Σκαφιδαράς: Αναλυτικά τα επόμενα βήματα για τις εκτάσεις

21:23 | 10/04/2023

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης μιλάει στο Capitano.gr για τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού των εκτάσεων.

Μετά από καθυστερήσεις, προχωράει το περίφημο θέμα του Σκαφιδαρά. Συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση των εκτάσεων στον Σκαφιδαρά και ανοίγει ο δρόμος για τον ΟΦΗ ώστε να προχωρήσει για τα έργα επέκτασης του ΒΑΚ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για το πρώτο βήμα -και το σημαντικότερο- με τη διαδικασία να είναι μακρά, αλλά από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή η εισήγηση (όλοι ψήφισαν εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης) μπήκε το πρώτο λιθαράκι και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον διαγωνισμό. Έτσι κι αλλιώς ο ΟΦΗ είναι έτοιμος για τη δική του πρόταση για τον Σκαφιδαρά.

Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει το θέμα του Σκαφιδαρά; Συνοπτικά: Έγκριση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έγκριση τριών διακηρύξεων από το δημοτικό συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανάρτηση στο διαδίκτυο, προσφορές από τους επενδυτές (και φυσικά τον ΟΦΗ) και τριμελής επιτροπή που θα κρίνει τις προσφορές και η κρίση της επιτροπής πάλι θα εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Πιο αναλυτικά μάς τα είπε ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος μίλησε στο Capitano.gr και τόνισε:

«To δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα, με μία λευκή ψήφο, τη μακροχρόνια εκμίσθωση τριών ακινήτων στο Σκαφιδαρά. Αυτά τα τρία μεγάλα ακίνητα, εφόσον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίνει την απόφαση, θα επανέλθουμε με τρεις διακυρήξεις, μία για κάθε ακίνητο, για την εκμίσθωσή τους. Όταν αυτές εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αναρτηθούν επί τουλάχιστον 60 ημέρες στην ιστοσελίδα του Δήμου, της Αποκεντρωμένης, του Υπουργείου Οικονομικών και όπου αλλού θεωρηθεί πρόσφορο προκειμένου να κληθούν επενδυτές που θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τα ακίνητα. Θα προσφέρουν ένα μηνιαίο μίσθωμα και θα προτείνουν τον χρόνο παραχώρησης των ακινήτων που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Μία τριμελής επιτροπή θα ελέγξει τη συμφέρουσα λύση για καθένα από αυτά τα ακίνητα και η απόφασή της πρέπει να εγκριθεί από τη διεύθυνση κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιβάλλουμε σε κανέναν να πάρει και τα τρία ακίνητα διότι αυτό θα κατέληγε σε φιάσκο. Οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν προτάσεις για ένα ή για περισσότερα ακίνητα, κατά την κρίση τους. Ολες αυτές οι εγκρίσεις είναι απαραίτητες επειδή το ελληνικό κράτος θέλει να προστατεύσει τα κληροδοτήματα, δηλαδή της δωρεές».

Τέλος, ο κ.Βασιλάκης πρόσθεσε: «Τα χρήματα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων θα μείνουν σε ειδικό λογαριασμό και θα διατεθούν σύμφωνα με το πνεύμα της δωρήτριας».

Για επιμύθιο να τονίσουμε ότι ο ΟΦΗ είναι πανέτοιμος για το θέμα του Σκαφιδαρά, έχει έτοιμη την πρότασή του και έχει συμφωνήσει στο ποσό εκμίσθωσης.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.