Rick and Morty: Η κορυφαία animation σειρά για ενήλικες

Απόψεις

Ο υπερευφυής, παρορμητικός και συχνά κοινωνιοπαθής επιστήμονας Rick Sanchez είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς μαζί με τον μάλλον αφελή εγγονό του, τον Morty Smith, που άλλοτε πρόθυμα κι άλλοτε καταναγκαστικά τον συνοδεύει σε επικίνδυνες εξορμήσεις στο αχανές σύμπαν.

Είναι ένα από τα πιο αντισυμβατικά δίδυμα στην ιστορία των αμερικάνικων παραγωγών. Η σειρά έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση για την πρωτοτυπία, τη δημιουργικότητα, το χιούμορ της και παράλληλα για το ότι πίσω από ένα ευφάνταστο σενάριο, κρύβονται βαθιά φιλοσοφικά νοήματα και ιδέες.

Πρόκειται για αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες με δημιουργούς τους Justin Roiland (φωνή του Rick και του Morty) και Dan Harmon (παραγωγός του Community). Η σπουδαιότερη διάκριση που έχει λάβει έως σήμερα είναι το βραβείο της καλύτερης animated σειράς στα Emmys το 2018.

Έκανε πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου 2013. Αριθμεί 4 σεζόν συνολικά, με το δεύτερο μισό της τέταρτης σεζόν να είναι διαθέσιμο στο Netflix από 3 Μαΐου, δηλαδή σε λίγες μέρες.

rick-and-morty-netflix-2020-9d-2560x1440.jpg#asset:196901


Οι φίλοι του Rick and Morty γνωρίζουν πως αντιστάθμισμα της ποιότητας και της εφευρετικότητας των επεισοδίων είναι η μεγάλη αναμονή από την μια σεζόν στην άλλη. Χαρακτηριστικά κάθε 1μιση με 2 χρόνια βγαίνουν στον αέρα οι νέες περιπέτειες του πρωταγωνιστικού διδύμου. Οι Harmon και Roiland επικεντρώθηκαν αρχικά στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της σειράς, μιας και κάθε επεισόδιο χρειάζεται περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για να κυκλοφορήσει στην εντέλεια.

Το γεγονός αυτό καθυστερούσε την ενασχόλησή τους με το σενάριο και την παραγωγή.

Μπόρεσαν παρόλα αυτά να πετύχουν την συνέχιση της για τα επόμενα χρόνια στο επιθυμητό budget. Συνεπώς πλέον έχουν τη πολυτέλεια να δουλεύουν ξέγνοιαστοι και ανενόχλητοι για το καλύτερο αποτέλεσμα.

MHsDE4xjznNEPq76pm0PUv_5DR_cxFcSLy-Yw6vZNxQ.jpg#asset:196902


Το Rick and Morty στο σημείο αυτό (και όχι μόνο) διαφοροποιείται από άλλες θρυλικές animation σειρές, όπως το Family Guy και The Simpsons, με βασικό στόχο να επανέρχεται μόνο όταν το επίπεδο αγγίζει την τελειότητα. Τα επεισόδια είναι λίγα αναλογικά με τα χρόνια που η σειρά υπάρχει, είναι όμως καλοδουλεμένα και αξέχαστα.

Συνδυάζει με εκπληκτικό τρόπο την μαύρη κωμωδία, την αστείρευτη επιστημονική φαντασία και την φιλοσοφία. Ο μηδενισμός (νιχιλισμός) ως στάσης ζωής του Rick είναι εμφανής μιας και απορρίπτει και αποδοκιμάζει το περιβάλλον του, το καταδικάζει απόλυτα, διαμαρτύρεται και επαναστατεί εναντίον του. Είναι ένας αναρχικός που δεν του αρέσει να του λένε τι να κάνει.

Η σειρά εκφράζει μέσα από το περιεχόμενο της, την απειροελάχιστη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης σε σύγκριση με το μέγεθος του σύμπαντος. Δεν αναγνωρίζεται κάποια θεϊκή παρουσία, με τους χαρακτήρες να συγκρούονται τόσο με τον κοσμικό τρόμο όσο και με τον υπαρξιακό φόβο τους.

Κανένας όμως από τους ήρωες δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην χαοτική φύση του σύμπαντος, επιλέγοντας είτε την άρνηση είτε τις ουσίες είτε την άγνοια. Ένα από τα βασικά μηνύματα των δημιουργών είναι να επικεντρωθούμε στην βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων αντί να εμμένουμε σε αναπάντητα ερωτήματα.


rick-and-morty-uhdpaper.com-8K-5.147-wp.thumbnail.jpg#asset:196951


Ο Morty για παράδειγμα μέσα από τις διαγαλαξιακές περιπέτειες με τον παππού του, αντί να βυθίζεται στην κατάθλιψη, αποδέχεται τις αλήθειες που αντικρίζει και έτσι εκτιμάει την ζωή που έχει.

Το Rick and Morty ξεχωρίζει για τις ανεπανάληπτες ιστορίες που έχει προσφέρει με ζωντανές περιπέτειες που προωθούν τον παραλογισμό. Το στοιχείο του κινούμενου σχεδίου βοηθάει στο να ξεπεραστούν τα όρια της τρέλας και των δυνατοτήτων των πρωταγωνιστών. Η αφήγηση είναι το δυνατό σημείο, με τους διαλόγους και τα οπτικά τρικ να έπονται. Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί, συναντιούνται στην καθημερινή ζωή, με την υπερβολή φυσικά σε πολλές περιπτώσεις να είναι απαραίτητη για την ψυχαγωγία του θεατή.

Παρουσιάζονται σε βάθος, αναπτύσσονται και προκαλούν το ενδιαφέρον. Ο Rick ανάγεται σε μανιακό χαρακτήρα, καταδικασμένος να είναι μια ιδιοφυΐα. Παλεύει με τις εξαρτήσεις και την επιθυμία του για εσωτερική γαλήνη.

Αγωνίζεται για να βρει σκοπό στην ύπαρξή του, γνωρίζοντας όμως ότι η ζωή τελικά δεν έχει νόημα. Αξίζει να αναφερθεί η επιτυχημένη ιδέα των δημιουργών για την επιλογή του σκηνικού που διαδραματίζονται οι περιπέτειες. Δεν είναι άλλο από ολόκληρο το σύμπαν. Η απεραντοσύνη των πλανητών, των γαλαξιών και των παράλληλων συμπάντων εξάπτει την περιέργεια και προκαλεί ενθουσιασμό.

Οι επιστημονικές έννοιες αναμειγνύονται αρμονικά με την Sci-Fi συνταγή και τον σουρεαλισμό, δημιουργώντας ως επακόλουθο ένα έξυπνο και μοναδικό πακέτο.

85320.jpg#asset:196904


Παράλληλα εμφανίζονται και άλλα κινηματογραφικά είδη (πχ. δράμα, δράση, μυστήριο, θρίλερ) με το χιούμορ να είναι ασυνήθιστα ακραίο και τους ήρωες να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεων τους. Οι επιπτώσεις που βιώνουν συμβάλλουν στην εξέλιξη και την αλλαγή τους, όσο η ιστορία ξεδιπλώνεται.

Πρόκειται συνεπώς για μια σειρά που είναι γεμάτη από τις περιπέτειες ενός μανιακού επιστήμονα και του δειλού εγγονού του σε εναλλακτικές διαστάσεις και μακρινούς γαλαξίες. Μπορεί και επωφελείται στο έπακρο από την παρουσία του animation στοιχείου, αφού δίνεται απόλυτη ελευθερία στον δημιουργό να αποτυπώσει στην οθόνη ότι παλαβό συλλάβει η φαντασία του.

Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις σειρές με πραγματικούς ηθοποιούς και μάλιστα, λόγω ακριβώς αυτής της «μη πραγματικής» υπόστασης της, έχει πολύ περισσότερες προοπτικές.

Το Rick and Morty είναι μια σειρά που ανεβάζει ψηλά τον πήχη και αξίζει να την παρακολουθήσεις για να γελάσεις, να διασκεδάσεις, να ταρακουνηθείς και να προβληματιστείς.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.