Ράλλης στο Capitano.gr: «Ποιο μπάσκετ, πρώτα η υγεία»

Special

Ο προπονητής του ΟΦΗ, Βασίλης Ράλλης, σε συνέντευξη του αναφέρεται στα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας, πως βιώνει την περίοδο της καραντίνας και οι συνέπειες της κατάστασης στον αθλητισμό

Είναι μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη πραγματικότητα όλο αυτό που ζούμε. Όπως είναι φυσιολογικά, τα νέα δεδομένα έχουν επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό και τον αθλητισμό, όπως μεταδίδουμε καθημερινά μέσα από την πλούσια ειδησεογραφία στο Capitano.gr

Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του μπάσκετ στην Κρήτη, ο παλαίμαχος αθλητής και νυν προπονητής της ομάδας μπάσκετ του ΟΦΗ, Βασίλης Ράλλης μιλάει στο Capitano.gr, ορίζει σαν απόλυτη προτεραιότητα την υγεία όλων, εκθέτει την άποψη του για το τι μπορεί να γίνει με τα πρωταθλήματα και πως θα επηρεάσει όλο αυτό τον χώρο που υπηρετεί.


Γεια σου κόουτς, πες μου αρχικά πως βιώνεις την κατάσταση με τον κορωνοϊο;

Κοίταξε Γιάννη, ειδικοί δεν είμαστε εμείς, πρέπει να κάνουμε αυτά που μας λένε. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι το σωστό. Τώρα, από κει και πέρα ο αθλητισμός είναι δευτερεύον πράγμα, όταν υπάρχει θέμα υγείας, πρώτα είναι αυτό. Στην αρχή δεν το είχαμε όλοι πολύ σοβαρά, και πάλι καλά που πήραμε έγκυρα τα μέτρα. Η κυβέρνηση καλά το πάει.

Εμείς (οι πολίτες) καλά το πάμε, τι πιστεύεις;

Είμαστε λίγο υπερβολικοί οι Έλληνες σε όλα. Και η συνωμοσιολογία και ο φόβος. Δηλαδή, και να σε φοβίσουν περισσότερο από όσο πρέπει αλλά και εκείνοι που σκέφτονται συνομωσιολογικά είναι περισσότερο από όσο πρέπει. Από αυτό που καταλαβαίνω εγώ. Νομίζω το πάμε καλά, βλέπεις σε χώρες πιο δυνατές, το πήραν πιο αψήφιστα.

Έχουμε πειθαρχήσει σαν κόσμος, τώρα ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις εντάξει, δεν το κάνουν όλοι όμως.

Βασίλης Ράλλης


Στο κομμάτι της δουλειά σου, γενικότερα τον αθλητισμό. Δυσοίωνες οι προβλέψεις από τους περισσότερους.

Σίγουρα είναι το επάγγελμα μας, είναι πάρα πολύς ο κόσμος που ασχολείται με τον αθλητισμό αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από το να περιμένουμε.

Να ξέρεις ότι όλοι εμείς, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, επειδή έχουν κάνει το χόμπι μας επάγγελμα θέλουμε να γυρίσουμε γρήγορα στις δουλειές. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, όταν απολαμβάνεις την δουλειά σου, επιθυμείς να επιστρέψεις και γρήγορα. Όμως, με τις σωστές προϋποθέσεις.

Όλο αυτό δεν είναι κάτι που έχει ξαναγίνει, ούτε γνώμη για το τι μπορεί να γίνει. Ο καθένας έχει μια γνώμη....

Ποια η γνώμη σου για το τι μπορεί να γίνει στα πρωταθλήματα;

Είναι δύσκολο να σταματήσουν όλα. Αν δεις σε Παγκόσμια κλίμακα, τα πρωταθλήματα που έχουν ανόδους και υποβιβασμούς (μπάσκετ) δεν έχουν διακοπή. Αυτά που έχουν αναβληθεί είναι Ευρωπαϊκοί αγώνες, αλλά δεν είναι λίγκες, είναι δύσκολο να διακoπεί εγχώριο πρωτάθλημα. Ποιος θα ανέβει και ποιος θα πέσει;

Σε κάποιες χώρες σταμάτησαν όμως...

Εντάξει, οι Λιθουανοί, οι Βέλγοι κτλ. Στην πρώτη κατηγορία. Εδώ στην Ελλάδα έχεις 7 κατηγορίες κάτω από την Α1, είναι δύσκολο να πάρεις μια απόφαση και όσοι ανεβαίνουν τώρα να ανέβουν και αντίστοιχα στην παραμονή. Σκέψου μια ομάδα που είναι 3η ή 4η και το εύκολο της πρόγραμμα είναι στη συνέχεια.

rals.JPG#asset:152647


Άρα θεωρείς ότι δεν πρέπει να υπάρξει οριστική διακοπή, να συνεχιστούν ακόμα και Σεπτέμβριο.

Μπορεί να γίνουν το καλοκαίρι, εύκολα. Φυσικά πρώρα η υγεία. Οι Εθνικές ομάδες δεν παίζουν το καλοκαίρι; Είναι άθλημα εσωτερικού χώρου. Πες ότι δίνουν εντολή ότι όλα καλά με τον κορωνοϊο, ο αθλητισμός μπορεί να επιστρέψει, η γνώμη μου είναι ότι κάνεις ένα πρωτάθλημα 1-1,5 μήνα ''fast track'' και τελειώνεις.

Δίνεις στις ομάδες περιθώριο τριών εβδομάδων - ένα μήνα να προετοιμαστούν, παίζεις Τετάρτη - Κυριακή και τελειώνει όλο αυτό. Επαναλαμβάνω, αν όλα πάνε καλά. Δεν λέω να μπούμε και να ρισκάρουμε, προς Θεού. Πρώτα η υγεία δεν το συζητάω.

Σχολίασε μου την απόφαση που πήρε η FIBA για το Champions League, final 8 τον Σεπτέμβριο.

Aυτό πάλι είναι λίγο δύσκολο. Με τι ρόστερ θα παίξουν οι ομάδες. Αν οι παίκτες φύγουν από τις ομάδες τους, θα επιστρέψουν για το final 8. Αν για π.χ ο Ματσιούλις φύγει τώρα από την ΑΕΚ, θα επιστρέψει Σεπτέμβριο για το final 8. Έτσι όπως το έκαναν, λογικά θα πάνε με τα καινούρια ρόστερ, εκτός αν το πρωτάθλημα αργήσει να ξεκινήσει.

Στον ΟΦΗ πόσο σας επηρεάζει όλο αυτό, έχετε δώσει ασκήσεις, κάποιο πρόγραμμα συντήρησης;

Κοίταξε, στο μπάσκετ χρειάζεται αερόβιο, τρέξιμο. To θέμα είναι να ξέρεις, από μόνος σου ότι πρέπει να κάνεις αυτά που πρέπει. Στο μπάσκετ είναι διαφορετικά από το ποδόσφαιρο

Ένα σχόλιο για την εφετινή Εθνική και τον 1ο όμιλο

Να πούμε αλήθεια. Θέλει 9 αγωνιστικές ακόμα, το 1/3 δεν έχει γίνει άρα η άποψη μου είναι για ότι έχει συμβεί έως τώρα. Μια ομάδα που εντυπωσίασε, πήγε καλύτερα από ότι περίμεναν όλοι είναι το Αιγάλεω, από την άλλη περίμενα πιο πάνω τον Έσπερο και την Μεγαρίδα.

ofi-mandraikos116.JPG#asset:173095


Αγωνιστικά, είσαι ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας;

Θα μπορούσαμε να είμαστε σε 1-2 θέσεις παραπάνω, έχουμε το ρόστερ και θα μπορούσαμε να ήμασταν στην 4-5 θέση αλλά είναι αυτό που είπαμε και στην αρχή. Νομίζω ότι μας επηρέασε η προετοιμασία, δεν .

Έχουμε ένα πρόγραμμα που θα μπορούμε να διεκδικήσουμε την 4-5 θέση. Σίγουρα για μας, δεν είναι καλό αν διακοπεί το πρωτάθλημα. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών. Είμαστε μια ομάδα που έχουν το έχουμε το θέμα με τα εκτός έδρας λόγω ταξιδιών, δείξαμε μια αδυναμία στα εκτός έδρας. Κάναμε κάποιες ήττες εντός έδρας που δεν έπρεπε να τις κάνουμε. Η ήττα με το Αιγάλεω και στον Λοκρό μας ''πόνεσαν'' αλλά έχουμε κάνει και σημαντικές νίκες.

Πόσο χρειάζεται ένας παίκτης για να επανέλθει;

Εμείς σταματήσαμε 11-12 του μήνα. Θέλουμε τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να επιστρέψεις. Από κει και πέρα, αν με το καλό επιστρέψουμε στη δράση, πλεονέκτημα θα έχουν οι ομάδες με τα μεγαλύτερα ρόστερ σε αυτή τη διαδικασία. Θα χρειαστείς φυσική κατάσταση καλή. Κάνεις μια μίνι προετοιμασία, αερόβιο, βάρη, αναερόβιο.

Έχεις κάνει κάποια συζήτηση με την διοίκηση για τη νέα χρονιά;

Όχι, δεν έχουμε μιλήσει γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση γενικά στον αθλητισμό. Θα πρέπει να δούμε τα οικονομικά δεδομένα, που σίγουρα θα είναι διαφορετικά. Άνθρωποι που βάζουν χρήματα στις ομάδες, αυτή τη στιγμή δεν έχουν δουλειά. Θα δυσκολευτεί πολύ ο αθλητισμός τη νέα χρονιά.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.