Analysis: Ο ελκυστικός ΟΦΗ του Νιόπλια σκορπάει χαμόγελα

Απόψεις

Τα τακτικά «θέλω» του προπονητή του ΟΦΗ, τα στοιχεία που έχουν ξεχωρίσει έως τώρα και οι δοκιμές.

Δύο φιλικά με Φίτεσε και Άντερλεχτ, επί της ουσίας ένα 90λεπτο συνολικά ενός κανονικού ΟΦΗ. Του ΟΦΗ του Νίκου Νιόπλια. Ένα πρώτο δείγμα γραφής άκρως θετικό για τη δεδομένη χρονική στιγμή και την ετοιμότητα της ομάδας, αλλά και με τον αστερίσκο πως πλην του φαν Ντάινεν, ο Όμιλος έπαιξε δύο φιλικά χωρίς τα νέα του μεταγραφικά αποκτήματα: Τον Τζο Τοράλ και τον Μπρους Καμάου.

Τι θέλει ο Νιόπλιας για τη νέα σεζόν

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε και το είδε ο καθένας αυτό, στις δύο αναμετρήσεις με τη Φίτεσε και την Άντερλεχτ, είναι το γρήγορο ποδόσφαιρο του ΟΦΗ και η μεγάλη συμμετοχή των ακραίων στο παιχνίδι. Γρήγορα η μπάλα μπροστά στα κλεψίματα και σωστή ανάπτυξη για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην επίθεση.

Αυτό το είδαμε και στις περιπτώσεις που η κρητική ομάδα έκλεψε μπάλα στην άμυνά της ή ανέκοψε επιθέσεις, αλλά και στις περιπτώσεις που είχε την κατοχή και το χρόνο για να δημιουργήσει. Για τη δεύτερη περίπτωση χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γκολ του Κοροβέση στο 1-1 με την Άντερλεχτ.

Ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε από τον ΟΦΗ της Ολλανδίας είναι μία βελτιωμένη συνέχεια του ΟΦΗ των πλέι άουτ. Με διαφορετικές φυσικά συνθήκες κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο 56χρονος προπονητής.

Με συγκεκριμένη ταυτότητα

Στο μίνι πρωτάθλημα για την αποφυγή του υποβιβασμού, ο Νιόπλιας προσπάθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσει στους ποδοσφαιριστές τα «θέλω» του, έχοντας την πίεση των συνεχόμενων αγώνων και την επίτευξη του στόχου που δεν ήταν άλλος από τη σωτηρία. Στα παιχνίδια που έδωσαν οι «μελανόλευκοι» στα πλέι άουτ, είδαμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία που είχαν την «ταυτότητα Νιόπλια». Πίεση στην μπάλα, τρεξίματα, γρήγορο ποδόσφαιρο στην κόντρα για να εκμεταλλευτούν τα κενά του αντιπάλου.

Πάνω σε αυτά δουλεύει ο ΟΦΗ και στην Ολλανδία με καλύτερες, πλέον, συνθήκες. Με την άνεση του χρόνου, δίχως άγχος και με κανονική προετοιμασία χωρίς τους περσινούς αστερίσκους λόγω της πανδημίας.

Ο έμπειρος προπονητής της Κρητικής ομάδας βασίζεται στην πίεση που θέλει να ασκεί ο ΟΦΗ στον αντίπαλο όχι μόνο για την ανάκτηση της κατοχής, αλλά και για να «χτυπάει» στα ρήγματα που θα δημιουργούνται στην αντίπαλη άμυνα. Στοιχεία που πλέον μπαίνουν για τα καλά στο παιχνίδι του Ομίλου και άρχισαν να φαίνονται τόσο με τη Φίτεσε όσο και με την Άντερλεχτ.

Με τέσσερις πίσω και δοκιμές σε αλλαγές θέσεων

Ο Νίκος Νιόπλιας έχει δείξει στα πρώτα δύο φιλικά ότι προτιμάει το σύστημα με τέσσερις στην άμυνα και όχι με τρεις. Αυτό φυσικά δεν είναι θέσφατο, ο ΟΦΗ θα προσαρμόζει το παιχνίδι του και την τακτική ανάλογα τον αντίπαλο, αλλά όπως φαίνεται θα βασίζεται στα περισσότερα ματς στην τετράδα πίσω.

Στα αξιοσημείωτα, όμως, είναι οι δοκιμές που κάνει σε διάφορες θέσεις με διάφορα πρόσωπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Κοροβέση που έπαιξε ως αριστερός εσωτερικός μέσος με την Άντερλεχτ ή ακόμα και η περίπτωση Σελίμοβιτς που αγωνίστηκε με τη Φίτεσε για ένα ημίχρονο ως αμυντικό χαφ.

Ελκυστικό ποδόσφαιρο

Τα δεδομένα έως τώρα, εν κατακλείδι, είναι ότι ο ΟΦΗ του Νιόπλια θα είναι μία ομάδα που θα ξέρει τι θέλει στο γήπεδο και πώς θα το πάρει ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα αντιμετωπίζει. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας, η σωστή ανάπτυξη με ηρεμία και η πίεση θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά, ενώ το γρήγορο ποδόσφαιρο σε συνθήκες αντεπίθεσης θα είναι το... κερασάκι στην τούρτα.

Ο ΟΦΗ έχει δρόμο μέχρι την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, έχει να κάνει δουλειά ακόμα και φυσικά περιμένει και τα νέα αποκτήματα να μπουν σιγά-σιγά σε διαδικασία αγώνων ώστε να ενσωματωθούν, τακτικά, με την υπόλοιπη ομάδα. Τα πρώτα δείγματα γραφής, όμως, είναι άκρως θετικά και ενθαρρυντικά για έναν ΟΦΗ που στοχεύει σε ένα ποιοτικό ποδόσφαιρο το οποίο θα τον φέρει πιο ψηλά στη βαθμολογία σε σχέση με την περσινή, παρολίγον εφιαλτική, σεζόν. Και αυτό είναι που κρατάμε για τη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενθουσιασμένος ο Καμάου: «Θα δώσω τα πάντα για τον ΟΦΗ»

Ο Πέρσι Μάρτε, η Κρήτη και ο Καστάνιος

ΟΦΗ-Φορτούνα Σιτάρντ: Που θα δείτε το φιλικό

Ντε Γκουζμάν: Συνεχίζει από 'κει που σταμάτησε


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.