Super League: Τι ισχύει με πλέι οφ και πλέι άουτ

Super League

Το Capitano.gr παρουσιάζει τι ισχύει με τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ - όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

Το πρωτάθλημα της Super League βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εφέτος αναμένεται ιδιαιτέρως συναρπαστικό, αφού θα έχουμε την παρθενική διεξαγωγή πλέι οφ και πλέι άουτ, όπου -στην πρώτη περίπτωση- θα πάρει μέρος και ο πρωταθλητής.

Το Capitano.gr συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο διεξαγωγής του τρέχοντος πρωταθλήματος και τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της κανονικής του διάρκειας. Το πρόγραμμα, το format, οι ημερομηνίες.

Πλέι οφ:

Στα πλέι οφ θα λάβει μέρος, για πρώτη φορά εφέτος, και ο πρώτος της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά ο πρωταθλητής θα κριθεί μέσω των πλέι οφ.

Σε αυτά θα λάβουν μέρος οι ομάδες από την 1η έως και την 6η θέση και θα μεταφέρουν αυτούσιους τους βαθμούς τους από την κανονική περίοδο. Ο πρώτος των πλέι οφ κατακτά το πρωτάθλημα, ο 2ος πηγαίνει στα προκριματικά του Champions League, ο 3ος μέχρι και τον 5ο μοιράζονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια του Europa League και ο 6ος δεν κερδίζει τίποτα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αν κατακτήσει το Κύπελλο ομάδα εκτός της πρώτης 5άδας, εκτός δηλαδή των ευρωπαϊκών «εισιτηρίων», ο Κυπελλούχος παίρνει το «καλό» εισιτήριο για το Europa League, αυτό δηλαδή του 3ου, άρα παίζει κατευθείαν στα πλέι οφ. 

Αν, για παράδειγμα, τελείωνε τώρα η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι πρώτες 6 ομάδες θα έμπαιναν στα πλέι οφ με τους βαθμούς που έχουν μαζέψει.

Δηλαδή:

1. Ολυμπιακός 22
2. ΠΑΟΚ 20
3. ΟΦΗ 16
4. Ξάνθη 15
5. ΑΕΚ 14
6. ΑΕΛ 12

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου, ενώ τα πλέι οφ θα αρχίσουν στις 7 Μαρτίου και ολοκληρωθούν στις 17 Μαϊου. Οι αγώνες θα είναι διπλοί (μέσα-έξω) και θα γίνει κλήρωση για το πρόγραμμα (δεν υπάρχουν περιορισμοί).

Πλέι άουτ:

Στην περίπτωση των πλέι άουτ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ θα αγωνιστούν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 7-14 και σε αυτή τη διαδικασία θα κριθεί ποιες θα υποβιβαστούν. Θυμίζουμε ότι υποβιβάζονται 1+1, δηλαδή ο τελευταίος των πλέι άουτ θα πέσει απευθείας και ο 13ος θα δώσει μπαράζ με τον δεύτερο της Super League 2.

Στα πλέι άουτ, σε αντίθεση με τα πλέι οφ, οι αγώνες είναι μονοί και οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 7η έως και την 10η θέση θα έχουν το πλεονέκτημα ότι θα δώσουν 4 εντός έδρας αγώνες. Κι εδώ οι ομάδες μπαίνουν στα πλέι άουτ μεταφέροντας αυτούσιους τους βαθμούς που θα έχουν συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια.

Αν, για παράδειγμα, τελείωνε τώρα η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι 8 ομάδες θα έμπαιναν στα πλέι άουτ με τους βαθμούς που έχουν μαζέψει.

Δηλαδή:

7. Ατρόμητος 11
8. Άρης 11
9. Αστέρας Τρίπολης 9
10. Βόλος 9
11. Παναθηναϊκός 8
12. Λαμία 4
13. Παναιτωλικός 2
13. Πανιώνιος -2

Συνολικά κάθε ομάδα θα δώσει 7 παιχνίδια, ενώ και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει κλήρωση για τον καταρτισμό του προγράμματος. Τα πλέι άουτ θα αρχίσουν στις 14 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαϊου.

Τι ισχύει στις ισοβαθμίες:

Αν 2 (ή περισσότερες) ομάδες ισοβαθμούν, τα ακόλουθα κριτήρια ισχύουν:

1. Mεταξύ τους αγώνες
1α. Σύνολο πόντων
1β. Διαφορά τερμάτων
1γ Καλύτερη επίθεση
2. Διαφορά τερμάτων
3 Καλύτερη επίθεση
*Αν μετά από όλα αυτά τα κριτήρια παραμένει η ισοβαθμία, τότε έχουμε μπαράζ

Η προκήρυξη:

Επειδή στην Ελλάδα είμαστε και όλα... θέλουν τον χρόνο τους, να σημειώσουμε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα η προκήρυξη που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Ναι, καλά διαβάσατε. Γνωρίζουμε για τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, πότε θα γίνουν και ποιες θέσεις θα κρίνουν, αλλά οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τη διοργανώτρια αρχή σύντομα.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.