Champions League analysis: Μάχες σε τεντωμένο σχοινί

Απόψεις

​Το Champions League συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα με την 4η αγωνιστική.

Το Champions League συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα με την 4η αγωνιστική. Σε ορισμένα γκρουπ ήδη έχουν ξεχωρίσει οι πρώτοι, ενώ έπειτα από τρεις αγωνιστικές, η θέση του πρώτου σκόρερ δεν ανήκει σε κανένα μεγάλο όνομα όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε ένα νέο ταλέντο που φέτος συστήνεται για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη σκηνή της Ευρώπης. Ας ρίξουμε όμως μια πιο λεπτομερή ματιά στο πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα.

 Group A: Οι «Παριζιάνοι» οδηγούν

 Στο πρώτο γκρουπ η Παρί δείχνει να αποδίδει ένα σκαλί πάνω απ’τις υπόλοιπες ομάδες καθώς έχει κάνει το τρία στα τρία απέναντι σε Ρεάλ (3-0), Γαλατά (0-1) και Μπρυζ (0-5). Οι «Παριζιάνοι» έχουν καταφέρει όχι μόνο να κερδίσουν, αλλά και να μη δεχθούν γκολ, παίζοντας βέβαια σε έναν όμιλο σχετικά βατό μιας και οι υπόλοιπες ομάδες δεν μπόρεσαν να είναι ανταγωνιστικές αυτή την περίοδο. Η Ρεάλ Μαδρίτης ζορίστηκε εντός έδρας απέναντι στη Μπρυζ (2-2) με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τέσσερις βαθμούς, ενώ η βελγική ομάδα μαζί με τη Γαλατά βρίσκονται στις τελευταίες δύο θέσεις.

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

Paris Saint-Germain

3

3

0

0

9

0

9

Real Madrid CF

3

1

1

1

3

5

4

Club Brugge

3

0

2

1

2

7

2

Galatasaray AŞ

3

0

1

2

0

2

1

 

Στα στατιστικά η ομάδα του Παρισιού σκοράρει 3 γκολ ανά παιχνίδι, ενώ έχει μηδέν παθητικό. Μάλιστα καταφέρνει να έχει αυτή την αποτελεσματικότητα εβρισκόμενη στη μέση της λίστας με τις τελικές, αφού παράγει μόλις 13 τελικές ανά παιχνίδι.

Στις επόμενες τρεις αγωνιστικές, Παρί και Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξουν δύο παιχνίδια εντός έδρας, ενώ Μπρυζ και Γαλατά θα χρειαστεί να επιδιώξουν το κάτι παραπάνω, εκτός έδρας απέναντι στους πρωτοπόρους, στη μάχη τους για την τρίτη θέση.

Group B: Δύσκολο σταυρόλεξο για τον Ολυμπιακό

Στο δεύτερο γκρουπ η Μπάγερν Μονάχου δείχνει ακλόνητη. Με τρεις νίκες απέναντι στους αντιπάλους της (συμπεριλαμβανομένου του 2-7 στο Λονδίνο επί της Τότεναμ) φιγουράρει στην κορυφή. Τα «σπιρούνια» αν και νίκησαν εμφατικά στην 3η αγωνιστική τον Ερυθρό Αστέρα (5-0), αυτόν τον καιρό έχουν προβληματική απόδοση σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην παίζουν στο επίπεδο που μπορούν. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Ερυθρός Αστέρας που «πήρε το πάνω χέρι» για την 3η θέση μετά τη νίκη του επί του Ολυμπιακό (3-1) στη Σερβία.

Στις τρεις αυτές αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός παρά τις πολύ καλές εμφανίσεις που είχε απέναντι σε Τότεναμ και Μπάγερν, δεν κατάφερε να αποσπάσει κάτι βαθμολογικά, παρά μόνο μία ισοπαλία (2-2 απέναντι στην Τότεναμ), πληρώνοντας μάλιστα έναν κακό ημίχρονο απέναντι στους πρωταθλητές Σερβίας.

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

Bayern München

3

3

0

0

13

4

9

Tottenham Hotspur

3

1

1

1

9

9

4

FK Crvena zvezda

3

1

0

2

3

9

3

Olympiacos FC

3

0

1

2

5

8

1

 Έπειτα από τρεις αγωνιστικές η Μπάγερν βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ομάδων, στην παραγωγή των γκολ (13) με 4.3 γκολ ανά παιχνίδι, και στις ευκαιρίες που δημιουργεί καθώς κατά μ.ό. κάνει 24 τελικές ανά παιχνίδι. Μάλιστα οι Λεβαντόβσκι και Γκνάμπρι βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ με 5 και 4 γκολ αντίστοιχα. Τέλος βρίσκεται στη 2η θέση στην κατοχή της μπάλας με 60% αποδεικνύοντας πως είναι ίσως η πιο επιθετική ομάδα στα πρώτα αυτά παιχνίδια.

Στα του προγράμματος, η Μπάγερν που δύσκολα θα χάσει την πρόκριση θα παίξει δύο ματς στην έδρα της, ενώ κομβικά θα είναι τα ματς Ερυθρού Αστέρα – Τότεναμ (4η αγ.) και φυσικά Ολυμπιακού – Ερυθρού Αστέρα (6η αγ.) για την τρίτη, αλλά ενδεχομένως και τη δεύτερη θέση.

Group C: Η γνώριμη Σίτι, η αγνώριστη Αταλάντα

Στο τρίτο γκρουπ η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, αφού ολοκλήρωσε τους πρώτους αγώνες της χωρίς απώλειες. Μεγάλη μάχη φαίνεται πως θα γίνει για τη δεύτερη θέση, αφού Σαχτάρ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ αμφότεροι κέρδισαν την Αταλάντα και έφεραν ισοπαλία στο μεταξύ τους παιχνίδι. Έκπληξη σε αυτή τη διοργάνωση είναι η Αταλάντα, που πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι τόσο φέτος, όσο και την περσινή χρονιά καταφέρνει να έχει την καλύτερη επίθεση του ιταλικού πρωταθλήματος, ωστόσο δείχνει να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο φετινό, πιο βεβαρυμμένο πρόγραμμα και σε μία διοργάνωση που δεν ξέρει και τόσο καλά. Μοιραία έχει τη χειρότερη άμυνα, έπειτα από τρεις αγώνες.

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

Manchester City FC

3

3

0

0

10

1

9

Shakhtar Donetsk

3

1

1

1

4

6

4

Dinamo Zagreb

3

1

1

1

6

4

4

Atalanta BC

3

0

0

3

2

11

0

 

Η ομάδα-μηχανή που λέγεται Μάντσεστερ Σίτι σκοράρει 3.3 γκολ ανά παιχνίδι, ενώ την ίδια ώρα δέχεται μόλις 0.3. Παράγει 17.3 τελικές κατά μ.ό. σε αυτά τα τρία πρώτα ματς και φυσικά κρατάει σταθερά την αγαπημένη της κατοχή στο 60%. Τέλος ο Ραχίμ Στέρλινγκ βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ με 4 γκολ σε τρία ματς.

Με δύο ματς στην έδρα της, και την Αταλάντα εκτός έδρας στις επόμενες αγωνιστικές, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ φαίνεται να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Σαχτάρ για την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ σίγουρα θα καθορίσει πολλά το αυριανό παιχνίδι (6/11), όπου θα υποδεχθεί την ουκρανική ομάδα στην έδρα της.

Group D: Τα φαβορί επιβεβαιώνονται

Μάχη για την πρώτη θέση δίνουν στο τέταρτο γκρουπ οι Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους. Οι δυο τους, μετά τη μεταξύ τους ισοπαλία (2-2) την πρώτη αγωνιστική, πέρασαν νικηφόρα απ’τους υπόλοιπους, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο των φαβορί που έχουν, για πρόκριση στην επόμενη φάση. Λοκομοτίβ Μόσχας και Λεβερκούζεν θα δώσουν τη μάχη για την τρίτη θέση, με τους «Ρώσους» να έχουν μεγάλο προβάδισμα μετά τη νίκη τους (1-2) επί των «Γερμανών» και μάλιστα εκτός έδρας.

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

Club Atlético de Madrid

3

2

1

0

5

2

7

Juventus

3

2

1

0

7

3

7

Lokomotiv Moskva

3

1

0

2

3

5

3

Bayer 04 Leverkusen

3

0

0

3

1

6

0

 

Στο κυνήγι της πρώτης θέσης και οι δύο διεκδικητές θα δοκιμαστούν σε δύο εκτός έδρας ματς, όμως το μεταξύ τους παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής συγκεντρώνει τα βλέμματα. Η Λεβερκούζεν δύσκολα θα καταφέρει να διεκδικήσει κάτι απ’αυτό τον όμιλο δεδομένης της τωρινής θέσης της και του ότι υποδέχεται στην έδρα της Ατλέτικο και Γιουβέντους στους επόμενους αγώνες. Τέλος η Λοκομοτίβ Μόσχας δείχνει να έχει το πάνω χέρι για την τρίτη θέση, αφού την 5η αγωνιστική θα υποδεχθεί τη γερμανική ομάδα στην έδρα της.

Group E: Η Νάπολι, η Λίβερπουλ και η έκπληξη που λέγεται Χάαλαντ

Σκληρό αποδεικνύεται το πέμπτο γκρουπ για τους διεκδικητές της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League. Νάπολι και Λίβερπουλ που βρέθηκαν και πέρυσι στο ίδιο γκρουπ να μάχονται για μια πρόκριση, φέτος παλεύουν για την πρώτη θέση. Η ιταλική ομάδα κέρδισε τους Άγγλους (2-0) στην πρώτη αγωνιστική, αλλά γκέλαρε απέναντι στη Γκενκ (0-0). Η ομάδα του Κλοπ απ’την άλλη πήρε δύο νίκες και βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Η τρίτη Σάλτσμπουργκ έχει καταφέρει να ζορίσει και τους δύο πρωτοπόρους παρά τις ήττες που έκανε, ενώ κέρδισε με άνεση (6-2) την Γκενκ που μοιραία βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

SSC Napoli

3

2

1

0

5

2

7

Liverpool FC

3

2

0

1

8

6

6

FC Salzburg

3

1

0

2

11

9

3

KRC Genk

3

0

1

2

3

10

1

 

Η Σάλτζμπουργκ σήμερα βρίσκεται στη 2η θέση των ομάδων στη συγκομιδή των γκολ, αφού έχει σκοράρει συνολικά 11 γκολ (3.7 ανά παιχνίδι). Παράλληλα βρίσκεται και στην 3η θέση στις ευκαιρίες που φτιάχνει (17.8 ανά παιχνίδι), ενώ το εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά τα πετυχαίνει αφήνοντας στον αντίπαλο την κατοχή της μπάλας, καθώς έχει 44%. Κάτι που για την ώρα το πληρώνει κιόλας, αφού δέχεται 3 γκολ ανά παιχνίδι, χάνοντας πολύτιμους βαθμούς. Μεγάλος πρωταγωνιστής, όχι μόνο του γκρουπ, αλλά ίσως και των τριών πρώτων αγωνιστικών του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο Χάαλαντ, που είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αυτή τη στιγμή με 6 τέρματα. Ένα ταλέντο που σίγουρα θα μας απασχολήσει στα επόμενα για το συνδυασμό του ύψους και της τεχνικής του.

Η Λίβερπουλ από την άλλη σκοράρει με 2.7 γκολ σε 12.7 τελικές, δέχεται 2 γκολ ανά παιχνίδι κι όλα αυτά τα κάνει έχοντας την υψηλότερη τιμή κατοχής από κάθε άλλη ομάδα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές (61%). Τέλος ο Ρομπέρτο Φιρμίνο είναι πρώτος στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες τελικές πάσες (4).

Στις επόμενες αγωνιστικές, Νάπολι και Λίβερπουλ δύσκολα θα απειληθούν από Σάλτσμπουργκ και Γκενκ, ωστόσο σίγουρα η 5η αγωνιστική και τα μεταξύ τους παιχνίδια, θα κρίνει τόσο την πρώτη, όσο και την τρίτη θέση του γκρουπ.

Group F: Τρεις ομάδες για δύο θέσεις

Γκρουπ υψηλού ανταγωνισμού είναι και το έκτο, αφού Μπαρτσελόνα, Ντόρτμουντ και Ίντερ παλεύουν για τις δύο θέσεις της επόμενης φάσης. Στους πρώτους τρεις αγώνες οι «καταλανοί» έχουν δύο νίκες και μία λευκή ισοπαλία (με Ντόρτμουντ), παίζοντας μάλιστα δύο ματς εκτός έδρας. Η Ντόρτμουντ μπορεί να κέρδισε εκτός της Σλάβια Πράγας (0-2), έχασε όμως από την Ίντερ (2-0) κι έτσι σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ισοβαθμία με τους «νερατζούρι». Θύμα σε αυτή τη μάχη είναι η Σλάβια Πράγας, που έχει καταφέρει να αποσπάσει μόνο μία ισοπαλία στην έδρα της Ίντερ (1-1).

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

FC Barcelona

3

2

1

0

4

2

7

Borussia Dortmund

3

1

1

1

2

2

4

Internazionale Milano

3

1

1

1

4

3

4

SK Slavia Praha

3

0

1

2

2

5

1

 

Με τη μία νίκη παραπάνω, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε φαίνεται να έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του γκρουπ. Μάλιστα τα δύο επόμενα παιχνίδια θα τα δώσει στο Καμπ Νου (με Σλάβια και Ντόρτμουντ), έχοντας την ευκαιρία να τερματίσει πρώτη, πριν την τελευταία αγωνιστική, στο ντέρμπι με την Ίντερ. Ντόρτμουντ και Ίντερ έχουν την ευκαιρία σήμερα (5/11) να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω στο μεταξύ τους ματς, ενώ τέλος η Σλάβια Πράγας δύσκολα θα καταφέρει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το γκρουπ.

Group G: Μια μάχη σε «τεντωμένο σχοινί»

Ίσως το πιο ανταγωνιστικό γκρουπ της διοργάνωσης, αφού ο τέταρτος απ’τον δεύτερο σήμερα απέχει μόλις ένα βαθμό. Ληψεία, Ζενίτ, Λυόν και Μπενφίκα μοιράζονται νίκες αλλά και γκέλες την ίδια στιγμή. Μπορεί η Ληψεία να βρίσκεται πρώτη μετά από τρία ματς, έπειτα απ’τις νίκες τις επί των Μπενφίκα και Ζενίτ, ωστόσο γκέλαρε στην έδρα της απέναντι στη Λυόν (0-2).  Η ρωσική Ζενίτ δηλώνει παρούσα στη δεύτερη θέση, μετά την ισοπαλία με τη Λυόν (1-1) και τη νίκη επί της Μπενφίκα (3-1). Οι «Γάλλοι» της Λυόν, βρίσκονται στην τρίτη θέση με ισοβαθμία, βγάζοντας ένα δύσκολο πρόγραμμα με δύο εκτός έδρας αγώνες, ενώ οι «αετοί» της Πορτογαλίας χαμογέλασαν για πρώτη φορά στην 3η αγωνιστική, με την νίκη τους επί της Λυόν (2-1).

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

RB Leipzig

3

2

0

1

4

4

6

FC Zenit

3

1

1

1

5

4

4

Olympique Lyonnais

3

1

1

1

4

3

4

SL Benfica

3

1

0

2

4

6

3

 

Οι επόμενες τρεις αγωνιστικές αναμένεται να έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, αφού όλα παραμένουν ανοιχτά σε αυτό το γκρουπ. Η Ληψεία που σήμερα είναι πρώτη, θα χρειαστεί να παίξει εκτός έδρας απέναντι στις Ζενίτ και Λυόν, που θα ψάχνουν ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ ενδιάμεσα (5η αγ.) υπάρχει και το μεταξύ τους παιχνίδι που θα καθορίσει πολλά. Η Μπενφίκα ίσως έχει τη δυσκολότερη αποστολή σε αυτό το δεύτερο γύρο, δεδομένου του ότι στα επόμενα δύο παιχνίδια θα χρειαστεί να κάνει την υπέρβαση στις έδρες των Λυόν και Ληψείας. Παρ’όλα αυτά, αν καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα σε αυτά τα ματς, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την τρίτη θέση, την τελευταία αγωνιστική στο «Ντα Λουζ» και με τον κόσμο στο πλευρό της.

Group H: Τρεις και ο παράγοντας Λιλ

Στο όγδοο γκρουπ Άγιαξ και Τσέλσι μοιράζονται την κορυφή με δύο νίκες και μία ήττα έκαστος. Ο «Αίαντας», που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, έχασε μέσα στην έδρα του στην τρίτη αγωνιστική απέναντι σε μια πιο επιθετική Τσέλσι (0-1). Οι «Λονδρέζοι» ήταν αυτοί που αρχικά άφησαν βαθμούς απέναντι στη Βαλένθια (0-1) στο «Στάνφορντ Μπριτζ» στην πρώτη αγωνιστική, όμως επανήλθαν άμεσα, ενώ οι «νυχτερίδες» με τη σειρά τους απέσπασαν και μία ισοπαλία απέναντι στη Λιλ (1-1) την τρίτη αγωνιστική. Πτώση στην απόδοσή της έχει αυτή την περίοδο η ομάδα του Ρούντι Γκαρθία, που πέρυσι τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Σαμπιονά, κι έτσι σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μόλις ένα βαθμό συγκομιδή.

Played

Won

Draws

Lost

For

Against

Points

AFC Ajax

3

2

0

1

6

1

6

Chelsea FC

3

2

0

1

3

2

6

Valencia CF

3

1

1

1

2

4

4

LOSC Lille

3

0

1

2

2

6

1

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άγιαξ είναι μόλις η δεύτερη ομάδα της διοργάνωσης, που έπειτα από τρεις αγωνιστικές έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Στα του προγράμματος, το σημερινό παιχνίδι (5/11) ανάμεσα σε Τσέλσι και Άγιαξ μπορεί να καθορίσει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα, αφού απομένουν δύο ακόμη αγωνιστικές. Η Βαλένθια βέβαια θα διεκδικήσει την έξοδό της στους «16», ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν απ’την απόδοση της Λιλ. Η γαλλική ομάδα, αν και δύσκολα θα διεκδικήσει με αξιώσεις την 3η θέση που οδηγεί στο Europa League, μπορεί να κρίνει το πλασάρισμα των υπολοίπων, αν δείξει καλύτερο πρόσωπο σε αυτό τον δεύτερο γύρο.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.