Σαν σήμερα: Η μεγάλη βραδιά της Εθνικής και του Γιώργου Σαμαρά

10:56 | 24/06/2021

Σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου 2014, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της στις δεκαέξι καλύτερες ομάδες του κόσμου, επικρατώντας 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Επτά χρόνια πριν, 24 Ιουνίου η Εθνική με γκολ πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στις καθυστερήσεις επικράτησε της ποιοτικής Ακτής Ελεφαντοστού και προκρίθηκε στους 16 του Μουντιάλ.

Στο 42' ο Σάμαρης έκλεψε την μπάλα από τον Τιοτέ, έπαιξε το «ένα - δύο» με τον Σαμαρά, κι αφού βγήκε τετ α τετ με τον Μπαρί, έκανε το 1-0, που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Στη μία και μοναδική αμυντική ολιγωρία της ελληνικής ομάδας, στο 74', ο Μπονί ισοφάρισε σε 1-1, σκορ πρόκρισης για τους Αφρικανούς. Η εθνική μας ομάδα, όμως, συνέχισε την πίεση και τελικά δικαιώθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Σαμαράς κέρδισε πέναλτι. Ο νυν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ ανέλαβε και την εκτέλεσή του και με παροιμιώδη ψυχραιμία, παρά τις προκλήσεις του Μπαρί, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την Ελλάδα στους «16» του Μουντιάλ.

Η Εθνική είχε και τρία (!) δοκάρια με τους Χολέμπας (33'), Καραγκούνη (68') και Τοροσίδη (80').

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης (24' Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (78' Γκέκας), Κονέ (12' Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Μποκά, Κόλο Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (83' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιάγια Τουρέ, Σερεΐ, Μπαμπά.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.