Το πιο σημαντικό ματς στην ιστορία της Ουκρανίας και το όνειρο της Σκωτίας

18:47 | 31/05/2022

Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν ως το σημαντικότερο παιχνίδι της ιστορίας τους. Όχι γιατί μπορεί να τους ανοίξει την... πόρτα για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά γιατί τους δίνει την ευκαιρία να αισθανθούν περήφανοι για την πατρίδα τους, που δοκιμάζεται σκληρά εδώ και τρεις μήνες από τη ρωσική εισβολή.

Σε συνθήκες σπάνιες -αν όχι πρωτόγνωρες- η εθνική ομάδα της Ουκρανίας αντιμετωπίζει αύριο (1/6) στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης τη Σκωτία, στον ημιτελικό των ευρωπαϊκών πλέι-οφ για πρόκριση στο Μουντιάλ 2022. Ο αγώνας αυτός ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τα τέλη Μαρτίου, αναβλήθηκε όμως με τη σύμφωνη γνώμη των δύο ομάδων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Περίπου δύο μήνες αργότερα, κι ενώ ο πόλεμος στη χώρα μαίνεται, οι Ουκρανοί διεθνείς συγκεντρώθηκαν στη Σλοβενία και προετοιμάστηκαν για έναν αγώνα που -όπως όλοι καταλαβαίνουν- είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Μιλώντας στη σλοβένικη εφημερίδα "Delo", ο Ουκρανός ομοσπονδιακός προπονητής, Ολεξάντρ Πετράκοφ, αποκάλυψε ότι είχε δηλώσει εθελοντής για να πάει στον πόλεμο, όμως οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του, λέγοντάς του ότι είναι πιο χρήσιμος ως εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. «Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται αυστηρά, γιατί οι παίκτες μπορούν πολύ γρήγορα να παρασυρθούν. Η σκέψη τους βρίσκεται πάντα στις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Ουκρανία και στους φίλους τους που πολεμούν στο πεδίο της μάχης» δηλώνει ο Πετράκοφ.

Από την άλλη πλευρά, οι Σκωτσέζοι ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στην ομάδα της Ουκρανίας, θέλοντας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη δοκιμαζόμενη χώρα. Όταν, όμως, αρχίσει ο αγώνας, τα ανθρωπιστικά αισθήματα θα πρέπει να μπουν στην άκρη, καθώς οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να κάνουν το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούνται, προκειμένου να προκριθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. «Τους δώσαμε το χρόνο που είχαν ανάγκη (σ.σ. με την αρχική αναβολή του αγώνα). Τους βοηθήσαμε με κάθε τρόπο που μπορούσαμε, αλλά το βράδυ της Τετάρτης πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους νικήσουμε για τα όνειρά μας» δήλωσε στο BBC ο αρχηγός της εθνικής Σκωτίας, Άντι Ρόμπερτσον.

Ο νικητής της αναμέτρησης της Γλασκώβης θα αντιμετωπίσει την Κυριακή 5/6 στο Κάρντιφ την Ουαλία, στον τελικό των πλέι-οφ. Η ομάδα που θα εξασφαλίσει το 30ό εισιτήριο για το Κατάρ (εκκρεμούν τα διηπειρωτικά μπαράζ) θα τοποθετηθεί στον 2ο όμιλο της τελικής φάσης, όπου περιμένουν η Αγγλία, οι ΗΠΑ και το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.