Το μπάσκετ και... εμείς!

15:03 | 11/07/2019

Ο έμπειρος προπονητής, Νίκος Τούλης σε ένα κείμενο κατάθεση - ψυχής αναλύει γιατί το κρητικό μπάσκετ είναι... πεσμένο και τι χρειάζεται για την άνοδο του

*Του Νίκου Τούλη 

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε Περιφέρεια, Δημο, ΕΚΑΣΚ,που για άλλη μια φορά έδειξαν,οτι το Ηράκλειο , η Κρητη, ξέρει κ μπορεί να διοργανώνει τουρνουά υψηλού επίπεδου, που η ΦΙΜΠΑ κάνοντας την σωστότερη 
επιλογή της. Τα αναθέτει στην Ελλάδα κ η Ελληνική ομοσπονδία κάνοντας την δική της καλύτερη επιλογή, τα αναθέτει στο Ηρακλειο, την πόλη μας με την τόση μεγάλη ιστορία, στον πολιτισμό , τους αρχαιολογικούς χώρους τα μουσεία ,την στήριξη του φιλάθλου κόσμου,την υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση Α κ Β βαθμού ,το ανθρωπινό εργασιακό δυναμικό,τους εθελοντές, τον ήλιο,την θάλασσα,την τεχνογνωσία,τα άκλειστα γυμναστήρια,τα νοσοκομεία ,το αεροδρόμιο, την κρητική παράδοση, διατροφή και διασκέδαση, μα περισσότερο,
την αγάπη κ την συμπαράσταση του κόσμου,(παρ ολο που στο τελευταίο τουρνουά δεν ήταν η αναμενόμενη επηρεαζόμενη, από εκλογές,θάλασσα, μέτρια προβολή , απόδοση κ αποτελέσματα Εθνικής ομάδας).Σ αυτό το σκέλος πάμε καλά!

Δεν είμαστε όμως μια πόλη ,"μπασκετουπολη" όπως γράφτηκε κ ακούστηκε. Είμαστε μια πόλη (στηριζόμενοι στα παραπάνω) ,με μεγάλη επιτυχία στην διοργάνωση κ διεξαγωγή τουρνουά υψηλού επιπέδου (πανελληνίου,πανευρωπαικού,παγκοσμίου κ αγώνων Εθνικής ομάδας)

Και θα πρέπει το άθλημα μας -μέσα από τις τόσες ευκαιρίες -και με πρωτεργάτη την ΕΚΑΣΚ ,να πάρει την δική του θέση στον χάρτη του Ελληνικού Μπάσκετ. Να κοιτάξουμε με περισσότερη όρεξη , προγραμματισμό κ ενδιαφέρον την ανάπτυξη,την υποδομή, με σκοπό κ στόχο -εκτός των άλλων -(άθληση,άσκηση,χαρα ψυχαγωγία,παιχνίδι,κοινωνικότητα,ομαδικότητα ποσοτική συμμετοχή αθλουμένων) την ποιοτική παραγωγική διαδικασία ,που μπορεί να έλθει μόνο από εξειδικευμενους προπονητές γνώστες των βασικών του αθλήματος (ντριμπλα ,πασσα,σουτ,ρημπαουντ,1χ1,άμυνα) με ικανότητα μεθοδικής και μεταδοτικής διδασκαλίας ,αφού όλα τα άλλα υπάρχουν στο νησί( παιδιά,γονείς,παράγοντες,αθλητικοί χωροι,11 μήνες ηλιοφάνεια, τεχνικός εξοπλισμός)

Θα πρέπει η ΕΚΑΣΚ σε συνεργασία με τους συλλόγους, στην νέα γενιά προπονητών, που ασχολούνται με αυτή την διαδικασία , να δώσει την στήριξη κ τα εφόδια για την απόκτησή υψηλής γνώσης κ εμπειρίας, με στόχο την ποιοτική ανάπτυξη του αθλητή και την στελέχωση των ομάδων παίδων και εφήβων με αξιόλογους αθλητές, που θα οδηγήσουν το Κρητικό μπάσκετ, σε καλύτερες από τις τωρινές παρουσίες, στο χώρου του Ελληνικού μπάσκετ. (2019, πρωταθλήτρια ομάδα παίδων Κρήτη για πρόκριση στην τελική φάση των ''6'' ηττάται από την ομάδα της Καλύμνου και κερδίζει ασθμαίνοντας την ομάδα της Τηνου. Η πρωταθλήτρια ομάδα εφήβων της Κρήτης δεν προκρίνεται στην τελική φάση των ''6'' αφού ηττήθηκε σε αγώνα πρόκρισης από την πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου.

Η πρωταθλήτρια γυναικών Κρήτης με καλύτερη παίκτρια μια αγαπητή κυρία, με τεράστια αγάπη και προσφορά στο άθλημα και μάνα 2 παιδιών, δεν ανέρχεται στην Α2 χάνοντας την άνοδο από την ομάδα του Έσπερου Πάτρας και ηττήθηκε από την ομάδα της Χίου.

Από τις δύο ομάδες του Ηρακλείου που συμμετείχαν στην Γ' Εθνική η μια, με παιδιά που τώρα και μια 20ετία κοσμούν το άθλημα στο νησί ανέρχεται μια κατηγορία, ενώ η άλλη υποβιβάζεται. Ο πρωταθλητής Κρήτης την μια χρονιά ανέρχεται στην Γ' Εθνική, την επόμενη υποβιβάζεται.

Η ομάδα που κοσμεί το άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο Α1, θα έπρεπε να έχει στην 12-14αδα της 3-4 παιδιά με αγωνιστική παρουσία από την Κρήτη.

Αγαπητοί φίλοι, σε αυτό το σκέλος είμαστε πίσω και θα πρέπει όλοι εμείς που αγαπάμε το άθλημα, αυτό που μας έχει κάνει περήφανους και μας έχει δώσει τόσα πολλά, να σκύψουμε πάνω του με σκοπό και στόχο την θέση που του αξίζει στο Ελληνικό μπάσκετ.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι σήμερα στο νησί έχουμε τα πάντα (πολλά παιδιά, συλλόγους, κλειστά γυμναστήρια), σε αυτό που θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος είναι οι προπονητές, μόνο με αφωσιωμένους δασκάλους - προπονητές μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, όπως τα σχολεία, έτσι και στο άθλημα μας χρειαζόμταστε νηπιαγωγούς προπονητές σε προαγωνιστικό επίπεδο, δάσκαλους προπονητές σε επίπεδο εφήβων, πανεπιστημιακούς προπονητές σε επίπεδο Α1, με κίνητρα και σωστές αποδοχές. Προπονητές που μέσα από την καθημερινή τους δουλειά, σε συνεργασία με τους παράγοντες και τα παιδιά θα φτάσουν το άθλημα ψηλά.

Αγαπητοί φίλοι της Ένωσης, το μπάσκετ στο νησί θα φτάσει ψηλά μόνο όταν ο κρητικός προπονητής φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.... είναι και δική σας φροντίδα. Με ανυπομονησία και αγάπη περιμένουμε στην πόλη μας την ''αγαπημένη όλων των Ελλήνων''!

*(ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook)

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.