Τι θα φέρει ο νέος χρόνος στον Εργοτέλη;

18:41 | 25/12/2018

Αναγνώστης του Capitano.gr αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εφετινού Εργοτέλη

«Στη FootballLeague (FL)πέρασαν 10 αγωνιστικές μετα την αρχή της σεζόν και βρισκόμαστε μετά απο μια σημαντική νίκη για τον Εργοτέλη, μάλιστα με τέτοιο τρόπο που του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει «οτι μπορέι να ξεκολλήσει την πλάτη από τον τοίχο» όταν αυτό απαιτηθεί. Νίκη που συνοδεύεται από την σπουδαία πρόκριση απέναντι στον Άρη στο Κύπελλο.

Το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό μόνο επειδή φέρνει ηρεμία στις τάξεις της ομάδας, στην λήξη της χρονιάς, αλλα κυρίως επειδή μπορεί κανείς, με ψυχραιμία να αναλύσει τις αδυναμίες, τα κακως κείμενα της αγωνιστικής τακτικής χωρίς να ενισχύει την μοιρολατρία και την εσωστρέφεια, όπως ενδεχωμένως να γίνοταν αν το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν πέρνοντας ένα ένα τα δεδομένα που μας έχει παρουσιάσει έως τώρα ο φετινός Εργοτέλης του Νίκκι Παπαβασιλείου. Η σύγκριση με την περυσινή εικόνα της ομάδας, προφανώς αναπόφευκτη, καθώς τι πιο υγιείς απο το να ψάχνεις την πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν.

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το σημείωσαμε ξανά την πρώτη φορά που γράψαμε για τον Εργοτέλη. Η αμυντική του λειτουργία όταν η μπάλα φτάνει στο δικό του μισό, στερείται έντασης, το pressingσχεδόν δεν υφίσταται, με συνέπεια να υπάρχουν στιγμές που θαρέι κανείς οτι η ομάδα γίνεται παρακολουθητης του αγώνα. Χθές απο την αρχή σχεδον του παιχνιδιού (και με την κούραση απο το μεσόβδομαδο αγώνα να παίζει το δικό της κρίσιμο ρόλο) ήταν παραπάνω απο εμφανές πως η Παναχαϊκή είχε το “ελεύθερο” να φτάσει μέχρι και 5-6 μέτρα έξω απο την περιοχή του Εργοτελη.Με λίγα λόγιαο Εργοτέλης δεν «ζητούσε» την μπάλα πίσω. Σαν αποτέλσμα έρχεται το να δίνεις τόσο χώρο στον αντίπαλο ώστε να μπορέι να κάνει ότι έκανε χθες στο 2’ η Παναχαϊκή, στο 92’ ο Πλατανιάς, στο 75’ η Κέρκυρα.

Το regroupτης ομάδας, που επιχειρέιτε στο πρώτο μισό του γηπέδου  έρχεται σε αντιδαστολή με την επιθετική αμυντική λειτουργία της, όταν ο αντίπαλος προσπαθήσει να κυκλοφορήσει την μπάλα απο χαμηλά. Εκεί στέκεται πιο ενεργητικά, πιέζει και πολές φορές δημιουργεί προβλήματα κόντα στο τέρμα του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Τα παράπανω συνθέτουν το πρώτο βασικό μειονέκτημα σε σχέση με την περυσινή ομάδα: Αργή κίνηση στο transitionοταν χαθεί η μπάλα, με συνέπεια το pressingψηλα να γίνεται απο 2 παικτες(Ιατρούδης, Effordσυνήθως) έστι χάνονται οι αλληλοκαλύψεις στο κέντρο, μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στην επίθεση και την άμυνα και ο αντίπαλος, στα κλεψίματα του, βρίσκει κενό χώρο για να κατεβάσει την μπάλα.

“ΧΤΙΖΕΙ” ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Μπορεί να μην έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένα στατιστικά της κατηγόριας, μετρήσεις για τις ομάδες της(ποιος ασχολείται άλλωστε...) ώστε να μπορούμε να βάλουμε σε μια τάξη τα πράγματα, όμως ειναι δεδομένο πως ο Εργοτέλης έχει πλήρη ικανότητα με την μπάλα στα πόδια. “Χτίζει” τις επιθέσεις του απο πολυ χαμήλα με υπομονή και ψάχνει με κάθετες μπαλιές το γκολ. Έχει ικανοτητα στην κυκλοφοριά, δεν φοβάται την ολοκληρώτική κατοχή, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων σε FLκαι SuperLeague(SL) μαζί. Αυτο ειναι χαρακτηριστικό που έχει κρατήσει και μάλλον εξελίξει απο πέρυσι.

Όμως, στο χτίσιμο του τα ακραία backs έχουν ναι μεν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη, όχι όμως και τόσο δημιουργικό όπως είχαν πέρυσι. Η μπάλα περνάει απο το κέντρο, Μπρους και Τσέλιος βάζω στοίχημα ότι θα έχουν τεράστιο μέσο όρο στις πάσες συνολικά(πάλι ελείψη στοιχείων). Ενταξει ποιο ειναι το πρόβλημα θα πει κάποιος; Δεν υπάρχει πρόβλημα στο ότι η μπάλα περνάει απο τον άξονα τόσο συχνά και τα fullbacksέχουν περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη παρα δημιουργικό. Το όποιο πρόβλημα το συναντάει κανείς όταν ο ανίπαλος σε έχει διαβάσει λίγο πιο καλά. Διότι τότε ειναι επόμενο να κλείνεσαι και να μην έχεις επιλογές αφου τα backσου έχουν περιορισμένο ρόλο στην επίθεση, δεν έχεις αυτοματισμούς δεξία και αριστέρα και οι όποιοι αυτοματισμοί στον άξονα μπλοκάρονται απο τους έμπειρους αντιπάλους σου.  Έτσι ερχόμαστε στο κλέψιμο της μπάλας και στην κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω, της ευάλωτης αμυντικής λειτουργίας.

Χαρακτηριστική η κίνηση στο 42’ του yakubu. Με ένα εντυπωσιακό sprintέφυγε απο αριστερά μόνος του, χωρις κανένας να τον ακολουθει. Ενω ακόμη πιο χαρακτηριστική λιγο νωρίτερα η υπερπροσάθεια του Ιατρουδή, μόνος του έκλεψε, μονος του έτρεξε, μόνος του έβαλε πλάτη τους αμυντικους της Παναχαικής, κανένας όμως δεν υπήρχε στην πλάτη του για να δεχτεί την μπάλα. Δουλεια που πέρυσι έβγαζαν με επιτυχία τα back.

ΑΓΙΑΤΡΕΥΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Βέβαια το τελευταίο για να το πράξεις πρέπει να έχεις και παίχτες να το υποστηρίξουν. Δεξία είχαμε τονίσει και την προηγούμενη φορά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν μοιάζει να έχει γιατρειά. Ο Κοζορώνης οταν βρίσκεται πάνω απο τη σέντρα έχει 7/10 μεταβιβάσεις πίσω ή στην καλύερτη στο ίδιο ύψος του γηπέδου οι υπολοιπες 3 θα είναι λάθος μεταβιβάσεις μπροστά(με τις αιθαίρετες μετρήσεις μου). Δεν γνωρίζω αν ο Αντωνίου είναι μια λύση, αυτο το γνωρίζει καλύτερα το τεχνικό επιτελείο, αλλα αν δεν υπάρχει λύση εντός ρόστερ απαιτείται επειγόντως ενίσχυση.

ΤΟΝ ΛΥΓΙΖΕΙ Η ΠΙΕΣΗ

Μετα το τέλος του αγώνα με την Παναχαϊκή ο Νίκκι Παπαβασιλείου δηλώσε: «Βλέπω ότι πέρα από καλή ομάδα χτίζουμε και μια ομάδα με νοοτροπία νικητή».

Η αλήθεια είναι οτι χθες ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο Εργοτέλης γύρησε μια εις βάρος του κατάσταση, «ξεκόλησε» την πλάτη απο τοίχο. Αρα δικαιωματικά ο προπονήτης του βλέπει πρόοδο στην νοοτροπία, του πως ανταπεξέρχομαι στα κρίσιμα παιχνίδια, στα κρίσιμα σημεία ενός παιχνιδιού. Εκεί που η μπάλα «καίει», εκεί που ο θρίαμβος απο την κατάρευση, έιναι 3 λεπτά απόσταση, όπως απο το 80’ έως το 83’ του χθεσινού αγώνα.

Σε αυτα τα κρίσιμα σημεία, μέχρι και χθες, ο Εργοτέλης, απλά δεν άντεχε, λύγιζε. Το είδαμε με τον Πλατανιά, την Κέρκυρα, τον Ηροδότο, το ίδιο έγινε με τον Άρη απο το 70’και μετά, μόνο που ευτυχώς εκεί υπήρχε το μαξιλάρι του 3-0. Μένει να δούμε, μενει να αποδείξει ο ίδιος ότι η χθεσινή αντιμετωπισή ήταν μόνο η αρχή και να επιβεβαιώσει τον προπονητή του, ότι όντως «χτίζει ομάδα με νοοτροπία νικητή».

ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑ

Τις παραπάνω αδύναμες πλευρές του φετινού Εργοτελή ή και περισσότερες απο αυτές που εμείς διακρίνουμε σε αυτο το άρθρο, μάλλον τις έχει διακρίνει και το τεχνικό επιτελείο. Όμως βλέποντας τα αποτυπώματα που αφήνει η ομάδα στο χορτάρι, προκύπτει το εξής μπέρδεμα:

Είτε ο Παπαβασιλείου έχει βάλει την ομάδα σε φάση νέας εξέλιξης επομένως όλα τα παραπάνω θα αντιμετωπιστούν στον χρόνο, άρα ίσως είναι λογικό να βλέπουμε σύγχυση στην επίθεση, παθητικότητα στην άμυνα καθώς οι ποδοσφαιριστές μαθαίνουν νέα πράγματα, είτε προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και την έλλειψη χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία, με ενα πιο απλοϊκό και συνάμα υποδεέστερο τρόπο προσέγγισης των παιχνιδιών. Όπως για παράδειγμα έγινε χθες απο το 84΄ και έπειτα σε ένα παιχνίδι από πλευράς Εργοτέλη «θα σας κάνω οτι μου κάνετε» με καθυστερήσεις κ.α. που καμία σχέση δεν έχει με ομάδα που δείχνει εμπιστοσύνη στο σχέδιο της μεχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ασχέτως αποτελέσματος. Μπέρδεμα που έρχεται στην επιφάνεια και απο τον εκνευρισμό που βγάζουν σε φάσεις του αγώνα οι παίχτες, όπως ο Ιατρούδης στην φάση που περιγράψαμε προηγούμενος.

Όμως ένας τέτοιος τρόπος προσέγγισης βάζει σε κίνδυνο το ποδοσφαιρικό στυλ που έχει αποκτήσει ο Εργοτέλης από πέρυσι. Υπάρχει ο κίνδυνος ενσωμάτωσης του παιχνιδιού του από τον «ρεαλισμό» της κατηγορίας και του «πως θα αντιμετωπίσω πιο σύνθετες καταστάσεις από εκείνες που μέχρι σήμερα είχα να αντιμετωπίσω». Γι αυτό το πρόβλημα, η απάντηση βρίσκεται στο φτιάχνω περισσότερους αυτοματισμους απο την μέση και πάνω, ανεβάζω συστηματικά την ένταση όταν η μπάλα έρχεται στην άμυνα μου, φέρνω πιο κοντά τις γραμμές και φτιάχνω καλύτερα της αλληλοκαλύψεις μου όταν πρεσάρω στο πρώτο μισό του γηπέδου και φέρνω 2-3 ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν σε όλο αυτό.

Αν το πάρεις το αντίστροφα, η εικόνα στο γήπεδο θα μπερδεύει ακόμη περισσότερο, οι παίχτες θα εκνευρίζονται ακόμη περισσότερο, γιατί δεν θα τους είναι καθαρό το σχέδιο στο γήπεδο, τα αποτελέσματα είτε θα έρχονται είτε δεν θα έρχονται θα κάνει το ίδιο, γιατί εξέλιξη δεν θα υπάρχει, που είναι το βασικό ζητούμενο!

Μένει να δούμε τι θα φέρει ο νέος χρόνος...Καλή χρονιά!»

John''

*αν θέλετε κι εσείς να στείλετε το σχόλιό σας ή την παρατήρησή σας για κάτι που σας απασχολεί και είναι άξιο σχολιασμού, μπορείτε να το κάνετε στο inbox του Capitano.gr στο facebook ή στο e-mail: info@capitano.grTα κείμενα θα δημοσιεύονται στη σχετική στήλη "Inbox" χωρίς να δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των αναγνωστών, εκτός αν επιθυμούν οι ίδιοι.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.