​Ταουσιάνης: «Επιτέλους»!

16:13 | 17/12/2020

Ο προπονητής του Εργοτέλη μίλησε στο SDNA με αφορμή την επανεκκίνηση των προπονήσεων στη Super League 2.

Ο Γιάννης Ταουσιάνης αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση των ομάδων και των ποδοσφαιριστών και στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός και το lockdown.

Αναλυτικά, είπε:

«Με μία λέξη για να εκφράσω και την συναισθηματική κατάσταση, θα πω επιτέλους. Επιτέλους που δόθηκε έτσι ένα τέλος, σε μία περίοδο εξαθλίωσης αγωνιστικής ή και ψυχολογικής αν θέλετε ειδικά για τους ποδοσφαιριστές. Μπαίνουμε σε μία περίοδο δημιουργικότητας και εξέλιξης. Σαφώς ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη για εμάς, γατί ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. Εύχομαι από εδώ και πέρα να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, γενικότερα μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού και για την κοινωνία μας. Γιατί καμιά φορά ξέρετε όταν αίρονται και λίγο τα μέτρα χαλαρώνουμε και να μην βρεθούμε σε καταστάσεις τρόμου με τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά και για το ποδόσφαιρο ειδικά και για την κατηγορία μας, να μην βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση...».

Σε καμία περίπτωση νομίζω εγώ και αισθάνομαι όπως και πολύς κόσμος, οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League 2 δεν αποτελούσαν εστία μετάδοσης του ιού. Κι αυτό γιατί από την στιγμή που μπαίνουν σε μια διαδικασία ελέγχου εβδομαδιαίου του κορωνοϊού, μάλλον σαν εστία περιορισμού του κορωνοϊού το έβλεπα εγώ, μια και δεν ξέρω εγώ πόσες χιλιάδες άτομα, τα οποία απασχολούνται στην κατηγορία και βάλτε και τις οικογένειές τους θα μπουν πλέον σε μία διαδικασία εβδομαδιαίου ελέγχου, που πριν δεν ήταν. Οπότε αισθάνομαι ότι κάπου δεν αξιολογήθηκε η κατάσταση όπως έπρεπε και ίσως η συγκεκριμένη απόφαση, να μπορούσε να παρθεί και νωρίτερα ώστε να μην χαθεί έδαφος, το οποίο είναι πολύτιμο για την περίπτωσή μας».

Αν θεωρήσουμε ότι σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας, η δική μας η ομάδα, αλλά θεωρώ και οι περισσότερες προσπάθησαν να διατηρήσουν σε ατομικό επίπεδο τους αθλητές τους, σε ένα υψηλό ποσοστό, όσον αφορά την αθλητική τους φόρμα πάνω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και όλων των μηχανισμών που συνθέτουν την φυσική κατάσταση. Από εκεί και περά οι 4 εβδομάδες, που μας δίνονται νομίζω ότι είναι σε καλό βαθμό ικανοποιητικές, ώστε να παρουσιαστούν οι ομάδες όσο γίνεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Δεν μπορώ σίγουρα να πω ότι οι ομάδες θα είναι φορμαρισμένες 100%, αλλά νομίζω ότι έχοντας δουλέψει σε μία παρατεταμένη περίοδο προετοιμασίας οι ομάδες, θεωρώ ότι μέσα σε αυτές τις 4 εβδομάδες και εφόσον όπως είπα πριν υπάρχει αυτή η βάση, όσον αφορά την φυσική κατάσταση νομίζω σε ικανοποιητικό βαθμό θα μπορούν να παρουσιαστούν έτοιμες.

Είναι εντελώς διαφορετικό, ο ποδοσφαιριστής να κάνει ατομική προπόνηση και εντελώς διαφορετικό από την ομαδική. Ακόμα αν θέλετε και στα φορτία των επιβαρύνσεων. Άλλα φορτία επιβαρύνσεων φέρουν μια μονομαχία σε ένα αγωνιστικό παιχνίδι και άλλο το να κάνει μόνος του ο αθλητής. Από εκεί και πέρα σίγουρα έχει επίπτωση στο επίπεδο της συνεργασίας, της τακτικής, οπότε 100% σε πάει πίσω αυτή η διαδικασία. Και αν θέλετε και το ψυχολογικό κομμάτι, γιατί εμείς όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο επαγγελματικά έχουμε την τύχη, να ασχολούμαστε επαγγελματικά και βιοποριστικά με κάτι που αγαπάμε πολύ, με κάτι από μικρά παιδιά ονειρευόμασταν και αποτελεί χόμπι για πολύ κόσμο. Οπότε μέσα από αυτή την διαδικασία καταλαβαίνετε παίρνουμε ενέργεια... και σε αυτό ευτύχησε λιγο. Ήταν μία περίοδος προβληματική 100%».

Τώρα μπαίνουμε πάλι σε μία διαδικασία, η οποία θέλει προσοχή. Ειδικά η πρώτη εβδομάδα, η οποία θεωρώ ότι είναι μια μεταβατική εβδομάδα , γιατί μπαίνουμε πλέον σε άλλες συνθήκες προπονητικές. Πρέπει να προσέξουμε λίγο τα φορτία των προπονήσεων, να μην έχουμε πολύ μεγάλες μεταβολές, γιατί θα μας οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες. Θεωρώ ότι όπως είπα πριν, μέσα σε 4 εβδομάδες οι ομάδες μπορούν να ετοιμαστούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Βέβαια την ετοιμότητα στο 100%, και τον αγωνιστικό ρυθμό, τον δίνουν τα παιχνίδια. Οπότε υπάρχει ένα ερωτηματικό, τι εικόνα θα παρουσιάσουν οι ομάδες, αλλά νομίζω ότι η σειρά των παιχνιδιών, θα έχει τέτοια συχνότητα γιατί πλέον ο χρόνος είναι περιορισμένος. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα οι ομάδες, θα αποκτήσουν τη φόρμα τους.

Ήρθε τώρα η περίοδος του κορωνοϊού και ανέδειξε ένα πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και πρωτύτερα. Ναι θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες, δεν έχουν προσεχτεί αναλόγως. Όταν μιλάμε ειδικά για την Super League 2, που είναι ο προθάλαμος της μεγάλης κατηγορίας θεωρώ ότι η δομή του πρωταθλήματος και η οργάνωση και η προσοχή που πρέπει να έχει αυτό το πρωτάθλημα, σαν επίπεδο πρέπει να πλησιάζει πολύ τη Super League 1. Μιλάμε για τον προθάλαμο. Έτσι νομίζω και απ΄όσο γνωρίζω γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θεωρώ ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης, ειδικά των προηγμένων πρωταθλημάτων, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση και διαφορά, μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων όπως υπάρχει στη χώρα μας».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.