Υπόθεση #MeToo στην ελληνική διαιτησία

23:10 | 07/11/2021

Νεαρός διαιτητής φέρεται να έχει δεχθεί bullying από έμπειρο συνάδελφό του

Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της ιστοσελίδας ebasket.gr.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του ebasket.gr αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στα γραφεία της ΟΔΚΕ, αλλά και στην ΚΕΔ (άρα και στην ΕΟΚ) κοινοποιήθηκε διαμαρτυρία νεαρού διαιτητή. Όπως υποστηρίζει, δέχθηκε bullying από έμπειρο συνάδελφό του. Τα ονόματα, ο αγώνας κι όλοι οι πρωταγωνιστές είναι στα χέρια μας. Γι’ αυτό -κι αφού «δέσαμε» το θέμα- κάναμε την αποκάλυψη. Δεν θα τα δημοσιοποιήσουμε εμείς. Περιμένουμε από τα αρμόδια όργανα της διαιτησίας να το πράξουν. Πολύ περισσότερο περιμένουμε από τον Βαγγέλη Λιόλιο να αντιδράσει.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ οφείλει να δείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εκφοβισμού. Οι παλαιότεροι και δη οι διεθνείς διαιτητές, οφείλουν να προστατεύουν τους νεαρούς συναδέλφους τους. Οφείλουν να τους συμβουλεύουν. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να τους τραμπουκίζουν.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αγώνα (φετινό) της Basket League. Όταν πρόκειται για αγώνα, ο οποίος είναι στο στοίχημα. Όταν πρόκειται για αγώνα, που βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας. Όλα αυτά πρέπει να τα σταθμίσουν όχι μόνο ο πρόεδρος της ΕΟΚ κι οι διαιτητοπατέρες. Οφείλει να δείξει ενδιαφέρον κι ο ΕΣΑΚΕ (Βαγγέλη Γαλατσόπουλε ακούς;).

Δεν είναι το μοναδικό κρούσμα

Η καταγγελία υπάρχει. Είναι στα χέρια τους κι είναι έγγραφη. Γι’ αυτό κάναμε και την αποκάλυψη. Υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες, οι οποίες είναι προφορικές. Αν δεν θέλουμε #MeToo στον χώρο μας. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε προσωπικότητες κι όχι φοβισμένους διαιτητές. Αν θέλουμε ο χώρος να είναι καθαρός και να μην υπάρχουν σκιές.

Το γράψαμε σε ανύποπτο χρόνο. Παρήλθε ο καιρός που τα στόματα ήταν κλειστά. Τώρα ανοίγουν και δεν δέχονται φαινόμενα εκφοβισμού. Τώρα μιλούν. Και πολύ καλά κάνουν. Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε αρωγοί, ώστε να σπάσουν όλα τα αποστήματα. Κάθε αποκάλυψη, που θα κάνουμε, θα γίνεται εφιάλτης για όσους θέλουν να κρατήσουν στεγανά του… «χθες».

Πολύ δε περισσότερο αν ισχύουν κάτι σαχλαμάρες, που ακούσαμε. Ότι (και καλά) είναι ο ευνοούμενος της νέας εποχής. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η «νέα εποχή» ξεκίνησε με ευνοούμενους. Έχω την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Γι’ αυτό κι είμαι βέβαιος ότι θα επιδιώξει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.