Αυτή είναι η μελέτη για το νέο αθλητικό κέντρο Ηρακλείου
Το Capitano.gr σας παρουσιάζει όλη την μελέτη - πραγματογνωμοσύνη που αφορά τον σχεδιασμό του νέου κλειστού αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Ηράκλειο
Πριν δύο 24ωρα παρουσιάστηκε η πρόταση για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη μέσα από μια προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Νίκος Μουρέλος έπειτα από ανάθεση της τεχνικής υπηρεσίας. Mάλιστα, βγήκαν στην δημοσιότητα και φωτογραφίες από την μελέτη (μακέτες)
Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, το νέο αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει:
• πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών (50,00x25,00μ.) με κερκίδες θεατών δυναμικότητας 1500 θέσεων
• πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών υδατοσφαίρισης (33,00x25,00μ.) με κερκίδες θεατών δυναμικότητας 1050 θέσεων
• πισίνα εκμάθησης με κερκίδες
• γυμναστήριο κλειστό
• γήπεδο καλαθοσφαίρισης
• χώρους αποκατάστασης και ευεξίας
• χώρους γραφείων αθλητικών συλλόγων
• χώρους σεμιναρίων και συνεδριάσεων
• χώρους καταστημάτων
• χώρους απασχόλησης παιδιών
α. Χωροθέτηση Εγκαταστάσεων
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη (Ο.Τ. 1715), συνορεύει δυτικά με την οδό Αντωνίου Σαμαράκη, ανατολικά με το Συλαμιανό Ρέμα, νότια με την οδό Κώστα Καρυωτάκη και από Βορρά με μία αδιάνοικτη προς το παρόν οδό, που θα είναι προέκταση της οδού Χρυσούλας Μπουρλώτου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται κυρίως ως ζώνη κατοικιών με πλούσια παρουσία πρασίνου και χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Το οικόπεδο αυτό καθεαυτό, είναι σήμερα ελαιώνας , στην ανατολική πλευρά του οποίου υπάρχει έντονη βλάστηση λόγω του ρέματος. Η πρόσβαση στο χώρο όπου προτείνεται το αθλητικό κέντρο, γίνεται εύκολα λόγω της εγγύτητας του με τον άξονα Βορά- Νότου (Λεωφόρος Κνωσού) και τη σύνδεση του με την περιφερειακή οδό (ΒΟΑΚ), που ελαχιστοποιεί την απόσταση του από τις περισσότερες γειτονιές της πόλης.
Η ΜΕΛΕΤΗ
Μορφολογική Περιγραφή
Σε ότι αφορά τη μορφολογική προσέγγιση του αθλητικού κέντρου, προσπαθήσαμε με την προτεινόμενη λύση να οριοθετήσουμε το μεγάλο όγκο σε χαμηλότερο επίπεδο κατά δύο μέτρα από το όριο του οικοπέδου και με την παρεμβολή τριών γραμμών φύτευσης καθώς και σε απόσταση τέτοια, ώστε να μην επιβάλλεται και να μην ενοχλεί την ήπια κλίμακα της γειτονιάς. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από την κυματοειδή του στέγη, που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του αθλητικού κέντρου, ακολουθώντας τα διαφορετικά επίπεδα που προκύπτουν από τη διαβάθμιση του εδάφους.
Στην ανατολική όψη, προβλέπονται μεγάλα υαλοπετάσματα που επιτρέπουν την είσοδο του πρωινού φωτός και την οπτική επαφή από τις κερκίδες και τους χώρους άθλησης με τον πλούσιο σε φύτευση περιβάλλοντα χώρο. Στη βόρεια και νότια πλευρά του κτιρίου, τα υαλοστάσια βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό των δεξαμενών καθώς η κίνηση των αθλητών (βορρά- νότο) δεν πρέπει να παρενοχλείται από τον κατά μέτωπο φωτισμό. Μικρότερα παράθυρα σε χαμηλότερο επίπεδο, εξασφαλίζουν μικρές οπτικές φυγές προς τον περιβάλλοντα χώρο δημιουργώντας συγχρόνως ένα μικρό παιχνίδι φωτός. Να σημειώσουμε ότι και στις τέσσερις πλευρές του συγκροτήματος μηχανικά ανοιγοκλεινώμενα τμήματα των υαλοπετασμάτων θα επιτρέπουν ελεγχόμενη ροή αέρα, πολύ πάνω από το επίπεδο των αθλουμένων. Επιπροσθέτως, το έντονα κεκλιμένο επίπεδο της οροφής μεταξύ των δύο επιπέδων των κολυμβητικών δεξαμενών θα υπάρχει η δυνατότητα να ανοίγει με τη χρήση πτυσσόμενης τέντας καθ’ όλο το μήκος της στέγης. Κατ’ αυτό τον τρόπο που βοηθάει επιτυγχάνεται η δημιουργία βιοκλιματικών συνθηκών δροσισμού, εξαερισμού και αφύγρανσης του χώρου, χωρίς την απαίτησημηχανικών μέσων.
Κατασκευή
Η κατασκευή του αθλητικού κέντρου προβλέπεται από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η κατασκευή της στέγης που αποτελεί τη σημαντικότερη κατασκευαστική πρόκληση λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων, προτείνεται να γίνει από συνθετική επικολλητή ξυλεία, σε ότι αφορά τις μεγάλες κυματοειδής δοκούς, οι οποίοι θα εδράζονται πάνω σε δοκούς από σκυρόδεμα. Για την επικάλυψη προτείνεται η χρήση μίας ειδικής διπλής μεμβράνης κάλυψης. Το σύστημα των μεμβρανών αποτελείται από πολυεστερικά «μαξιλάρια», συνδεδεμένα μεταξύ τους, τα οποία τανύζονται συνολικά επί της προβλεπόμενης κατασκευής. Με την εφαρμογή αυτής της πολυεστερικής μεμβράνης εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός θερμομονωμένου κελύφους, επιτυγχάνοντας την βελτιστοποίηση της θερμομόνωσης τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Περιγραφή Τοποθεσίας
Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη (Ο.Τ. 1715), συνορεύει δυτικά με την οδό Αντωνίου Σαμαράκη, ανατολικά με το Συλαμιανό Ρέμα, νότια με την οδό Κώστα Καρυωτάκη και από Βορρά με μία αδιάνοικτη προς το παρόν οδό, που θα είναι προέκταση της οδού Χρυσούλας Μπουρλώτου.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται κυρίως ως ζώνη κατοικιών με πλούσια παρουσία πρασίνου και χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Το οικόπεδο αυτό καθεαυτό, είναι σήμερα ελαιώνας , στην ανατολική πλευρά του οποίου υπάρχει έντονη βλάστηση λόγω του ρέματος.
Η πρόσβαση στο χώρο όπου προτείνεται το αθλητικό κέντρο, γίνεται εύκολα λόγω της εγγύτητας του με τον άξονα ΒοράΝότου (Λεωφόρος Κνωσού) και τη σύνδεση του με την περιφερειακή οδό (ΒΟΑΚ), που ελαχιστοποιεί την απόσταση του από τις περισσότερες γειτονιές της πόλης.