Από τον… κυανό Αστέρα στη Super League

ΟΦΗ

Στις 21 Μαρτίου 2015 την «μαύρη» ημέρα της σύγχρονης ιστορίας του ΟΦΗ, έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και άνοιξε ένας νέος… Δύσκολος και αυτός, όμως η εξέλιξή του έφερε αυτό που όλοι είχαν όραμα. Να βρεθεί εκ νέου η ομάδα στη Super League, αυτή τη φορά όμως με υγεία και προοπτική…

Από εκείνο το ζοφερό Σάββατο του Μάρτη και μετά, ο Όμιλος μπήκε στη διαδικασία της «επανεκκίνησης» για την οποία σε αγωνιστικό επίπεδο χρειαζόταν να περάσει από μονοπάτια εντελώς άγνωστα σε αυτόν. Συνοικιακά γήπεδα, άγνωστες προς αυτόν ομάδες και καταστάσεις, τις οποίες οι περισσότεροι από τους φιλάθλους της ομάδας δεν περίμεναν να ζήσουν…

Διοικητικά, το πρώτο ζητούμενο ήταν η διάλυση της παλιάς ΠΑΕ και η ίδρυσης νέας, στην οποία πρωτοστάτησαν επιχειρηματίες της Κρήτης, οι οποίοι επωμίστηκαν το οικονομικό βάρος. Λίγο πολύ, τα διοικητικά θέματα των τελευταίων ετών είναι γνωστά. Από τον ενθουσιασμό της εκκίνησης το καλοκαίρι του 2015, μέχρι την εφετινή αγωνιστική χρονιά, τη διαδρομή της οποίας έχουμε κάνει. 

Σε αγωνιστικό επίπεδο ο ΟΦΗ άρχισε κυριολεκτικά από το μηδέν. Παίκτες δεν υπήρχαν και έπρεπε να φτιαχτεί μια ομάδα από την αρχή. Ήρθαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν κάποια εμπειρία από τη… σκληρή πραγματικότητα της Γ’ εθνικής, με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα να επιβιώσει σε αυτήν. Προπονητής ο Μουράτ Σεροπιάν, όνομα που δεν έκανε «γκελ» τους φιλάθλους οι οποίοι έπρεπε και αυτοί από την πλευρά τους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα… 

Η συμφωνία με τον Σεροπιάν επήλθε στις 26 Ιουνίου 2015 και η συνεργασία του με την κρητική ομάδα κράτησε λίγους μήνες και… μόλις ένα επίσημο ματς. Η ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής από τον Εθνικό, έφερε τη λύση της συνεργασίας με τον Σεροπιάν στις 29 Σεπτεμβρίου 2015. 

Αντικαταστάτης του ο Νίκος Γκουλής. Άνθρωπος για τον οποίο οι συστάσεις περιττεύουν. Εμβληματική μορφή ως ποδοσφαιριστής, προπονητής και στο (τότε) παρελθόν σε δύσκολη περίοδο, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στις 8 Οκτωβρίου 2015. Έντεκα αγώνες έμεινε στον πάγκο ο Βοιωτός τεχνικός, με απολογισμό 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και άλλες 2 ήττες. 

Οι ήττες αυτές από Ερμή Ζωνιανών (κυρίως) με 1-0 και Τριγλία Ραφήνας με 2-1, θεωρήθηκαν από πολλούς ως «ντροπιαστικές» για το μέγεθος και την ιστορία του ΟΦΗ. Όμως η σκληρή αγωνιστική πραγματικότητα δεν υπολόγιζε, ούτε μεγέθη, ούτε ιστορία. Στις 6 Ιανουαρίου 2016 λύνεται η συνεργασία ΟΦΗ-Γκουλή και αναλαμβάνει την ομάδα ως υπηρεσιακός προπονητής ο Γιώργος Βλαστός, όπως είχε γίνει και στο διάστημα ανάμεσα σε Σεροπιάν και Γκουλή. 

Ο Όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή εκ νέου, αυτή τη φορά αναζητώντας το «δυνατό» όνομα, όπου εκτός από την αγωνιστική προσφορά στην ομάδα, θα τις δώσει και το «κάτι παραπάνω». Καλύτερη περίπτωση από τον Νίκο Νιόπλια δεν θα μπορούσαν να βρουν οι τότε διοικούντες, με τον οποίο ξεκινούν τη συνεργασία τους στις 28 Ιανουαρίου 2016.

Λίγο πριν αναλάβει επίσημα ο Κοζανίτης προπονητής, στις 17 Ιανουαρίου 2016 ο ΟΦΗ γνωρίζει μια ακόμα ήττα που θα τον «στιγματίσει», από τον Φωστήρα στον Ταύρο με 1-0. Με τον Νιόπλια στον πάγκο η κρητική ομάδα έχει το αήττητο, με μοναδικές απώλειες τις δύο ισοπαλίες με Ιάλυσο στο «Γεντί Κουλέ» 0-0 και Ιωνικό στη Νεάπολη με 1-1. Ο ΟΦΗ παίρνει την άνοδο για τη Football League, αποχαιρετώντας την άγονη Γ’ Εθνική… 

Η «πρόκληση» της μεγαλύτερης κατηγορίας οδηγεί τους διοικούντες σε μεγαλύτερο μπάτζετ, προκειμένου να είναι ο ΟΦΗ περαστικός από αυτήν. Ξεκίνημα της αγωνιστικής χρονιάς με δύο ισοπαλίες απέναντι σε Κισσαμικό (1-1) και Καλλονή (2-2), ακολουθεί νίκη με τον Πανελευσινιακο (2-0) και ήττα στα Τρίκαλα (1-0). Από νωρίς η ομάδα μπαίνει σε διαδικασία προσπάθειας κάλυψης του χαμένου εδάφους, κάτι που δεν γίνεται… 

Η ισοπαλία 0-0 στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα και η ήττα που ακολούθησε αμέσως στο «Γεντί Κουλέ» από τη Λαμία 1-2, φέρνουν την παραίτηση του Νίκου Νιόπλια από τον πάγκο στις 21 Ιανουαρίου 2017, με απολογισμό 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Ο ΟΦΗ βρίσκεται 4ος στη βαθμολογία με 21 βαθμούς και σε εκ νέου αναζήτηση προπονητή.

Λίγες ημέρες αργότερα στις 24 Ιανουαρίου 2017, ξεκινά στον ΟΦΗ η «εποχή Παπαδόπουλου», είχε προηγηθεί η ήττα από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη με 1-0, η οποία ψαλίδισε ακόμα περισσότερο τις ελπίδες της ανόδου. Με τον Παπαδόπουλο ο Όμιλος ξεκινά μια σταθερά ανοδική πορεία, η οποία όμως δεν του έδωσε τη δυνατότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος, με αποτέλεσμα ο ΟΦΗ να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα στην 4η θέση. 

Η εφετινή αγωνιστική χρονιά χαρακτηρίσθηκε από τον διοικητικό κυκεώνα, ο οποίος δεν είχε ευτυχώς είχε αντίκτυπο στην ομάδα. Οι όποιες απώλειες βαθμών δεν έφεραν τίποτα άλλο πέραν από την εφήμερη «γκρίνια» της εξέδρας, αλλά και αυτή περισσότερο προς τους διοικούντες και λιγότερο προς τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος. 

Μετά την ήττα στη Λάρισα από τον τοπικό Απόλλωνα την 13η αγωνιστική, ο ΟΦΗ ξεκίνησε ένα εντυπωσιακό σερί με 12 συνεχόμενες νίκες, το μεγαλύτερο που έχει επιτύχει ποτέ, οι οποίες τον φέρνουν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, στη μαθηματική εξασφάλιση της ανόδου και πλέον κοντά και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, που είναι ο στόχος που υπάρχει τώρα για τις εναπομείναντες αγωνιστικές.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.