«Ταύροι» έτοιμοι για όλα!

Απόψεις

H φοβερή και τρομερή Λειψία του Γιούλιαν Νάγκελσμαν αποτελεί μια από τις εκπλήξεις της σεζόν, σε Γερμανία και Ευρώπη

Οι δυο μεγάλες εκπλήξεις του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ τσέκαραν, το βράδυ της Τρίτης, το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Αναμφίβολα, τα βλέμματα τράβηξε το υπερθέαμα που προσέφερε στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, για μια ακόμα φορά εφέτος, η απίθανη Αταλάντα του Γκασπερίνι, έπειτα από τη νίκη, με 3-4, στο άδειο, λόγω κορωνοΪού, «Μεστάγια». Την ίδια στιγμή, στο «Ρεντ Μπουλ Αρένα», 42 χιλιάδες οπαδοί της Λειψίας πανηγύριζαν την πρόκριση της ομάδας τους, για πρώτη φορά στην ιστορία της,στους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά τη νίκη με 3-0 απέναντι στην Τότεναμ, την περσινή φιναλίστ.

Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο νέος Γκουαρντιόλα;

Η εντυπωσιακή φετινή πορεία της Λειψίας, τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στη Μπουντεσλίγκα όπου, παρότι έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση, εξακολουθεί να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις, αποδίδοντας θεαματικό ποδόσφαιρο, φέρει εξ’ ολοκλήρου τηνυπογραφή του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Ο μόλις 32 ετών, τεχνικός της, αποτελεί έναν από τους καλύτερους ανερχόμενους προπονητές, καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του ήδη από την θητεία του στην Χοφενχάιμ. Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου με, εμφανώς, βαθιές επιρροές από την γερμανική σχολή ποδοσφαίρου, με το δυνατό και συνεχέςπρέσινγκ, μαζί με τις διαρκείς εναλλαγές θέσεων και τις γρήγορες μεταβιβάσεις να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιχνιδιού που παρουσιάζει. «Πρέπει να προσπαθούμε να επιτεθούμε όσο γίνεται πιο κοντά στην εστία του αντιπάλου καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε για να φτάσουμε στην περιοχή», εξηγεί ενώ παραδέχεται πως είναι επηρεασμένος από τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

2w993c0.sport.jpg#asset:184917


Ο Νάγκελσμαν εκφράζει στους παίκτες του την σημασία της φιλοσοφίας που πρεσβεύει ο Καταλανός τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, επισημαίνοντας την άμεση επανάκτηση της μπάλας, ει δυνατόν στα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα και την κάθετη μεταφορά της, την στιγμή που περνά στην κατοχή των επιθετικών ώστε να αποσυντονιστεί ο αντίπαλος. Ο περίφημος «κανόνας των 3 δευτερολέπτων», τον οποίο εφάρμοσε, ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ και καθιέρωσε ο Γκουαρδιόλα στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο ο ίδιος ο Νάγκελσμαν έχει αναφέρει πως καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή του με την προπονητική, έπαιξε ο Τόμας Τούχελ, με τον οποίο συνεργάστηκαν στην δεύτερη ομάδα της Άουγκσμπουργκ και του είχε αναθέσει να αναλάβει την ανάλυση των αντιπάλων πριν τα παιχνίδια.

Νεανική και ελκυστική ομάδα

Το νεανικό συγκρότημα του Νάγκελσμαν είναι άκρως ελκυστικό με τον τρόπο που αγωνίζεται. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 23,5 χρόνια και διαθέτει την 3 η καλύτερη επίθεση της Μπουντεσλίγκα με 62 γκολ, έχοντας στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές που όπως ο Μουρίνιο δήλωσε χαρακτηριστικά, στην συνέντευξη τύπου, θα ήταν βασικοί στην Τότεναμ, εκθειάζοντας το βάθος της γερμανικής ομάδας. Πρώτο όνομα ο 24χρονος Βέρνερ, που είναι πρώτος σκόρερ με 21 γκολ στο πρωτάθλημα και συνεργάζεται άψογα με τον Σικ, επίσης 24 ετών, που ήρθε φέτος, δανεικός από την Ρόμα και έχει ήδη 7 γκολ όταν σε δυο χρονιές στην Σέριε Α μετρούσε 5. Από κοντά και οι Φόρσμπεργκ και Πόουλσεν που συνιστούν αξιόπιστες λύσεις και συμβάλλουν ερχόμενοι από τον πάγκο με τα γκολ τους.

6w1280c0.bild.jpg#asset:184918


Όσον αφορά στο κομβικό, για το Νάγκελσμαν, κομμάτι της γρήγορης αλλά αποτελεσματικής μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση, βασικό ρόλο έχει ο αρχηγός Σάμπιτζερ, ο οποίος στα 25 του διανύει την καλύτερή του χρονιά, λειτουργώντας ως box to box μέσος που πατάει περιοχή και δοκιμάζει αρκετά σουτ, εντάσσοντας, στα χέρια του Νάγκελσμαν, το σκοράρισμα στο ρεπερτόριό του. Η ευχάριστη έκπληξη είναι ο 22χρονος Νκουνκού που αναλαμβάνει όλα τα στημένα και είναι πρώτος σε ασίστ, με 14, ενώ Καμπλ(29) και Λάιμερ(22) κάνουν εμφανίσεις τέτοιες, ώστε να κρατούν στον πάγκο παίκτεςόπως ο Αινταρά(22) και ο Ντάνι Όλμο(21). Συνολικά συνθέτουν έναν άξονα που θα ήθελε κάθε προπονητής να έχει στην διάθεσή του.

Ωστόσο το γεγονός πως η Λειψία είναι ομάδα που δημιουργεί και δίνει έμφαση στο επιθετικό κομμάτι δεν σημαίνει πως αμελεί τα μετόπισθεν. Άλλωστε ο προπονητής της αγωνιζόταν στην άμυνα όσο ήταν ποδοσφαιριστής. Διαθέτει την καλύτερη άμυνα μαζί με την Μπάγερν, έχοντας δεχθεί 26 γκολ μέχρι τώρα. Βασικός παράγοντας είναι ο πάντα σταθερός, Γκουλάσι, που έχει σώσει πολλάκις την ομάδα με σπουδαίες επεμβάσεις, όμως η επίδοση αυτή οφείλεται και στους νέους, ταλαντούχους αμυντικούς που έχει η Λειψία. Ο έμπειρος Χάλστενμπεργκ με τους νεότερους, Κονατέ 20 ετών, Ουπαμεκανό στα 21 Κλόστερμαν 23 και Μουκιέλε 22 χρονών απαρτίζουν μια άμυνα με φρεσκάδα, τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις. Παράλληλα και ο 23χρονος Ανχελίνο που ήρθε στα τέλη Ιανουαρίου με δανεισμό από την Σίτι, συμπλήρωσε ιδανικά το σχέδιο του Νάγκελσμαν για μπακ που θα ανεβαίνουν συνεχώς επιδρώντας σημαντικά στις εκδηλώσεις των επιθέσεων από το πλάι.

«Ταύροι», έτοιμοι για όλα

Ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο, για το σύνολο του Νάγκελσμαν, να διατηρηθεί σε τροχιά τίτλου και συνάμα να προχωρήσει περαιτέρω στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο οι «Ταύροι» είναι μια ομάδα με πολλές ικανότητες, λύσεις και προοπτική. Πήρε τον, άτυπο, τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα και μένει να δείξει αν μπορεί να ανατρέψει την παντοδυναμία της Μπάγερν και να κατακτήσει την «σαλατιέρα» στο φινάλε του πρωταθλήματος. Όσο για το Τσάμπιονς Λιγκ, οι οπαδοί της Λειψίας, πλέον, περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να παρευρεθούν στο γήπεδο στο επόμενο παιχνίδι, εξαιτίας του κορωνοΪού και λιγότερο για την ομάδα με την οποία θα τους φέρει αντιμέτωπους η κληρωτίδα.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.