Στον τελικό η ΑΕΚ!

01:31 | 05/05/2018

Έτοιμη να φορέσει ξανά το στέμμα είναι η ΑΕΚ! Στο «κολασμένο» ΟΑΚΑ η βασίλισσα λύγισε την Μούρθια (77-75) και θα παλέψει με την Μονακό για την τρίτη ευρωπαϊκή της κούπα.

Όπως παλιά, βασίλισσα ξανά! Μπορεί να έκανε τα εύκολα δύσκολα, μπορεί να έπαιξε με τη… φωτιά και να κινδύνεψε να καεί, ωστόσο η ΑΕΚ έστω και με μπόλικο άγχος αλλά και με τεράστια ώθηση από το καμίνι του ΟΑΚΑ κατάφερε να επικρατήσει της Μούρθια με 77-75 και το βράδυ της Κυριακής (5/5, 20:30) θα διεκδικήσει απέναντι στην Μονακό την τρίτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας της. 
Κορυφαίοι για την Ένωση οι Χάρις και Πάντερ με 20 και 16 πόντους αντίστοιχα. «Ψυχάρα» ο αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα ο οποίος πρόσθεσε ακόμη 15 και στα δύσκολα ανέλαβε δράση. Παίκτης-κλειδί ο Μαυροειδής, ο οποίος έπαιξε και για τον Χάντερ και έδωσε μεγάλες μάχες κάτω από τις δύο ρακέτες. Μπενίτε και Χάνα με 19 και 17 πόντους ξεχώρισαν από την ιδιαίτερα μαχητική Μούρθια. 

Το βράδυ της Κυριακής (20:30) ΑΕΚ και Μονακό διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους με έπαθλο το πολύτιμο τρόπαιο και την πρώτη θέση στη διοργάνωση. 

Το ματς


Με τους Γκριν, Χάρις, Λαρεντζάκη, Τζέιμς και Χάντερ ξεκίνησε την αναμέτρηση η ΑΕΚ. Μπορεί ο Χάρις να ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο καλάθι του παιχνιδιού για την ΑΕΚ, ωστόσο η Μούρθια ήταν εκείνη που μπήκε καλύτερα στο ματς καταφέρνοντας με τους Χάνα και Όλεσον να προηγηθεί με 2-5 στο 8:02. Παρ’ όλα αυτά η Ένωση έβγαλε γρήγορα αντίδραση και με ένα τρίποντο του Τζέιμς και τέσσερις συνεχόμενους πόντους του Χάρις πήρε εκ νέου το προβάδισμα με 9-7 στο 5:03. 

Τα επιθετικά ριμπάουντ, ωστόσο προκαλούσαν μεγάλους μπελάδες στους κιτρινόμαυρους, ενώ και ο Χάνα έδειξε από νωρίς πως θα αποτελέσει τη νούμερο ένα απειλή για την ομάδα του Σάκοτα. Κάπως έτσι, οι Ισπανοί έφεραν και πάλι το ματς στα μέτρα τους και με ένα επί μέρους σκορ 2-10 κατάφεραν να χτίσουν μία διαφορά της τάξης των έξι πόντων (11-17) στο 1:51 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Παρά την ψυχρολουσία η ΑΕΚ δεν επηρεάστηκε και με ένα τρίποντο-ανάσα του νεοεισελθέντα Πάντερ αλλά και τέσσερις νέους συνεχόμενους πόντους του Χάρις πήγε προηγούμενη στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 18-17. 

Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για την Ένωση. Η κιτρινόμαυρη άμυνα είχε σφίξει για τα καλά (η Μούρθια έμεινε χωρίς σκορ ως το 7:35), με τον Μαυροειδή να δίνει… μούσκουλα στην ρακέτα και να κυριρχεί στη μάχη των ριμπάουντ. Παρόμοια, βέβαια ήταν η κατάσταση και στο δεύτερο μισό του παρκέ με τον Χάρις να παραμένει «καυτός» και τον Πάντερ να δίνει σημαντικές λύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κιτρινόμαυροι να ξεφύγουν αρχικά με +7 (26-19) και εν συνεχεία με τρίποντη-βόμβα του Σάκοτα με +12 (33-21) στο 5:39 πριν το τέλος του πρώτου μέρους. Η διαφορά έφτασε ακόμα και το +15 (37-22), γεγονός που αφύπνισε τη Μούρθια, η οποία έτρεξε με τη σειρά της ένα 1-10 επί μέρους, μειώνοντας στους έξι (38-32) στο 1:46 της δεύτερης και αναγκάζοντας τον Σάκοτα να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Η ΑΕΚ έμοιαζε να έχει βραδυκυκλώσει, με τον Γκριν με δύο βολές να διαμορφώνει το 40-34 στο τέλος του ημιχρόνου. 

Με κακά… μαντάτα ξεκίνησε το δεύτερο μέρος για την ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί παρά το γρήγορο καλάθι του Γκριν, τα δύο γρήγορα φάουλ του Χάντερ (έφτασε τα τέσσερα προσωπικά μόλις στο 9:03 της τρίτης) έβαλαν σημαντικούς μπελάδες από πολύ νωρίς στο κεφάλι του Ντράγκαν Σάκοτα. Ο Μαυροειδής ωστόσο επιστρατεύτηκε άρον άρον και μάλιστα ξεσήκωσε την εξέδρα με ένα κάρφωμα στο τρανζίσιον με το οποίο η Ένωση αποσπάστηκε με +8 (46-39). Η Μούρθια, όμως ήταν διατεθειμένη να πουλήσει ακριβά το «τομάρι» της και με έξι αναπάντητους πόντους μείωσε τη διαφορά στην ελάχιστη δυνατή τιμής της (46-45) στο 5:30. 

Μάλιστα το τρίποντο του Λαρεντζάκη δεν φάνηκε να κόβει διόλου την φόρα των Ισπανών, οι οποίοι έδειχναν να έχουν τον έλεγχο του ματς και κατάφεραν με τις δύο βολές του Ρόχας να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ με 50-51 στο 3:27. Το πράγμα είχε αρχίσει να «στραβώνει» επικίνδυνα για τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι έμοιαζαν να έχουν χάσει την αυτοσυγκέντρωσή τους και να έχουν επηρεαστεί από τα αμυντικά τρικ των Ισπανών. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Μαυροειδή να δίνει το προβάδισμα στην Ένωση με μία εύστοχη βολή (55-54) και όλα προμήνυαν πως οδεύουμε ολοταχώς σε ένα φινάλε… θρίλερ! 

Και έτσι ακριβώς ήταν η τέταρτη περίοδος του ματς με τις δύο ομάδες να βαδίζουν χέρι-χέρι στο σκορ. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να κάνει την εμφάνισή του στο παιχνίδι ο παράγοντας Κέβιν Πάντερ. Ο Αμερικάνος με ένα τρίποντο-μαχαιριά από τη γωνία και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έδωσε αέρα επτά πόντων στην Ένωση (63-56) στα 7:37 πριν το τέλος, βάζοντας φωτιά στην «κιτρινόμαυρη» εξέδρα. Ο Μπενίτε απάντησε με ένα δικό του τρίποντο από το σπίτι του μειώνοντας προσωρινά σε 65-61, ωστόσο ο Σάκοτα επανέφερε την τάξη στην αναμέτρηση, κάνοντας από τη γωνία στο 68-61. Το τρένο είχε μπει για τα καλά στις… ράγες και είχε κατεύθυνση τον τελικό της Κυριακής. 

Τα λεπτά περνούσαν και οι κιτρονόμαυροι εξακολουθούσαν να διατηρούν μία διαφορά ασφαλείας της τάξης των επτά πόντων (70-63) στο 3:20. Ο Μπενίτε, ωστόσο, έμοιαζε να παίζει μόνος του κόντρα στην ΑΕΚ και με νέο τρίποντο και τον 14ο σερί πόντο του(!) έδωσε το… φιλί της ζωής στους Ισπανούς ρίχνοντας και πάλι τη διαφορά στους τέσσερις (70-66). Τέσσερις συνεχόμενοι κιτρινόμαυροι πόντοι Τζέιμς και Χάρις (76-68) έμοιαζαν να καθαρίζουν την μπουγάδα για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα και ενώ απέμενε 1:44 ως την κόρνα της λήξης. Ωστόσο η Μούρθια, φώναξε και πάλι παρόν και με τον Χάνα να αναλαμβάνει δράση μείωσε στον πόντο (76-75) 12’’ πριν το τέλος. 

Οι Ισπανοί έστειλαν το Τζέιμς στις βολές με τον Αμερικανό να κάνει 1/2 γράφοντας το 77-75. Ο Τουμπά πήρε το ριμπάουντ, ωστόσο σάστισε χαρακτηριστικά να δώσει τη μπάλα, με το σουτ του Χάνα από τη μία μπασκέτα στην άλλη να μην βρίσκει στόχο και την κόρνα της λήξης να σηματοδοτεί το έναυσμα για τους κιτρινόμαυρους πανηγυρισμούς. 

Δεκάλεπτα: 18-17, 22-17, 15-20, 22-21 

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 7, Χάρις 20 (9/13 δίποντα), Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος, Χάντερ, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαυροειδής 9, Πάντερ 16 (4), Βασιλόπουλος 1. 

Μούρθια (Ναβάρο): Χάνα 17 (2 τρίποντα, 6 ασίστ), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8 (12 ριμπάουντ), Τούμπα 5, Αντέλο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σόκο 12 (8 ριμπάουντ) 

Πηγή:
sport-fm.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.