Υπόθεση υποβιβασμός: Τι ισχύει με την τιμωρία

16:21 | 04/03/2019

Όλα τα δεδομένα για την πρωτόδικη απόφαση τιμωρίας του ΟΦΗ με υποβιβασμό και -6 από το επόμενο πρωτάθλημα.

Σοκ έχει προκαλέσει στον ΟΦΗ, σε διοικούντες και κόσμο, η απόφαση για το περιβόητο ΟΦΗ-Αιγινιακός. Σύμφωνα με την Επιτροπή Δεοντολογίας, ΟΦΗ και Αιγινιακός υποβιβάζονται και του χρόνου θα ξεκινήσουν με -6, απόφαση που είναι πρωτόδικη και εφέσιμη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είχε λήξει 6-0 υπέρ των Κρητικών και από την έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας προέκυψε ότι ο τότε πρόεδρος του ΟΦΗ, Φώτης Τσάλος, είχε έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Αιγινιακού, Γιάννη Νώπα και με παίκτες ώστε να χάσει ο Αιγινιακός το ματς με διαφορά τουλάχιστον τριών γκολ.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται σε αυτή την περίπτωση, είναι τι ακριβώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και -το σημαντικότερο- πότε είχαμε ξανά ανάλογο θέμα. 

Η τελευταία φορά που είχαμε ανάλογες ποινές για στημένους αγώνες ήταν την περίοδο του Koriopolis. Τότε, οι Ολυμπιακός Βόλου, Αστέρας Τρίπολης, Ηλιούπολη και Καβάλα είχαν τιμωρηθεί πρωτόδικα με υποβιβασμό, όπως δηλαδή στην περίπτωση του ΟΦΗ. Στη συνέχεια, όμως, σε δεύτερο βαθμό η μοναδική ομάδα που τελικά υποβιβάστηκε ήταν η Ηλιούπολη. Ο Αστέρας αθωώθηκε, ενώ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα δεν υποβιβάστηκαν, αλλά τους αφαιρέθηκαν βαθμοί.

Εδώ ακριβώς είναι το σημείο-κλειδί, αφού νομικοί κύκλοι δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την περίπτωση της κρητικής ομάδας ότι στην έφεση μπορεί να δικαιωθεί.

Αν πέσει, πού θα αγωνίζεται;

Στο απευκταίο, για τον ΟΦΗ, σενάριο του οριστικού υποβιβασμού, ο κανονισμός λέει ότι η ομάδα που τιμωρείται θα αγωνίζεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Αν, δηλαδή, προχωρήσει η αναδιάρθρωση, ο Ομιλος θα παίξει στη Super League 2. Αν δεν προχωρήσει θα παίξει στη Football League. Και στις δύο περιπτώσεις θα ξεκινήσει με αφαίρεση 6 βαθμών.

Οι επόμενες κινήσεις του ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ βρίσκεται σε οργασμό συσκέψεων για να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή. Το δεδομένο είναι ότι θα προχωρήσει σε έφεση κατά την πρωτόδικης απόφασης και εκεί ακριβώς θα ρίξει το βάρος. Το δεδικασμένο με τις ομάδες που προαναφέραμε οι οποίες υποβιβάστηκαν, αλλά σε δεύτερη βαθμό δικαιώθηκαν (πλην της Ηλιούπολης).

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, αφού μετά από πολύ καιρό υπάρχει τιμωρία ομάδων για στημένο αγώνα. Καταγγελίες υπάρχουν πολλές κατά καιρούς για διάφορα ματς, αλλά για πρώτη φορά μετά το Koriopolis βγαίνει τέτοια απόφαση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο Φώτης Τσάλος, μιλώντας στην ιστοσελίδα SDNA, φρόντισε να... ρίξει τους τόνους τονίζοντας πως: «Χωρίς στοιχεία δεν μπορεί κανείς να δικάσει. Θα δικαιωθούμε και θα μας ζητήσουν και συγγνώμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρωτόδικη απόφαση: Υποβιβασμός και -6 για ΟΦΗ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.