Σε κόκκινο συναγερμό 11 περιοχές: Σκέψεις για γιορτές με σκληρό lockdown

08:48 | 17/12/2020

Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται - Εντός της ημέρας οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων

Σήμερα θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι για τις εισηγήσεις που θα κάνουν στην κυβέρνηση αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown στην Δυτική Αττική και άλλες δέκα περιοχές, λόγω της πορείας του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη συνεδρίαζαν για ώρες, ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση και διέκοψαν. Ετσι, σήμερα θα συνεχίσουν τις συζητήσεις ώστε να καταλήξουν στην πρόταση λήψης μέτρων που θα κάνουν στην κυβέρνηση, την ώρα που οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (κυρίως Ασπρόπυργος και Ελευσίνα) δείχνουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη από αυτή που υπάρχει στη χώρα με την μείωση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κατάσταση στην Δυτική Αττική είναι μακράν χειρότερη από κάθε άλλη περιοχή του λεκανοπεδίου. Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν 22,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση, για παράδειγμα, με τον Δυτικό τομέα Αθηνών (10,82), τον Κεντρικό τομέα Αθηνών (5,63) ή τα νότια προάστια (2,45). Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή, καθώς ο Ν. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ τόνιζε πως υπήρχαν ήδη 392 ενεργά κρούσματα μόνο στις Αχαρνές με μέσο όρο τα 42 έτη, ενώ είχαν εντοπιστεί πάνω από 700 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους μέσω ιχνηλατήσεων. Η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη όπως φαίνεται σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, όπου έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός.

Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν με σκληρά lockdown

Δεν είναι ωστόσο μόνο η Δυτική Αττική που έχει έρθει στο επίκεντρο των λοιμωξιολόγων, καθώς μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται και σε άλλους Νομούς. Ο Β. Κικίλιας προειδοποίησε μάλιστα για αυστηρά lockdown στις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη (270 κρούσματα σήμερα), Κοζάνη (60), Ξάνθη (27), Κιλκίς (22), Πιερία (23), Πέλλα (18), Δράμα (15), Ροδόπη (22), Λάρισα (38), Γρεβενά (3) και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown.

Να τονιστεί πως στον συγκεκριμένο δείκτη, η Κοζάνη εμφανίζεται ως η πιο επιβαρυμένη περιοχή με 39,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ακολουθεί η Καβάλα (29,62), το Κιλκίς (27,36) και η Θεσσαλονίκη (24,32).

Oι σκέψεις των λοιμωξιολόγων για σκληρό lockdown στην Δυτική Αττική

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνουν στην κυβέρνηση σκληρό lockdown στην περιοχή του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, τύπου Μαρτίου, με κλείσιμο ακόμη και των επιχειρήσεων, καθώς και αυξημένα τεστ στους κατοίκους. Το ίδιο σκέφτονται και για όμορους δήμους στην περιοχή (Μάνδρα κ.α.), ωστόσο δεν κατέληξαν σε αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα που σκέφτονται να ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, είναι και οι πιο αυστηροί έλεγχοι, κυρίως τη νύχτα.

πηγή: Cretalive.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.