Τζουγκάνοβιτς για Ατλέτικο: «Με 10.000 κόσμο και τον Γκέραρντ δεν φοβόμασταν»

17:49 | 02/11/2022

Ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ως παίκτης του ΟΦΗ στην ιστορική νίκη-πρόκριση επί της, σαν σήμερα το 1993.

Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές εκείνης της βραδιάς, ο σπουδαίος Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς, μίλησε στο σάιτ SDNA για την μαγική βραδιά που έζησε στο Ηράκλειο.

- Κόουτς, ήταν το σημαντικότερο ματς της καριέρας σου κόντρα στην Ατλέτικο;

«Ήταν ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια και μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Ήταν ένα μεγάλο ματς όχι μόνο για τον ΟΦΗ και την Κρήτη, αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Άλλωστε έχει μείνει στη μνήμη όλων των Ελλήνων».

- Πότε κατάλαβες πως είχατε σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης;

«Θυμάμαι στο πρώτο παιχνίδι στο 'Βιθέντε Καλντερόν' όπου χάσαμε 1-0. Η Ατλέτικο Μαδρίτης με πρόεδρο τον αείμνηστο Χεσούς Χιλ, είχε δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη. Διέθεταν ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης όπως ήταν οι Καμινέρο, Μοαζίρ, Κοσέτσκι, Κίκο. Είχαμε σταθεί πολύ καλά και αντιμετωπίσαμε την Ατλέτικο σαν ίσος προς ίσο. Ξέραμε πως μπορούσαμε να κάνουμε την έκπληξη στη ρεβάνς στο 'κλουβί' μας που αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο, όχι μόνο για ελληνικές ομάδες, αλλά για οποιοδήποτε σύλλογο στον κόσμο».

- Ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε πριν την ρεβάνς με την Ατλέτικο στο Ηράκλειο;

«Ο κόσμος ήταν φανταστικός και νιώθαμε πως μπορούσαμε να προκριθούμε. Όπου και αν μας συναντούσαν πριν από την ρεβάνς μας ενθάρρυναν και μας παρακινούσαν να κερδίσουμε την Ατλέτικο και να προκριθούμε. Όλοι ήταν δίπλα μας και μας μετέδωσαν την ενέργεια τους δημιουργώντας φανταστική ατμόσφαιρα. Το 'Γεντί Κουλέ' ήταν γεμάτο.

Οι οπαδοί μας ωθούσαν στην πρόκριση. Μετά το ματς επικράτησε πανικός. Όχι μόνο το Ηράκλειο, αλλά όλη η Κρήτη 'φλέγονταν'. Μετά το ματς θυμάμαι πήγαμε στα μπουζούκια. Θα θυμάμαι σε όλη τη ζωή μου αυτή την αναμέτρηση. Πρέπει να νιώθουμε περηφάνια όλοι όσοι αγωνιστήκαμε σε αυτό το παιχνίδι, όπως και ο κόσμος της ομάδας».

- Θυμάσαι κάποια ξεχωριστή συνομιλία με τον Γκέραρντ σε εκείνο το παιχνίδι;

«Πριν το παιχνίδι είχαμε μείνει στο ξενοδοχείο Galaxy. Παραμονές της αναμέτρησης ο Γκέραρντ με φώναξε στο δωμάτιο του και μιλήσαμε για αρκετή ώρα. Μου έλεγε: 'Ντράγκαν δεν στο λέω για να ανεβάσω την ψυχολογία σου, αλλά επειδή πιστεύω πραγματικά πως μπορείς να κάνεις κάτι μεγάλο σήμερα και να βοηθήσεις την ομάδα να προκριθεί».

- Στο αγωνιστικό κομμάτι, πόσο εύκολο ήταν να λυγίσετε τους Μαδριλένους;

«Στο ξεκίνημα του ματς έχασα δύο καλές ευκαιρίες, αλλά μέσα μου έλεγα 'δεν πειράζει' θα πετύχω γκολ, θα προκριθούμε και θα γίνει χαμός. Ο Μαχλάς πέτυχε το πρώτο γκολ και στο δεύτερο ημίχρονο κάπου στο 60' σε μια βαθιά μπαλιά στην περιοχή της Ατλέτικο, ο Καμινέρο με έριξε κάτω και με πάτησε.

Ο διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι, δείχνοντας παράλληλα την κόκκινη κάρτα σε έναν ποδοσφαιριστή που ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ατλέτικο, αλλά και της εθνικής Ισπανίας. Ο Τσιφούτης ευστόχησε και από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα».

- Πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του Γκέραρντ στην πρόκριση;

«Τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την επιτυχία είχε ο Ευγένιος Γκέραρντ. Ο Ολλανδός ήταν μια μεγάλη μορφή. Ήξερε ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει, πως να επικοινωνήσει με τους παίκτες. Η πρόκριση ήταν δική του.

Προετοίμασε την ομάδα από ψυχολογικής άποψης με φανταστικό τρόπο. Είχαμε τεράστια αυτοπεποίθηση στα αποδυτήρια πριν από το ματς. Λέγαμε 'θα παίξουμε την μπάλα που μπορούμε και θα προκριθούμε', αυτό λέγαμε. Στο μυαλό μας ήταν μόνο η πρόκριση και ξέραμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήταν το μεγαλύτερο ματς στην ιστορία του ΟΦΗ, Σας αγαπώ όλους. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Κρήτη, ζήτω ο ΟΦΗ».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.