Nations League: Τα δεδομένα της διοργάνωσης

SMS
12:54 | 14/10/2020

Tι ισχύει με την άνοδο και τον υποβιβασμό - ποιες προκρίνονται σε Μουντιάλ και Euro

Σήμερα, η Εθνική αντιμετωπίζει το Κόσοβο, με φόντο την πρωτιά στον όμιλο της. Μια διοργάνωση που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν αυτό το φορμάτ. Αυτή είναι η 2η χρονιά του Nations League, όμως το φορμάτ και η ουσία πίσω από το τουρνουά είναι σχετικά περίπλοκα, οπότε πάμε να δούμε τι ισχύει με το 2o Nations League της ΟΥΕΦΑ.

Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA χωρίστηκαν το 2018 σε τέσσερις κατηγορίες δυναμικότητας, ανάλογα με τη βαθμολογία τους στο Ranking της FIFA. Οι τρεις πρώτες κατηγορίες αποτελούνται από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων (στον έναν βρίσκεται η Εθνική), ενώ οι υπόλοιπες επτά εθνικές, οι πλέον αδύναμες, έχουν δημιουργήσει δύο ομίλους στη χαμηλότερη κατηγορία.

Τα πράγματα στη φάση των ομίλων είναι σχετικά απλά. Εξι αγωνιστικές, δύο αγώνες με κάθε αντίπαλο, εντός και εκτός έδρας (στον λειψό όμιλο τριών ομάδων της τέταρτης κατηγορίας, ισχύει το ίδιο, αλλά με τέσσερις αγωνιστικές), από τις 3 Σεπτέμβρη ως τις 18 Νοεμβρίου του 2020.

Άνοδος και υποβιβασμός

Στη μεγάλη κατηγορία, οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Nations League 2020-21. Τον Οκτώβριο του 2020-21 θα βρεθούν σε ένα τουρνουά νοκ άουτ, με ημιτελικά, μικρό και μεγάλο τελικό. Για παράδειγμα, στην παρθενική διοργάνωση, η Πορτογαλία νίκησε την Ολλανδία στον τελικό, ενώ στον μικρό τελικό η Αγγλία κέρδισε το μετάλλιο κόντρα στην Ελβετία. Όσο για τους τελευταίους των τεσσάρων ομίλων, αυτοί υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία.

Στη Β’ κατηγορία, τα πράγματα είναι απλούστατα. Ο πρώτος κάθε ομίλου προβιβάζεται στην πρώτη και ο τελευταίος υποβιβάζεται στην τρίτη. Οσο για τη Γ’ κατηγορία, ο πρώτος επίσης ανεβαίνει, όμως ο τελευταίος του κάθε γκρουπ μπορεί να σωθεί στα μπαράζ, αφού μόνο δύο ομάδες θα υποβιβαστούν. Επί παραδείγματι, αν η Εθνική Ελλάδας διατηρήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της με Κόσοβο, Σλοβενία και Μολδαβία, τότε θα ανέβει στη δεύτερη κατηγορία. Αν βγει τελευταία θα δώσει μπαράζ για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Στην τέταρτη και τελευταία βαθμίδα, οι νικητές των δύο ομίλων παίρνουν απευθείας την άνοδο.

Πρόκριση στο Μουντιάλ 2022

Ωστόσο εκεί που το πράγμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο, είναι το «παράθυρο» για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Οι νικητές όλων των ομίλων, όλων των κατηγοριών, μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, οι δύο καλύτερες πρώτες των ομίλων, με βάση τη συνολική κατάταξη του UEFA Nations League 2020, και που δεν θα τερματίσουν στην 1η και τη 2η θέση των προκριματικών του Μουντιάλ 2022 που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2021, θα συμμετάσχουν στα μπαράζ του Μουντιάλ 2022 μαζί με τις δεύτερες των ομίλων των προκριματικών του Μουντιάλ 2022. Κάπως έτσι, στα προκριματικά του Euro 2020 (που θα γίνει τελικά το καλοκαίρι του 2021) Γεωργία και Βόρεια Μακεδονία βρέθηκαν να διεκδικούν μία θέση στα τελικά. Σε αντίθεση με το Euro, στο Μουντιάλ από τους 14 νικητές των ομίλων, μόνο οι δύο καλύτεροι θα περάσουν στα μπαράζ, κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών.

Κριτήρια ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μίας ή περισσότερων ομάδων σε όμιλο του UEFA Nations League, ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια:
1. Μεταξύ τους ματς (α. βαθμοί, β. διαφορά τερμάτων, γ. καλύτερη επίθεση, δ. καλύτερη εκτός έδρας επίθεση),
2. Διαφορά τερμάτων,
3. Καλύτερη επίθεση,
4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση,
5. Περισσότερες νίκες,
6. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες,
7. Φερ πλέι (1 β. η κίτρινη, 3 η κόκκινη από δύο κίτρινες, 3 η απευθείας κόκκινη, 4 η κίτρινη που θα ακολουθηθεί από απευθείας κόκκινη),
8. Κατάταξη στη λίστα της OYEΦΑ για το UEFA Nations League 2020-21.

πληροφορίες από kingbet.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ουκρανία... υπέταξε την Ισπανία-Ματσάρα στην Κολωνία

Ψάχνει «τρίποντο» κορυφής η Ελλάδα

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.