Σέρχιο Λεάλ: Η εξομολόγηση του «μαέστρου»

Special

Ο Σέρχιο Λεάλ αποχαιρετά το Ελληνικό ποδόσφαιρο με μια SPECIAL συνέντευξη στο Capitano.gr - από τον ΟΦΗ και τον Παπαδόπουλο μέχρι τον... Καραγεωργίου και το μέλλον του

Σε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη στο Capitano.gr, ο... ''el maestro'' του περσινού ΟΦΗ αναφέρεται στην σεζόν που πέρασε, την πρώτη έλευση του στο Ηράκλειο για τον Εργοτέλη, το... εξωαγωνιστικό μέλλον του και την πρόταση από την Ανδόρρα.

'Ήρθε το 2009 στην Ευρώπη για χατίρι του Εργοτέλη έπειτα από 9 πολύ ''γεμάτα'' ποδοσφαιρικά χρόνια στην Ουρουγουάη. Μετά από τρία χρόνια στην Κρήτη επέστρεψε ξανά στη Λατινική Αμερική. Εκεί, αγωνίστηκε στη Νότια Αμερική και την Κολομβία για λογαριασμό της Ντεπορτίβο Κάλι, έπαιξε επίσης στην πατρίδα του και την Ντανούμπιο. 

Μετά την περιπλάνηση του, δοκίμασε την τύχη του στην Κίνα, ενώ πριν τρία χρόνια ξαναπήρε το δρόμο για την Ελλάδα κι ένα άλλο νησί της, την Κέρκυρα. Η μοίρα όμως τον έφερε ξανά στην Κρήτη...

Σέρχιο, ας ξεκινήσουμε από τα... πρόσφατα. Μίλησε μου για την εμπειρία σου στον ΟΦΗ.

Οι εντυπώσεις μου από την ομάδα είναι πολύ καλές. Όταν ήμουν στον Εργοτέλη, αρκετοί φίλοι της ομάδας μου έλεγαν ''Σέρχιο έλα στον ΟΦΗ''. Σέβομαι πολύ τους φιλάθλους της ομάδας για την αγάπη που μου έδειξαν φέτος. Ήθελα να παίξω παραπάνω, όμως οι τραυματισμοί δεν μου επέτρεψαν να παίξω πολύ. Ο ΟΦΗ είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος, πρέπει να βρίσκεται στην μεγαλύτερη κατηγορία, μπορεί να διεκδικήσει και Ευρωπαϊκή έξοδο. Όμως η ομάδα χρειάζεται να αλλάξει αρκετά πράγματα. Δεν μπορώ να πιστέψω γιατί ο ΟΦΗ κάθε χρόνο έχει οικονομικά προβλήματα.

Τι γνώμη έχεις για τον Νίκο Παπαδόπουλο;

Όταν ήρθα στον ΟΦΗ, δεν έπαιζα πολύ. Έπαιζε περισσότερο ο Χαντί.  Στις προπονήσεις έδινα το 100% και αργότερα πήρα μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Ο Παπαδόπουλος είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα. Ξέρει να παίρνει τα πάντα από τους παίκτες του. Με τα προβλήματα που είχε η ομάδα, οι παίκτες έπαιζαν και γι αυτόν… Δεν είναι προπονητής που μιλάει πολύ, ίσως είναι και λίγο αυστηρός. Με σεβάστηκε πολύ και μετά τον τραυματισμό μου. Τον εκτιμώ πολύ.

Τι βλέπεις για τον ΟΦΗ της επόμενης σεζόν στην Superleague.

Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να παίζει καλό ποδόσφαιρο όμως χρειάζεται να δυναμώσει περισσότερο. Πρώτα από όλα να έχει καλή οργάνωση, και να μπορεί να δίνει στους παίκτες ότι χρειάζονται.

Ποιος ήταν αγαπημένος σου συμπαίκτης στον ΟΦΗ;

Μιλούσα αρκετά μέσα στην χρονιά με τον Πάτρικ (Βουό) αλλά και τον Κοέλιο.

Ο Κοέλιο είναι παίκτης που μοιάζεται αγωνιστικά;

Σε ένα ποσοστό, ναι. Έχει παρόμοιο στυλ παιχνιδιού.

ΛΕΑΛ-ΠΑΙΔΙ.jpg#asset:9248


Ποια η άποψη σου για το Ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πιστεύω ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να… αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Αρκετά από αυτά γίνονται λάθος. Συνεχώς ακούω τους παίκτες να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν πληρώνονται. Πρέπει να αλλάξετε φιλοσοφία, δεν σέβεστε τους παίκτες. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Τόσα χρόνια στη χώρα μας, έχεις σκεφτεί να αγωνιστείς σε μια από τις μεγάλες ομάδες των Αθηνών. Σου άρεσε κάποια από αυτές; 

Ναι, συμπαθώ την ΑΕΚ. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ευρώπη για χάρη του Εργοτέλη, ήξερα τις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα. Μετά την πρώτη χρονιά, μου άρεσε η ΑΕΚ.

Για ποιο λόγο;

Δεν ξέρω, ίσως λόγω… χρωμάτων (κιτρινόμαυρα). Και ο Εργοτέλης και η Πενιαρόλ που αγωνίστηκα, φορούσαν κιτρινόμαυρα. Ίσως επίσης γιατί στην ΑΕΚ αγωνίστηκαν αρκετοί λατινοαμερικάνοι στο παρελθόν. Ένας άλλος λόγος, ίσως ήταν και για το ενδιαφέρον που είχε δείξει η ΑΕΚ το 2010 για την απόκτηση μου.

Μίλησε μου για αυτό.

Έπειτα από το μεταξύ μας ματς (Εργοτέλης - ΑΕΚ 2-2, 2 γκολ), θυμάμαι ότι είχε λήξει ισόπαλος ο αγώνας, ο βοηθός του Μανόλο Χιμένεθ, μου είπε ότι με θέλει στην ΑΕΚ. Όμως οι υψηλές απαιτήσεις του Εργοτέλη, τότε, ''πάγωσαν'' την μεταγραφή.

''Κεφάλαιο'' Εργοτέλης, τι θυμάσαι από την πρώτη τριετία στην Ευρώπη;

Έχω καλές αναμνήσεις. Όλα ήταν καλά εκτός από τον…  προπονητή. Είχαμε τότε τον Νίκο Καραγεωργίου.... τον ''Καρα - Ζοζέ'' (τόνισε χαρακτηριστικά με άπταιστα Ελληνικά). Ήμουν στα 26-27 μου χρόνια, ντρίμπλαρα καλά, έδινα ασίστ, έπαιζα σαν ελεύθερος στα χαφ, όμως τότε ο προπονητής χρησιμοποιούσε κάποια μπακ στα χαφ αντί εμένα επειδή μάρκαραν, και εμένα σε διαφορετικές θέσεις. Είχαμε κάνει αρκετές συζητήσεις και μου τόνιζε ότι δεν με έβαζε στην 11αδα επειδή δεν μάρκαρα.

Ο Σέρχιο Λεάλ μαζί με τον συντάκτη του Capitano.gr, Γιάννη Χαμαλάκη

2018-06-18_09-31-44_431.jpg#asset:24709


Επτά χρόνια μετά, ξανά στη ζωή σου ο Εργοτέλης...

Ναι. Έπαιξα για 1η φορά σε Γ' Εθνική κατηγορία. Κατ αρχήν να σου πω ότι σέβομαι πολύ τον Εργοτέλη. Αλλά την πρώτη φορά που αγωνίστηκα στον Εργοτέλη, έχασα αρκετά χρήματα. Όταν ήμουν στην Ουρουγουάη, είχα σκοπό να σταματήσω το ποδόσφαιρο, όμως μου τηλεφώνησε ο Γιώργος Βρέντζος και με έπεισε να έρθω στην Κρήτη για να ανεβάσουμε την ομάδα στην Superleague. Ήρθα, βοήθησα ξανά την ομάδα, όμως πήρα τα… μισά χρήματα από όσα είχα συμφωνήσει. Αυτά ίσως να μην τα ξέρουν αρκετοί. Και αν είχα πάει στην FIFA για να διεκδικήσω τα χρήματα μου, ο κόσμος θα λέει ο ''κακός Λεάλ'. Κάτι αντίστοιχο έγινε και φέτος στον ΟΦΗ. Οι ομάδα πρέπει να σέβονται τους ποδοσφαιριστές. Οι Ελληνικές ομάδες πρέπει να ''αλλάξουν μυαλά''.

Πάμε σε προσωπικό επίπεδο. Θα συνεχίσεις να παίζεις επαγγελματικά;

Κοίτα, σε λίγες ημέρες κλείνω τα 36. Aποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Έχω μια πρόταση από ομάδα της Ανδόρρας, σκέφτομαι να συνεχίσω εκεί. Είναι δίπλα στην Ισπανία και την Βαρκελώνη, θέλω πρώτα από όλα να ξεκουραστώ και μετά να πάρω την οριστική μου απόφαση.

Αν δεν πας Ανδόρρα; Σκέφτεσαι να μείνεις σαν προπονητής στο ποδόσφαιρο;

Αυτή τη στιγμή για προπονητής όχι. Μου αρέσει η εκπροσώπηση παικτών, έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με αυτό. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσω τις διαδικασίας, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια να πάρω τα απαραίτητα διπλώματα και να ξεκινήσω σαν ατζέντης παικτών. Η πρώτη μου σκέψη είναι να εκπροσωπώ παίκτες από την Λατινική Αμερική.

Νομίζω, ότι είσαι ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσες να αγωνιστείς σε υψηλότερο επίπεδο… Αισθάνεσαι αδικημένος;

Κοίτα, έχω παίξει στο υψηλότερο επίπεδο στην χώρα μου (Πενιαρόλ – Ντανούμπιο) και στην Κολομβία. Έπαιξα στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Είχα όμως δύο προβλήματα. Δεν είχα Ευρωπαϊκό διαβατήριο, φαντάσου ότι τις επόμενες ημέρες θα πάρω το Ιταλικό διαβατήριο!

292881.jpg#asset:9126


Το άλλο πρόβλημα;

Αρκετά χρόνια τώρα δεν έχω μάνατζερ. Παλαιότερα, με εκπροσωπούσε ένας μάνατζερ που μου έκανε κακό στην καριέρα μου. Φαντάσου, ότι και στην περίπτωση του ενδιαφέροντος της ΑΕΚ, όταν έπαιζα στον Εργοτέλη, δεν το χειρίστηκε καλά. Ο συγκεκριμένος μου ''έκλεισε''αρκετές… πόρτες. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν το διαβατήριο. Είμαι ευχαριστημένος,πάντως, από την καριέρα μου.

Ένα σχόλιο για το Μουντιάλ, πως βλέπεις την εθνική Ουρουγουάης;

Η Ουρουγουάη είναι πολύ καλή ομάδα. Έχει δύο από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο. Όλοι οι παίκτες παίζουν σε υψηλό επίπεδο. Έχουμε και καλό προπονητή, τον Ταβάρες. Άλλαξε τη νοοτροπία.

Εάν στοιχημάτιζες, σε ποιες ομάδες θα πόνταρες;

Ουρουγουάη για 4αδα. Χρειάζονται πολλά για να πας ψηλά σε τέτοια διοργάνωση. Και η τύχη παίζει τον ρόλο της. Μακάρι να το κατακτήσει. Βραζιλία – Αργεντινή και Γερμανία είναι πάντα φαβορί στα Παγκόσμια κύπελλα. Και το Περού μην το ξεγράφεις…

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.