Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

11:23 | 20/03/2020

Την τρίτη δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης εξειδικεύουν τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα της Πέμπτης.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τα νέα οικονομικά μέτρα καλύπτουν το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορία, ενώ θα στηριχθούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ακόμη, εξειδικεύοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους, μεταξύ των οποίων και αυτοί που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου 2020. Η δε πίστωση του ποσού αυτού θα προστατεύεται με το "ακατάσχετο".

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να παραμείνουν ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Το κόστος της προσπάθειας αυτής υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ.

Προανήγγειλε ότι στη διάρκεια της ημέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος όλων των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού και διαβεβαίωσε ότι η λίστα αυτά θα ανανεώνεται.

Όσον αφορά στο δώρο του Πάσχα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο στους εργαζόμενους, ωστόσο δίδεται στους εργοδότες η δυνατότητα να το καταβάλλουν αργότερα, χωρίς κυρώσεις και συνέπειες για τους ίδιους.

Τι θα γίνει με τις δόσεις των δανείων

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή τρίμηνη αναστολή δόσεων και χρεών σε όλους τους δανειολήπτες. Στο ίδιο πνεύμα, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για τις χρεωμένες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις συνέπειες της επιδημίας. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν εκτός από την τρίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων ευνοϊκότερες λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, όλοι όσοι δεν έχουν πληγεί θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι οχλήσεις των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες και τα δικηγορικά γραφεία σταματούν οριστικά. Μάλιστα, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε όσους επιμένουν. "Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα ενχλείται".

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον μειωμένο ΦΠΑ στα αντισηπτικά, ενώ ξεκινούν άμεσα έλεγχοι ενάντια στα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα απαραίτητα είδη για την αυτοπροστασία των πολιτών από την επιδημία και θα συνοδεύονται με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ακόμη ότι στην αγορά υπάρχει σε γενικές γραμμές επάρκεια προϊόντων και αγαθών, ωστόσο, καταγράφονται ήδη ελλείψεις γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν τηρούν την αναλογία των τριών προϊόντων με την οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται όλοι.

Απαγορεύεται ρητά η καταγγελία συμβάσεων προσωπικού

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι απαγορεύεται ρητά η καταγγελία συμβάσεων προσωπικού από τις επιχειρήσεις και σημείωσε με έμφαση ότι "απλώνεται δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας".

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο καινοφανές μέτρο της "αναστολής εργαζομένων" σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναβολής της εργασίας, μόνο σε κλάδους ωστόσο στους οποίους η επιδημία έχει επηρεάσει τον τζίρο τους.

Οι εργαζόμενοι της περίπτωσης αυτής γίνονται άμεσα δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Αργότερα το δώρο Πάσχα!


Πηγή:
cretalive
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.