των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, ζήτησε ουσιαστικά από τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν το νόμο, μεταβαλλόμενος ο ίδιος σε δικαστή, επιχειρώντας να ακυρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής (4-1), χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την ενοχή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει με νηφαλιότητα τη δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της και λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολυϊδιοκτησία και την παράνομη συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη και των συνενόχων του".

Στο μεταξύ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης πήρε και επίσημα θέση μετά την εισήγηση της ΕΕΑ και εξαπέλυσε επίθεση στον Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

Η σημερινή εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανής στα αθλητικά χρονικά. Αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ και αδικούν κατάφωρα τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς και ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων και εξευτελίζει όσους υπηρετήσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επειδή δεν έχω μάθει στη ζωή μου να μασάω τα λόγια μου και να κρύβομαι, δηλώνω ευθαρσώς:

Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή.

Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία. Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις που έχω για την δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί.

Τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα;

Η απόφαση δεν είναι εκτελεστέα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας υποβιβασμός ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Αυτή είναι η εισήγηση της ΕΕΑ και τα δικαιοδοτικά όργανα της Λίγκας και της Ομοσπονδίας θα αποφασίσουν για την συνέχεια. Αν θα τιμωρηθούν και πόσο η δύο ομάδες.

Σε περίπτωση που η ποινή που προτείνει η ΕΕΑ ισχύσει, τότε είναι δεδομένο ότι οι δύο ομάδες θα προχωρήσουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, ακόμα και σε δεύτερο βαθμό ενώ υπάρχει και το CAS σαν την έσχατη λύση. Επαναλαμβάνουμε, αν ισχύσει η πρόταση της ΕΕΑ.

Όμως, η απόφαση στην Εφέσεων της ΕΠΟ είναι οριστική και άμεσα εκτελεστέα, διότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί αρκετό καιρό μετά. Εν ολίγοις, το σημαντικό είναι το τι θα συμβεί στον δεύτερο βαθμό. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει την διακοπή του πρωταθλήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΕΑ εισηγήθηκε τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ-Ξάνθη!

Η ανακοίνωση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό

Πανό κατά του Αυγενάκη στην Τούμπα

Το μήνυμα του Αυγενάκη για την υπόθεση «ΠΑΟΚ-Ξάνθη»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.