Το τέλος του Σκουλά και οι αλήθειες για την Ελληνική διαιτησία
Oι δηλώσεις του διεθνή διαιτητή και οι λόγοι που ''κρέμασε'' την σφυρίχτρα του
Το βράδυ της Τετάρτης, ο κρητικός διαιτητής Μανώλης Σκουλάς ανακοίνωσε μέσω επιστολής ότι αποσύρεται από την διαιτησία και μάλιστα άφησε αιχμές εναντίον του Μαρκ Κλάτενμπεργκ αλλά και της αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι Έλληνες διαιτητές, όχι μόνο από τον Άγγλο αρχιδιαιτητή.
Μετά από 18 χρόνια ο Σκουλάς αποφάσισε να κρεμάσει την σφυρίχτρα του και μάλιστα, συνειδητά το έκανε σε παιχνίδι Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Μακάμπι Χάιφα - Ζαλγκίρις) για το Youth League. ''Ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής διαιτησίας και παράλληλα η αφοσίωση που θέλω να δείξω στην επιστήμη που σπούδασα και στην οικογένειά μου, είναι οι κύριοι λόγοι που δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω την εν ενεργεία διαιτησία'' είπε αρχικά.
Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, γιος του πρώην δημάρχου Αστερουσιών, Βασίλη Σκουλά, ξεκίνησε την διαιτησία από τα... φοιτητικά του χρόνια στο Βόλο. Ο Ηρακλειώτης ρέφερι εντάχθηκε αρχικά στην ΕΠΣ Μαγνησίας ενώ αργότερα πήρε μεταγραφή για ένα χρόνο στην ΕΠΣ Σερρών (περιοχή καταγωγής της γυναίκας του) ''πληρώνοντας την τότε κόντρα της ΕΠΣΘ με την ΕΠΟ'' όπως λένε αυτοί που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα.
Ο Σκουλάς έγινε διεθνής διαιτητής πριν τρια χρόνια, ένας από τους πιο έντιμους διαιτητές σε έναν κλάδο που έχει ταλαιπωρήσει αλλά και ταλαιπωρηθεί αρκετά εδώ και δεκαετίες. Έβαλαν το χεράκι τους και οι ίδιοι για να απαξιωθεί η δουλειά τους, ενώ δεν ήταν λίγοι που έγιναν ''παιχνιδάκι'' στα χέρια των παραγόντων του Ελληνικού ποδοσφαίρου. ''Ο διαιτητής δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από έναν αθλητή, που έρχεται να αποδώσει δικαιοσύνη στον αγωνιστικό χώρο.'' είχε πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, με τον ίδιο πλέον να εύχεται οι επόμενες γενιές διαιτητών να μην επιζητούν τα εύκολα και μεγάλα βήματα και να είναι απαλλαγμένοι από την εξάρτηση του φύλλου αγώνος.
Ο Σκουλάς στην επιστολή του λέει αλήθειες για τους συναδέλφους του που πολλοί από αυτούς δεκαετίες τώρα έχουν βάλει το ''δάχτυλο στο μέλι'', συμπεριφέρονται σε αγώνες ως... πρωθυπουργοί και γενικά μοιάζουν αδύναμοι να ελέγξουν τις συμπεριφορές και τα ''θέλω'' των παραγόντων. Σίγουρα, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στην σχεδόν αναγκαστική ''είσοδο'' των ξένων διαιτητών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντέδρασαν όσο θα ήθελαν. Το αναφέρει και το στηλιτεύει στην ανακοίνωση του ο διαιτητής που γεννήθηκε στην Κρήτη, μεγάλωσε στο νησί όμως δεν έγινε ποτέ μέλος στα διαιτητικά πεπραγμένα των Ενώσεων της.
''Φταίμε κι εμείς καθώς δεν αντιδράσαμε ως οφείλαμε, όπως επίσης δεν κάναμε τίποτα όταν μετά από βίαια χτυπήματα σε συναδέλφους, εμείς παίζαμε κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα…'' έγραψε χαρακτηριστικά στην επιστολή που κάποιοι πρέπει να δουν τις ''ωμές'' αλήθειες μέσα από το μάτι ενός από τις πλέον αξιόπιστες ''σφυρίχτρες''.
Ενός νέου σε ηλικία διεθνή διαιτητή ο οποίος πριν τα 40 του χρόνια σταματάει το ''επάγγελμα'' του διαιτητή, το οποίο εκείνοι που το υπηρετούν όχι μόνο δεν το έχουν προστατέψει αλλά το έχουν φέρει στον πάτο της υπόληψης των Ελλήνων φιλάθλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος από τη διαιτησία ο Σκουλάς με αιχμές κατά του Κλάτενμπεργκ