Σε… καραντίνα τα όνειρα των «Μπεργκαμάσκι»

Απόψεις

Αταλάντα, η «Θεά» της ποδοσφαιρικής Ιταλίας - Μια γοητευτική ποδοσφαιρική ιστορία σε μια χώρα που δοκιμάζεται όσο καμία από την επέλαση του κορωνοϊου

Ο πλανήτης, εσχάτως, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Η Ευρώπη είναι σε καθολική καραντίνα. Η επέλαση του φονικού ιού έχει επιφέρει συνταρακτικές συνέπειες και περισσότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η πλέον πληγείσα χώρα είναι σίγουρα η Ιταλία. Το δυσθεώρητο μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η γείτονος χώρα, αποτυπώνεται πλήρως στον απίστευτο αριθμό των θυμάτων του COVID- 19, ο οποίος αυξάνεται διαρκώς.


Αταλάντα, η «Θεά» της ποδοσφαιρικής Ιταλίας

Όπως είναι φυσικό, όταν τίθεται θέμα υγείας, όλα τα άλλα έπονται. Σε δεύτερη μοίρα επομένως είναι και ο αθλητισμός. Εδώ και μέρες έχει μπει «λουκέτο» σε όλα τα πρωταθλήματα, με την ημερομηνία επιστροφής να παραμένει στην παρούσα φάση, άγνωστη.

Από ποδοσφαιρικής άποψης, ανάμεσα στις ομάδες που η διακοπή λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού τις βρήκε σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, αναμφίβολα συγκαταλέγεται και η Αταλάντα.

Οι «Μπεργκαμάσκι» μάλιστα, ήταν από τις τελευταίες ομάδες που αγωνίστηκαν, πριν αναβληθούν οι αθλητικές διοργανώσεις, στο Μεστάγια κόντρα στην Βαλένθια, πριν μια εβδομάδα. Ωστόσο στο εσωτερικό της ομάδας επικρατεί αναβρασμός, στο άκουσμα της είδησης σχετικά με την διάγνωση ότι είναι θετικό στον ιό, το 35% της ισπανικής ομάδας. Ενώ και οι οπαδοί της Αταλάντα ευαισθητοποιήθηκαν και θέλησαν να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, δωρίζοντας το ποσό των 40 χιλιάδων, από τα εισιτήρια που αγόρασαν αλλά δεν χρησιμοποίησαν, δεδομένου ότι το παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο.

josip-ilicic-cropped_1rm1y9yzp40g1t8nb2vyba6tl.jpg#asset:187161


Η διακοπή βρήκε την «Ντέα» εν μέσω πανηγυρισμών, έπειτα από την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η «Θεά», όπως είναι ελληνιστί η «Ντέα», φροντίζει να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της, αποδίδοντας αξιοθαύμαστο ποδόσφαιρο και πραγματοποιώντας σταθερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με τον πολύπειρο, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι στον πάγκο της.

Στο πλαίσιο της εξέλιξης του κλαμπ, δεν αγωνίζεται ως γηπεδούχος στην φυσική της έδρα, το «Ατλέτι Ατζούρι Ντ’ Ιτάλια», καθώς λόγω ανακαινιστικών έργων που γίνονται στο γήπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της UEFA, η χωρητικότητα θα μειωνόταν στις 16.000 θέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι φίλοι της Αταλάντα στο πρώτο παιχνίδι ανέρχονταν στους 40.000, είναι ευνόητο ότι η απόφαση της διοίκησης να χρησιμοποιεί ως έδρα το Σαν Σίρο, κρίνεται ορθολογική. Παρόλο που η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της Αταλάντα στο Μπέργκαμο, δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση. Διότι, πρόκειται για μια μικρή πόλη, με πληθυσμό, περίπου 120 χιλιάδων κατοίκων, η οποία κινείται στους ρυθμούς των αγώνων της τοπικής ομάδας, αν αναλογιστούμε ότι στην αναμέτρηση απέναντι στις «Νυχτερίδες» παρευρέθη, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.

O Γκόμεζ, ο Ίλισιτς και τα άλλα παιδιά...

Το συγκρότημα του Γκασπερίνι αποτελεί την πιο παραγωγική ομάδα της Σέριε Α, διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση, με 70 γκολ στο ενεργητικό της μέχρι τώρα. Η εικόνα που παρουσιάζει εντός των τεσσάρων γραμμών παρεκκλίνει πλήρως από τα κλασικά ιταλικά πρότυπα. Η φιλοσοφία του προπονητή της και κατ’ επέκταση της ομάδας, στηρίζεται στην επίθεση. Ωστόσο, το στοιχείο που την καθιστά αφενός θεαματική και αφετέρου αποτελεσματική, επαφίεται στον πλουραλισμό που έχει στην επίθεση και συνάμα, στην συχνή εναλλαγή των θέσεων των παικτών εν μέσω του αγώνα. Στην πλειοψηφία των παιχνιδιών της, έχει εμφανιστεί δίχως βασικό φορ, με την τριάδα των επιθετικών να κινούνται διαρκώς, εκμεταλλευόμενοι όλο το πλάτος του γηπέδου, παίζοντας κατά βάση με την μπάλα κάτω.

manchester-city-v-atalanta-uk-shutterstock-editorial-10453219ah.jpg#asset:187167


Γι’ αυτό τον λόγο είναι η ομάδα με τις περισσότερες ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ, ως επί το πλείστον, οι επιθετικοί της ομάδας έχουν ως τώρα διψήφιο αριθμό τερμάτων. Ασφαλώς την προσοχή τραβάει ο 32χρονος Ίλισιτς, ο οποίος με 21 γκολ και 9 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, θεωρείται καθοριστικός στην πορεία που έχει διαγράψει η Αταλάντα, εντούτοις, τόσο ο Μουριέλ, που έχει σκοράρει 13 φορές, όσο και ο Ζαπάτα, με 12 τέρματα και 7 ασίστ, αμφότεροι στα 28 τους χρόνια, απαρτίζουν μια επιθετική «τριπλέτα» ικανή να διασύρει οποιαδήποτε άμυνα.

Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο στον ρυθμό της ομάδας και την δημιουργία, παίζει ο αρχηγός, Πάπου Γκόμεζ, ο οποίος στα 32 του, διανύει μια από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα του, όντας εκείνος που ορίζει το τέμπο στο παιχνίδι της Αταλάντα, ενώ ειναι πρώτος σε ασίστ με 12. Η εντυπωσιακή αρμάδα του … μαέστρου, Γκασπερίνι, επάξια χαρακτηρίζεται ως «χάρμα οφθαλμών» από κάθε ποδοσφαιρόφιλο, καθώς θέλγει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα παιχνίδια. ‘Εχει «φιλοδωρήσει» με 7 γκολ τις Ουντινέζε, Τορίνο και Λέτσε στο Καμπιονάτο, ενώ με 5-0 επικράτησε απέναντι στις Πάρμα και Μίλαν.

Αγωνίζεται δίνοντας έμφαση στην επίθεση και αντιμετωπίζοντας ομάδες με δυνατότητες στο σκοράρισμα, έχει δεχθεί πολλά γκολ που σίγουρα της έχουν στοιχίσει βαθμούς, ωστόσο βρίσκεται σταθερά στην 4 η θέση της βαθμολογίας.

e9087131a61e0f4ff0adf295d9d0bb8856517c93.jpg#asset:187174


Άλλωστε, δεν τέθηκε ποτέ ως ρεαλιστικός στόχος η κατάκτηση του «σκουντέτο». «Δεν είναι φυσιολογικό να σκοράρεις τόσα γκολ, είναι όμως ξεχωριστό για εμάς αυτό που συμβαίνει στο πρωτάθλημα αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου κερδίσαμε τέσσερα παιχνίδια στη σειρά. Η πορεία μας στην Ευρώπη μας βοήθησε αρκετά να βελτιωθούμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό», τόνισε ο Ιταλός τεχνικός μετά το 4-1 επί της Βαλένθια. Είναι βέβαιο ότι και ο πρόεδρος Περκάζι, αισθάνεται πλέον δικαιωμένος για την απόφασή του, να του παρέχει πλήρη στήριξη από την αρχή, ακόμα και μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στον πρώτο καιρό της ανάληψης της τεχνική ηγεσίας.

Με την ευχή να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πανδημία

Ασφαλώς, με την κατάσταση που επικρατεί, ειδικότερα στην Ιταλία, όπου τα θύματα της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τους 4,000, εκείνο που προέχει είναι να μειωθούν τα κρούσματα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των ασθενών και να επανέλθουν τα πράγματα σε κανονικούς ρυθμούς. Σε αυτό το σενάριο βασίζουν τις ελπίδες του όλοι, ώστε να επιστρέψουν και οι ομάδες στην αγωνιστική δράση.

Το παραπάνω, ελπίζουν φυσικά και οι κάτοικοι στο Μπέργκαμο, με την περιοχή της Λομβαρδίας να μετράει τους περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό. Όλοι τους θέλουν να αφήσουν πίσω την πανδημία και να συνεχίσουν να βλέπουν την ομάδα τους να ανταποκρίνεται στις εφετινές - υψηλές - προσδοκίες.

Μέχρι τότε, μπορούν να ονειρεύονται, από το σπίτι τους φυσικά....

gasperini-fiorentina-atalanta.jpg#asset:187170

Ο αρχιτέκτονας της ομάδας, Γκασπερίνι

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.