Στην κορυφή της Ευρώπης παραμένει η Premier

08:54 | 11/06/2020

Η Premier League παραμένει με διαφορά το κορυφαίο από οικονομικής άποψης πρωτάθλημα στην Ευρώπη, με την La Liga να είναι πλέον στην 2η θέση, ξεπερνώντας την Bundesliga.

Η «Deloitte» στην ετήσια έκθεση της αναφέρει τα οικονομικά δεδομένα από την περίοδο 2018-19, όσον αφορά τα κέρδη της Λίγκας, χρήματα από εμπορικές συμφωνίες, μεγάλο μέρος των οποίων πήγαν στις ομάδες.

Η Premier League παραμένει με διαφορά στην κορυφή της λίστας με έσοδα 5,8 δις ευρώ, ενώ πλέον η ισπανική La Liga είναι στην 2η θέση με 3,37 δις ευρώ, με την γερμανική Bundesliga να είναι στην 3η θέση με 3,34 δις ευρώ. Στην 4η θέση βρίσκεται η Serie A με 2,4 δις ευρώ ενώ η γαλλική Ligue 1 είναι στην 5η θέση με 1,9 δις ευρώ. Στην συνέχεια βρίσκουμε την ρωσική Premier League με 752 εκ. ευρώ, την τουρκική Super League με 748 εκ. ευρώ, την ολλανδική Eredivisie με 594 εκ. ευρώ, την Primeira Liga της Πορτογαλίας με 440 εκ. ευρώ ενώ την πρώτη δεκάδα κλείνει το βελγικό πρωτάθλημα με 344 εκ. ευρώ.

Ένα δις η ζημιά

Οι σύλλογοι της Premier League είχαν έσοδα ρεκόρ ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων λιρών (6,65 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη σεζόν 2018-19, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Deloitte, αλλά τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η αγγλική κορυφαία κατηγορία ενίσχυσε τη φήμη της ως το πλουσιότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο δημοσιεύοντας αύξηση 7% στα έσοδα, κυρίως λόγω των χρημάτων της UEFA που έδωσε στους συλλόγους.

Τέσσερις αγγλικοί σύλλογοι αγωνίστηκαν στους τελικούς των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων την περασμένη σεζόν. Η Λίβερπουλ νίκησε την Τότεναμ στο Champions League, ενώ η Τσέλσι επιβλήθηκε της Άρσεναλ στο Europa League.

Η πανδημία του κορονοϊού ωστόσο, διέκοψε τη σεζόν 2019-20. Η έκθεση προβλέπει ότι η Premier League θα χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες σε έσοδα αυτή τη σεζόν, παρά τα σχέδια για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στις 17 Ιουνίου.

Σχεδόν 500 εκατομμύρια λίρες θα χαθούν λόγω της απώλειας εσόδων των αγώνων, ενώ το άλλο μισό αναμένεται να αναβληθεί για το οικονομικό έτος 2020-21, δεδομένου ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της σεζόν θα παιχτεί μετά τις 30 Ιουνίου.

"Η επιστροφή του ποδοσφαίρου είναι σαφώς σημαντικό για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων που είχε η πανδημία", δήλωσε ο Νταν Τζόουνς συνεργάτης και επικεφαλής του Sports Business Group στο Deloitte.
«Πολλά παραμένουν αβέβαια, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο της επιστροφής των οπαδών στα στάδια και τον αντίκτυπο στις ευρύτερες επιχειρήσεις των εμπορικών και των ραδιοτηλεοπτικών εταίρων» πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου στο σύνολό της δημιούργησε ρεκόρ 28,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (32,99 δισεκατομμύρια δολάρια) στη σεζόν 2018-19, με τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να παρουσιάζουν κέρδη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αύξηση 9% από την προηγούμενο έτος.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.