Το «know how» δεν είναι… κληρονομικό

Απόψεις

«Η ζωή συρρικνώνεται ή μεγεθύνεται ανάλογα με το θάρρος του καθενός», λένε κι αν η συγκεκριμένη θεωρία μπει σε ποδοσφαιρικό «κάδρο», τότε για τον Γιώργο Πετράκη προβλέπεται… μακροημέρευση.

Γιατί θέλει κότσια και καρδιά αυτό που επιχείρησε ο τεχνικός του ΑΟΧ/Κισσαμικού. Να… κρεμάσει, δηλαδή, από νωρίς τα παπούτσια του για να… αφιερωθεί στην προπονητική. Οι κακεντρεχείς και οι πλέον δύσπιστοι ενδεχομένως να έσπευσαν να τον κατακρίνουν για το ρίσκο της επιλογής του.

Οι χαιρέκακοι τη χαρακτήρισαν μέγα λάθος, όμως όταν… κοτζάμ Αϊνστάιν υποστήριξε ότι «όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο», τότε τι να του πει του 30χρονου (σε λίγες ημέρες) κόουτς ο… όχλος; Εκείνος άφησε στην άκρη βεβαίως-βεβαίως τις ανυπόστατες «εκτιμήσεις» και προτίμησε να… μιλήσει που αλλού; Στο γήπεδο… Που αποτελεί ό, τι για ένα χορευτή η πίστα… Τον καθρέπτη του… Από τον οποίο δεν μπορείς να κρυφτείς, μα ούτε και να ξεγελάσεις...

Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, του παρουσιάστηκε μια τεράστια πρόκληση κι ο ίδιος, αφού εισάκουσε την… εσωτερική του φωνή να τον καλεί για το δικό του «carpe diem», άδραξε την ευκαιρία και ανέλαβε τα «ηνία» του ΑΟΧ/Κισσαμικού. Κι αν τα «δελφίνια» ήταν μέγεθος διαχειρίσιμο , όταν στο «παιχνίδι» μπήκε, έπειτα από συγχώνευση ίσως το μεγαλύτερο brand name των Χανίων, κάποιοι έκαναν λόγο για… αποστολή αυτοκτονίας.

Ο Πετράκης, όμως, μετά τις πρώτες 14 αγωνιστικές της Football  League κάνει… πράματα και θάματα με τους «κυανόλευκους». Οι απαγορεύσεις στο μεταγραφικό «παζάρι» τον υποχρέωσαν να πάρει ένα «μονόδρομο» ως προς το κομμάτι του σχεδιασμού. Προπονητικό… μειράκιον αυτός, μειράκια και οι ποδοσφαιριστές του. Στον ΑΟΧ/Κισσαμικό ήρθαν πολλοί μικροί ηλικιακά παίκτες με ταλέντο, φιλοδοξίες και κίνητρο, αλλά δίχως «παραστάσεις» οι περισσότεροι.

Μέσα, ωστόσο, από τη σκληρή κι αδιάκοπη δουλειά, ο 30χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα… φοβερό και τρομερό σύνολο, που «φιγουράρει» στην 4η θέση της γενικής κατάταξης. Και δεν είναι τόσο η τωρινή συγκομιδή, όσο η γενικότερη εικόνα και φιλοσοφία, η οποία δίνει… πόντους στον Πετράκη.

Ο προπονητής των Χανιωτών έχει αφήσει το στίγμα του με το «καλημέρα» και υπό πλήρη «αποθέωση» των τετριμμένων και κλισέ φαίνεται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε… next big thing των πάγκων. Εκτός πια κι αν το… know how είναι κληρονομικό. Γιατί και ο πατέρας του, Γιάννης, έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στο «τιμόνι» του ΠΑΣ Γιάννινα κάτω από ίδιες πάνω-κάτω παραμέτρους.

Επιρροές και ερεθίσματα είναι λογικό να έχει πάρει από τον… πρεσβύτερο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως έχει διαβεί το δικό του το «δρόμο».  Με απόλυτο σεβασμό και ωριμότητα στον εαυτό του και στον χώρο δε θέλει να κατακτήσει τον… κόσμο ένα μία νυκτί. Δεν «κυνηγά» τις… συνοπτικές διαδικασίες και ούτε λογικά ονειρεύεται ένα «πρώιμο» success story. Γιατί μάλλον για τον Γιώργο Πετράκη «μετράει» πρώτα η αξία και ύστερα η επιτυχία.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.