Το μαύρο κουτί της Εθνικής

Απόψεις

Γιατί η Εθνική δεν απέδωσε καλό μπάσκετ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα; Ποιος φταίει για την εικόνα της ομάδας; Σχολιάζει την πορεία της επίσημης αγαπημένης, ο Γιάννης Χαμαλάκης

Η Εθνική ολοκλήρωσε την περιπέτεια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την όχι τόσο τιμητική 11η θέση. 

Η ομάδα του Σκουρτόπουλου έφτασε κοντά στο να γλιτώσει το... κάζο όμως τελικά δεν μπόρεσε να το αποτρέψει. Πάλεψε, είχε πάθος - ψυχή και οργάνωση στην άμυνα που παρόμοια δεν είχε στα προηγούμενα παιχνίδι και τελικά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο. Στην πραγματικότητα, δεν κατάφερε να βγάλει από πάνω της την ήττα από την Βραζιλία.

Τι φταίει όμως που η εικόνα της Εθνικής δεν ήταν καλή; Πόσο εκμεταλλεύτηκε η ομάδα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, πόσο φταίει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, πόσο έλειψε ένας σουτέρ στο τουρνουά; 

Πάμε να δούμε τι έφταιξε σε αυτό το τουρνουά

  1.  Η παρουσία του Γιάννη εκτιμώ ότι - εν τέλει -  αποπροσανατόλισε την Εθνική. Και εννοώ ότι αυτό το ''που θα παίξει'', ''πως θα παίξει'', με ''ποιους θα παίξει'', νομίζω ότι εν τέλει μπέρδεψε το σύνολο. Ο Γιάννης ήθελε πολύ, προσπάθησε πάρα πολύ, όμως δεν ξέρω αν όλη αυτή η φασαρία γύρω από το όνομα του έκανε καλό στην ομάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, ο Γιάννης ήταν ο κορυφαίος όμως δεν μπορέσαμε να τον εκμεταλλευτούμε όσο έπρεπε. Δεν είναι σούπερμαν, όπως είπε νωρίτερα και ο Παπαλουκάς.
  2. Ο Σκουρτόπουλος ήταν εμφανώς αγχωμένος και όχι σίγουρος για το ρόστερ που πήρε στην Κίνα. Ουσιαστικά είχε τέσσερις παίκτες που δεν πίστευε αρκετά έως καθόλου (Βασιλόπουλος - Μάντζαρης - Παπαγιάννης - Λαρεντζάκης). 
  3. Aποδείχθηκε λάθος το σχέδιο του κόουτς με τα ψηλά σχήματα. Συγκεκριμένα, Παπανικολάου και Παπαπέτρου στο 2-3 δεν ήταν η πιο ορθή επιλογή, έφερε ανισορροπία στην άμυνα και δυσλειτουργία στην επίθεση. Θεωρώ ότι ήταν και ο βασικός λόγος που ο ''Παπ'' ήταν ο χειρότερος στο τουρνουά.
  4. H ΕΟΚ έχει μεγάλο μέρος στην αποτυχία, απλά και ξεκάθαρα.
  5. Άραγε ποια ήταν τα συστήματα της ομάδας με τον Γιάννη μέσα στο παρκέ αλλά και ποια με τον MVP του ΝΒΑ εξω;
  6. Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες του συνόλου. Εξ αρχής, η ομάδα δεν ήταν για μετάλλιο αλλά και 11η θέση πάει πολύ...
  7. Οι παίκτες από την 2η αγωνιστική έμοιαζαν ότι δεν ευχαριστιούνται το παιχνίδι. Αρκεί μια ματιά στις εκφράσεις τους. Σημαντικό.
  8. Ο τραυματισμός του Σλούκα αποδείχθηκε κομβικός.
  9. Η Εθνική αποτελείται από ένα ρόστερ με τους περισσότερους παίκτες - πλέον - ρολίστες στις ομάδες τους ή σε φθίνουσα πορεία. Εξαιρώ Γιάννη, Καλάθη και τον ανέτοιμο λόγω τραυματισμού, Σλούκα. Κάνω λάθος;
  10. Η ομάδα δεν δημιουργούσε καθόλου από το post, μέσα από την ρακέτα. Παρ ότι Πρίντεζης και Μπουρούσης μπορούν να το κάνουν.
  11.  Αν εξαιρέσουμε το σημερινό παιχνίδι, αμυντικά είχαμε σοβαρά προβλήματα, η ομάδα έμοιαζε απροετοίμαστη.
  12. Πέρα από τον Γιάννη και τον Καλάθη, ποιος μπορεί να δημιουργήσει σε αυτή την Εθνική; Δεν συζητάω για το ποιος μπορεί να εκτελέσει από μακριά με ποσοστό άνω του 35%...
  13. Ίσως είμαστε η ομάδα με τα χειρότερα σκριν στο τουρνουά. Είδατε τι σκριν κάνουν Τούρκοι, Τσέχοι, Αυστραλοί. Και αναφέρομαι σε ομάδες που το στυλ τους δεν είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας.
  14. Σκέφτομαι πόσο επηρέασε την ομάδα το γεγονός ότι άλλοι έπαιξαν στα παράθυρα και άλλοι πήγαν στην Κίνα.
  15. Ξέρετε πόσα επιθετικά ριμπάουντ ''κατέβαζε'' η ομάδα; Ούτε 8 ανά παιχνίδι... Σημαντικό στατιστικό που δείχνει αρκετά.
  16. Καταλήγοντας, οι παίκτες δεν είναι κακοί, ούτε ο προπονητής ''άχρηστος''. Έχουμε καλές μονάδες, όμως δεν δημιουργήθηκε ποτέ μια καλή ομάδα, κι αυτό βαραίνει κυρίως τον κόουτς. Κυρίως για το γεγονός ότι ήξερε τις αδυναμίες μας από νωρίς και αποκλειστήκαμε - κυρίως - από αυτές. Άπειρος και αβοήθητος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θέση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο

Παγκόσμιο: Τα ζευγάρια και το πρόγραμμα των προημιτελικών

Kρίμα Eλλάδα...

Σκουρτόπουλος: «Είμαι υπεύθυνος, λυπάμαι που απογοητεύσαμε τον κόσμο»

H ΕΟΚ ζητάει την διαγραφή των τριών διαιτητών της Εθνικής

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.