Στα δύο η «Κρήτη» της Ισπανίας

Special

Η ιστορική στιγμή για το ποδόσφαιρο της Ισπανίας, η ομοιότητα των Βάσκων με τους Κρητικούς και μια ''μάχη'' που επαναλαμβάνεται μετά από 93 χρόνια

Οι δυο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής της Βασκονίας, είναι η Αθλέτικ (εδρεύει στο Μπιλμπάο) και η Ρεάλ Σοσιεδάδ (εδρεύει στο Σαν Σεμπαστιάν). Στην πρώτη αγωνίζονται μόνο Βάσκοι, ή όσοι γεννήθηκαν στην Χώρα των Βάσκων, στην δεύτερη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι δυο τους θα βρεθούν στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, μετά την χθεσινή πρόκριση της Αθλέτικ. Πρόκειται για το πλέον ''φιλικό'' ντέρμπι της Ευρώπης, έχουν κόντρα αλλά όχι τον φανατισμό που επικρατεί σε άλλα στην Γηραιά Ήπειρο.

Περήφανος λαός με ομοιότητες... Κρήτης

Οι Βάσκοι είναι ένας ιδιαίτερος και περήφανος λαός, με ξεχωριστή κουλτούρα, με ξακουστά κρασιά, χαρακτηριστικό ότι η περιοχή τους έχει τα περισσότερα αστέρια Michelin ανά τ.μ απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.

Απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα, οι δύο πόλεις που εκπροσωπούν τις ομάδες Αθλέτικ και Ρεάλ Σοσιεδάδ. Το μαγευτικό Σαν Σεμπαστιάν (φωτογραφία), το οποίο είναι χτισμένο στην άκρη τριών παραλιών και το γοητευτικό Μπιλμπάο (φωτογραφία κάτω). Έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, παραλιακές πόλεις και οι δύο.

Όμορφα μέρη και μαγαζιά, επιβλητικά δάση και φυσικά με μια διάλεκτο που αποτελείται από επτά διαφορετικούς ιδιοματισμούς! Μπορεί η περιοχή να μην είναι νησί και να δεσπόζει στο Βορρά της Ισπανίας όμως έχει αρκετές ομοιότητες με το... Νότο της Ελλάδας, την Κρήτη.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι οι αρκετά... υψηλόσωμοι κάτοικοι της Χώρας των Βάσκων μοιάζουν αρκετά με τους Κρητικούς, τα ήθη και έθιμα μας. Από τα μέρη τους, μέχρι τα πανηγύρια, τους ιδιοματισμούς και τον τρόπο συμπεριφοράς. Περήφανοι, ξεροκέφαλοι και.. γλεντζέδες.

Στη... μέση η Guernica

Μεταξύ των δυο πόλων, υπάρχει η μικρή πόλη Γκερνίκα (Guernica).

Αποτελεί την πόλη σύμβολο που βομβαρδίστηκε κατά την διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου, γεγονός που ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο και δημιούργησε τον ομώνυμο πίνακα.


20191005184051_SanSebastian_1110.jpg#asset:182570


Χτες, ήταν μία ακόμη βραδιά του κυπέλλου Ισπανίας με το ματς ημιτελικού ανάμεσα σε Γρανάδα και Αθλέτικ Μπιλμπάο να ξεσηκώνει με το τελικό σκορ 2-1, το οποίο όμως ευνοεί την Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία θα συναντήσει την Ρεάλ Σοσιεδάδ στον τελικό του Copa del Ray στις 18 Απριλίου στο στάδιο «Καρτούχα» της Σεβίλλης

Ένας τελικός ανάμεσα σε δύο Βάσκικες ομάδες, κάτι αντίστοιχο συνέβη το 1927, όταν η Ρόγιαλ Ουνιόν αντιμετώπισε την Σαντς, στο γήπεδο της Σαραγόσα. Tοτε, η Ουνιόν είχε επικρατήσει με 1-0.

csm_N-2-20160504-fotolia_677f13757c.jpg#asset:182573


Αυτή, θα είναι η 4η φορά όπου στον τελικό θα βρεθούν δύο ομάδες από την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Βόρειας Ισπανίας.

Οι Βάσκικοι τελικοί

  • 1910 Αθλέτικ Μπιλμπάο - Βασκόνια
  • 1913 Ιρούν - Αθλέτικ Ράσινγκ
  • 1927 Ρόγιαλ Ουνιόν - Σαντς
  • 2020 Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ρεάλ Σοσιεδάδ

Η Αθλέτικ έχει βρεθεί 40 φορές σε τελικό, έχει κατακτήσει 6 φορές το τρόπαιο ενώ η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει χάσει τις 5 από τις 6 φορές που έχει βρεθεί σε τελικό Copa Del Ray.


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.