​Στο πλευρό του Βινίσιους οι συμπολίτες του

11:14 | 24/05/2023

Στο γήπεδο της Φλαμένγκο, όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Βινίσιους Τζούνιορ, ο Πιερί Αμάρο Ρικάρντο, ένα από τα ταλέντα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, χαρακτηρίζει «απάνθρωπο» τον ρατσισμό, που υφίσταται το είδωλό του, στην Ισπανία.

Στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου, που βρίσκεται στα προάστια του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο 18χρονος Ρικάρντο, ονειρεύεται να ακολουθήσει τα βήματα του Βινίσιους Τζούνιορ, ο οποίος υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, σε ηλικία μόλις 16 ετών.

Ομως, ο νεαρός μέσος, φοβάται ότι οι μαύροι παίκτες, όπως αυτός, θα συνεχίσουν να υποφέρουν από αντίστοιχη μεταχείριση, όπως αυτή που δέχεται ο Βινίσιους: «Γίνεται όλο και χειρότερο. Μας κρίνουν το χρώμα του δέρματός μας. Η μητέρα μου πάντα μού έλεγε, ότι οι μαύροι πρέπει να είναι δύο φορές καλύτεροι. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό».

Με αφορμή την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο 22χρονος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, στο προπονητικό κέντρο του πιο δημοφιλούς συλλόγου της Βραζιλίας, ξυπνούν μνήμες από την παρουσία του Βινίσιους όταν ήταν μικρός.

«Ήταν ένα συναρπαστικό αγόρι, πολύ σεβάσμιο και αφοσιωμένο. Ηταν ο καλύτερος, εντός και εκτός γηπέδου», θυμάται η 32χρονη, Μονίκ Μοντέϊρο, η οποία εργάζεται στην υποδοχή και θαυμάζει τον Βινίσιους, καθώς τον είδε να... δραπετεύει από την φτώχεια και την βία στους δρόμους του Σάο Γκονσάλο, μιας εργατικής πόλης στην άλλη πλευρά του κόλπου του Ρίο, για να φθάσει στην κορυφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

«Δεν του ήταν εύκολο. Τα έκανε όλα με τον ιδρώτα του και με την υποστήριξη της οικογένειάς του. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει, για ανθρώπους σαν εμένα, που παρακολούθησαν ολόκληρη την καριέρα του και έζησαν όλα όσα πέρασε για να φθάσει εκεί. Το να τον βλέπεις να υποφέρει έτσι, είναι πραγματικά λυπηρό».

Ο Βινίσιους Ζοζέ Παϊξάο ντε Ολιβέϊρα Τζούνιορ, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο του Βραζιλιάνου διεθνή, μεγάλωσε σε ένα μικρό σπίτι στο τέλος ενός αδιέξοδου, σε αυτήν την φτωχή γειτονιά, που συνδέεται με έναν αυτοκινητόδρομο.

Ακόμη και αφού έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Βινίσιους διατήρησε έναν ισχυρό δεσμό με την πατρίδα του. Η οικογένειά του ζει ακόμη στο ίδιο σπίτι, με την διαφορά, ότι τώρα είναι μεγαλύτερο και πολυτελώς ανακαινισμένο, σε αυτόν τον δρόμο που είναι διακοσμημένος με γκράφιτι προς τιμήν του.

Στο Σάο Γκονσάλο, όλοι είναι ευγνώμονες στον Βινίσιους, ο οποίος ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση, την «Vini Jr. Institute», που βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν μέσα από το εθνικό πάθος, που είναι το ποδόσφαιρο.

Ο τοπικός δήμος, ανήρτησε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την «στήριξή» και την «υπερηφάνεια» του στον τοπικό ήρωα. Πολλοί Βραζιλιάνοι, από τον πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μέχρι το μουσικό είδωλο Ζιλμπέρτο Ζιλ και μέχρι άλλα αστέρια της εθνικής ομάδας, όπως ο Νεϊμάρ και ο Ρισάρλισον, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Βινίσιους.

Στο κέντρο της πόλης του Σάο Γκονσάλο, είναι «παράλογο να αποκαλούμε αυτό το αγόρι μαϊμού», δηλώνει η 62χρονη, Μάρσια Μαρία ντα Κόστα, η οποία πουλά φανέλες σε έναν πάγκο στο δρόμο, όπου η ζήτηση για την φανέλα του «Vinicius Jr», είναι τεράστια.

Ο Βίκτορ Γκαμπριέλ Φερέϊρα, πωλητής ειδών τηλεφωνίας, ο οποίος μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον επιθετικό της «σελεσάο», είναι αγανακτισμένος με όσα συμβαίνουν: «Η Βραζιλία και ο κόσμος, δεν αντέχουν να δουν έναν μαύρο άνδρα από μια φαβέλα να ανεβαίνει ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Κι όμως αυτός είναι»...

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.