Πόλο γυναικών: Η Εθνική έμεινε όγδοη, έχασε και από τον Καναδά

08:44 | 28/07/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, που ξεκίνησε τόσο ελπιδοφόρα για την εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, ολοκληρώθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου έχασε και από τον Καναδά με 14-12 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 10-10), περιορίστηκε στην όγδοη θέση της τελικής κατάταξης και μπαίνει εκ νέου σε μία διαδικασία αυτοκριτικής και εσωστρέφειας, λίγους μήνες πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νετάνια και το Παγκόσμιο της Ντόχα, όπου θα κληθεί να διεκδικήσει την επιστροφή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια. Αν φτάσει να παίζει για το εισιτήριο στο Κατάρ, ο Καναδάς θα είναι ο βασικός αντίπαλος...

Η ελληνική ομάδα άνοιξε το σκορ με την Ελευθερία Πλευρίτου, μετά από πολύ ωραία ασίστ της Ξενάκη, αλλά στη συνέχεια και για μεγάλο διάστημα... σταμάτησε να παίζει. Με πολύ κακές επιλογές στην επίθεση και λάθος τοποθετήσεις στην άμυνα, οι διεθνείς έδωσαν τη δυνατότητα στον Καναδά να "τρέξει" ένα σερί 4-0 και να προηγηθεί 4-1 στο τέλος του πρώτου οκταλέπτου. Στη δεύτερη περίοδο η εθνική βελτίωσε την άμυνά της, αλλά χρειάστηκε να συμπληρωθούν 11,5 "άγονα" λεπτά για να έρθει το δεύτερο ελληνικό γκολ, από την Ξενάκη σε παίκτρια παραπάνω (ως εκείνο το σημείο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε 0/3). Οι Ελληνίδες παίκτριες σαν να "ξεκόλλησαν", βρήκαν γρήγορα άλλα δύο γκολ και ισοφάρισαν 4-4, αλλά το ξέσπασμα αυτό αποδείχθηκε προσωρινό. Με νέο σερί 3-0 στο τρίτο οκτάλεπτο, ο Καναδάς πήρε ξανά διαφορά τριών τερμάτων (9-6) και φάνηκε να "αγκαλιάζει" τη νίκη.

Προ του φάσματος μίας ταπεινωτικής ήττας, δύο πολίστριες αντέδρασαν. Η Ιωάννα Χυδηριώτη με μία εντελώς προσωπική ενέργεια (έκλεψε στην άμυνα, κέρδισε αποβολή, κολύμπησε και σκόραρε) μείωσε σε 10-8 και στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Ελενα Ξενάκη. Πρώτα κέρδισε πέναλτι το οποίο αξιοποίησε η Ελευθερία Πλευρίτου, 1΄01΄΄ πριν τη λήξη, και στα 12 δευτερόλεπτα, με γυριστό από τα 2μ., ισοφάρισε σε 10-10 και έστειλε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι.

Η Γκουντρό απέκρουσε το πρώτο ελληνικό πέναλτι, που εκτέλεσε η Ελευθεριάδου, ενώ ο Καναδάς ξεκίνησε με 3/3. Η Σταματοπούλου, που δεν έπαιξε καθόλου στον κανονικό αγώνα, αντικατέστησε τη Διαμαντοπούλου και απέκρουσε το σουτ της Μπράουν, αλλά αμέσως μετά η Μυριοκεφαλιτάκη έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Η Λα Ρος ευστόχησε και "σφράγισε" τη νίκη, που η ομάδα της δικαιούτο στο σημερινό παιχνίδι.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτο τον Καναδά): 4-1, 1-4, 4-1, 1-4

Στα πέναλτι: 4-2

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 1-1 Ράιτ (πέναλτι), 2-1 ΜακΚέλβι (πέναλτι), 3-1 Μπάκοτς (π.π.), 4-1 Μπράουν (κόντρα), 4-2 Ξενάκη (π.π.), 4-3 Νίνου (περιφέρεια), 4-4 Ελληνιάδη (περιφέρεια), 5-4 Πολ (π.π.), 5-5 Χυδηριώτη (π.π.), 6-5 Κρεβιέ (π.π.), 6-6 Νίνου (περιφέρεια), 7-6 Ράιτ (φουνταριστός), 8-6 Κρεβιέ (π.π.), 9-6 Μπράουν (πέναλτι), 9-7 Ξενάκη (περιφέρεια), 10-7 Ράιτ (περιφέρεια), 10-8 Χυδηριώτη (π.π.), 10-9 Ελευθ. Πλευρίτου (πέναλτι), 10-10 Ξενάκη (φουνταριστός).

Η σειρά των πέναλτι: Ράιτ 11-10, Ελευθεριάδου (απόκρουση), Κρεβιέ 12-10, Ελληνιάδη 12-11, Μπάκοτς 13-11, Ελευθ. Πλευρίτου 13-12, Μπράουν (απόκρουση), Μυριοκεφαλιτάκη (δοκάρι), Λα Ρος 14-12.

Η εθνική είχε 3/10 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 5 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Ο Καναδάς είχε 4/11 με παίκτρια παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 1 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Μς τρεις ποινές αποβλήθηκε η ΜακΚέλβι (1΄01΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαιτητές: Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία), Τζόνσον (Αυστραλία)

Οι συνθέσεις:

ΚΑΝΑΔΑΣ (Ντέβιντ Μπαραντέλο): Γκουντρό, Μιμίδη, Κρεβιέ 3, Ράιτ 4, Γκεβρεμόντ, ΜακΝτάουελ, Μπάκοτς 2, Λεμέι-Λαβουά, ΜακΚέλβι 1, Μπράουν 2, Πολ 1, Λα Ρος 1, Τζάφι

ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 3, Χυδηριώτη 2, Ελευθεριάδου, Φουντωτού, Ξενάκη 3, Νίνου 2, Ελληνιάδη 2, Σιούτη, Τριχά, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου

** Εκτός ελληνικής 13άδας έμειναν οι Μαργαρίτα και Βάσω Πλευρίτου, με την Ελευθερία Πλευρίτου να χρίζεται αρχηγός, αντί της μεγαλύτερης αδελφής της.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.