Δέκα χατ-τρικ που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Ιστορική αναδρομή από το 1930 έως το 2022.
Του Θανάση Σακελλαρίου
Με αφορμή το χατ-τρικ που σημείωσε τον περασμένο μήνα ο ο πρώην τερματοφύλακας του Εργοτέλη, Γρηγόρης Αθανασίου ισοφαρίζοντας τα ρεκόρ του Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ και του Ιλια Πάντελιτς, σας παρουσιάζουμε δέκα χατ-τρικ που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
1.Αντώνης Τσολίνας (1930)
Ο Αντώνης Τσολίνας υπήρξε από τους πιο φημισμένους Ελληνες επιθετικούς κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Πειραιώτης στην καταγωγή, ξεκίνησε την καριέρα του απο τον Εθνικό Πειραιώς με τον οποίο δέθηκε συναισθηματικά και αγωνίστηκε έως και το 1928, όταν και επέλεξε να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό αντί του Ολυμπιακού. Κλήθηκε στην Εθνική απο την επιτροπή της ΕΠΟ για τους αγώνες του πρώτου Βαλκανικού Κυπέλλου (1929-31) και έγινε ο πρώτος παικτης που σημείωσε χατ-τρικ (για την ακρίβεια καρέ) με τη γαλανόλευκη φανέλα. Ηταν Κυριακή 7 Δεκεμβρίου του 1930 όταν η Εθνική συνέτριψε την Βουλγαρία (6-1) για την τρίτη αγωνιστική της διοργάνωσης με τον Τσολίνα να σκοράρει 4 φορές στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Τσολίνας που ήταν γνωστός για το πολύ ισχυρό του σουτ κατέγραψε στην καριέρα του πολλές σπουδαίες εμφανίσεις απο τις οποίες ξεχώρισαν τα 5 γκολ επί του Γουδή (9-0) τον Σεπτέμβριο του 1928 και τα 4 επι της ΑΕΚ (4-3) το 1929 για το πρωτάθλημα Αθηνών. Οδήγησε τον Παναθηναικό του Ούγγρου Γιόζεφ Κιούνσλερ στην κατάκτηση του πρώταθλήματος Ελλάδος το 1930, σε 3 τίτλους Αθηνών (1929, 1928, 1931), αλλά και τον Εθνικό στο πρωτάθλημα Πειραιώς του 1928. Εφυγε από τη ζωή απο σοβαρή ασθένεια το 1956, σε ηλικία 48 ετών.
Σκόρερς: Αντώνης Τσολίνας (4', 50', 51, 60'), Άγγελος Μεσσάρης (10', 15') - Πέσεφ (60'). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ελλάδα: Γιώργος Γιαμαλής, Φίλιππος Κουράντης, Ροβέρτος Μάλιος, Νικηφόρος Βικελίδης, Κώστας Μπαλτάσης, Σπύρος Yποφάντης, Αντώνης Μηγιάκης, Άγγελος Μεσσάρης, Θεόδωρος Συμεωνίδης, Αντώνης Τσολίνας, Τζανής Αργυριάδης
Βουλγαρία: Τόντορ Ντεμόνσκι, Νικολάι Νικόλοφ , Κονσταντίν Νικόλοφ , Άσεν Ντίμιτροφ, Νικολάι Ντίμιτροφ, Κονσταντίν Εφραίμοφ, Ζεκοφ, Popόφ, Βασίλ Βασίλεφ, Άσεν Πέσεφ, Άσεν Πάντσεφ
2.Νίκος Κίτσος (1932)
Η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1931 με 17 ομάδες και ολοκληρώθηκε δύο μήνες αργότερα με νικήτρια την ΑΕΚ σε βάρος του Άρη. Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 8 Νοεμβρίου 1931 και το γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας φιλοξενoύσε έναν από τους πιο συναρπαστικoύς τελικούς όλων των εποχών. Η ΑΕΚ του θρυλικού Κώστα Νεγρεπόντη επικράτησε με 5-3 και ο Νίκος Κίτσος των Θεσσαλονικέων σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία του θεσμού. Ηταν η εποχή του επιθετικού ποδοσφαίρου με τους οι προπονητές να χρησιμοποιούν το συστημα 2-3-5! Ο 20χρονος τότε Κίτσος αναδειχθηκε πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου αλλά και του πρωταθλήματος εκείνη τη σεζόν -επίδοση που μέχρι και σήμερα αποτελεί ρεκόρ- και βοήθησε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος το 1932.
Σκόρερς: Ηλιάσκος 5', Μπαλτάς 8', 65', Οικονόμου 70' (αυτ.), Νεγρεπόντης 78' - Κίτσος 40', 43', 80'. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον τελικό του 1932:
ΑΕΚ (Θέμος Ασδέρης): Γιώργος Γιάμαλης, Ροβέρτος Μάλλιος-Γκάλιτς, Γιώργος Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος Χατζηπάντος, Κώστας Νεγρεπόντης, Ντίνος Μπαλτάς, Τζιραλίδης I, Ηλίας Ηλιάσκος, Τζιραλίδης II.
Άρης (Ντε Βαλέρ): Νίκος Κατράντζος, Κώστας Βικελίδης, Αλέκος Οικονόμου, Παναγιώτης Κατσαούνης, Δανιήλ Δανελιάν, Νικηφόρος Βικελίδης, Ιορδάνης Βογδάνου, Νίκος Αγγελάκης, Νίκος Κίτσος, Κώστας Καλογιάννης, Τζανής Αργυριάδης.
3.Σωτήρης Πέστροφας (1960)
Η εμφάνιση του Σωτήρη Πέστροφα την Κυριακή 6 Μαρτίου 1960 στον αγώνα ΑΕ Νίκαιας - Εθνικού Πειραιώς, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έμεινε στην ιστορία καθώς σημειώθηκαν δύο σπάνια ρεκόρ απο τον ίδιο ποδοσφαιριστή. Ο 25χρονος τότε άσσος του Εθνικού έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε 4 τέρματα σε αναμέτρηση Α' Εθνικής και παράλληλα ο πρώτος αμυντικός που κατέγραψε χατ-τρικ (αν και αγωνίστηκε ως μέσος για μεγάλο χρονικό διάστημα του αγώνα). Άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Ιταλου Ετόρε Τρεβιζάν και διεύρυνε το προβάδισμα της με άλλα 3 γκολ στην επανάληψη. Ο τυπικά φιλοξενούμενος Εθνικος επικράτησε με 7-2 χάρη στην τρομερή επιθετική απόδοση του αμυντικού του, μια νίκη που αποδείχθηκε πολύτιμη στο τέλος, μιας και απέφυγε τον υποβιβασμό για μόλις ένα βαθμό. Ο Πέστροφας είχε μεταγραφεί από τον Πανασπροπυργιακό στους Πειραιώτες, με τους οποίους αγωνίστηκε 115 φορές στην Α' Εθνική και σημείωσε συνολικά 7 τέρματα.
Σκόρερς: Σωτήρης Πέστροφας (4), Φώτης Γιαννίτσας (3) - Μπάλκος. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων την περίοδο 1959-60:
Εθνικός Πειραιώς (Ετόρε Τρεβιζάν): Στράτος Μακρυωνίτης (τερματοφύλακας), Λευτέρης Τατάκης, Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Καρνασόπουλος, Δημήτρης Γράφας, Νίκος Γιακούμάκης, Δημήτρης Τσερεγκώφ, Κώστας Γεωργούλης, Σωτήρης Πέστροβας, Φώτης Γιαννίτσας, Αλέκος Κοζομπόλης, Σπύρος Σπαθούλας, Γιώργος Δρακόπουλος (τερματοφύλακας), Μάκης Γερμανάκος (τερματοφύλακας), Νίκος Μουνδρέας.
ΑΕ Νικαίας: Κώστας Μάλλης (τερματοφύλακας), Τάκης Σπετσέρης, Δημήτρης Σκαραμαγκάς, Κώστας Φλορέντζος, Σταύρος Νικολακάκος, Δημήτρης Δημητριάδης, Νίκος Γιαννακός, Γιάννης Κοσμίδης, Δημήτρης Σπαθάρης, Θωμας Τσακιράκης, Δημήτρης Πάντζαλης, Παντελής Χοτζόγλου, Στ.Αντωνιάδης, Γιάννης Λαουτάρης, Γ.Μπάλκος, Βαγγέλης Τρικαλάκος, Κώστας Περλορέντζος, Μιχάλης Χάνος, Θανάσης Ιντζόγλου, Παράσχος Αλευράς.
4.Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (1960)
Δύο ειναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει χατ-τρικ σε ντέρμπι «αιωνίων»: ο Γιώργος Σιδέρης το 1966 και ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ το 1960. H 24η Ιουλίου του 1960 αποδείχθηκε σημαδιακή για την ιστορία του ντέρμπι καθώς εκείνο το απογευμα καταγράφηκε το πρώτο χατ-τρικ. Ο Παναθηναϊκός που διεκδικούσε μαζί με την ΑΕΚ το πρώταθλημα της περιοδου 1959-60, ταξίδεψε στο Φαληρο για να αντιμετωπίσει τους ερυθρόλευκους και πανηγύρισε μια μεγαλειώδη νίκη με 1-4. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με τον Κώστα Παπάζογλου, αλλά απο εκεί και έπειτα δράση ανέλαβε ο Παπαεμμανουήλ ο οποιος ισοφάρισε και σφράγισε το θρίαμβο με άλλα δύο τέρματα στο τελευταίο εικοσάλεπτο. O «κούνελος» ξεκίνησε την καριέρα του απο τον Πειραϊκό και παρ' οτι ήθελε να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, η αποφασιστικότητα του αθηναϊκού συλλόγου τον έντυσε στα πράσινα το 1958. Μετα απο 11 χρόνια παραμονής στο τριφύλλι αποχώρησε για την ΑΕΚ και αποσύρθηκε το 1972 έχοντας κατακτήσει 6 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969) και 2 Κύπελλα: (1967, 1969). Απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 83 ετών.
Σκόρερς: Παπαεμμανουήλ (23', 70', 83'), Λαιμός (αυτογκόλ 44') - K.Παπάζογλου (15'). Οι συνθέσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού την περίοδο 1959-60:
Ολυμπιακός (Μπρούνο Βάλε): Σάββας Θεοδωρίδης (τερματοφύλακας), Ηλίας Ρωσσίδης, Μίμης Στεφανάκος, Μπάμπης Κοτρίδης, Νίκος Καμπόλης, Κώστας Πολυχρονίου, Θανάσης Μπέµπης,, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, (τερματοφύλακας), Γιώργος Λαιμός, Αριστείδης Παπάζογλου, Σταύρος Τσώχος, Αντώνης Ποσειδών, Γιάννης Ιωάννου, Σούλης Κίνλεϊ, Στέλιος Ψύχος.
Παναθηναϊκός (Αντώνης Μηγιάκης): Μιχάλης Βουτσαράς (τερματοφύλακας), Κώστας Λινοξυλάκης, Γιώργος Ανδρέου, Σωτήρης Αγγελόπουλος, Nίκος Τζουνάκος, Γιάννης Νεµπίδης, Μίμης ∆οµάζος, Δημήτρης Θεοφάνης, Μπενάρδος, Ανδρέας Παπαεµµανουήλ, Γιώργος Γεωργιάδης, Μίμης Μανιάκης (τερματοφύλακας), Βαγγέλης Πανάκης
5.Γιώργος Δέδες (1965)
Το πιο γρηγορο χατ-τρικ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατηγοριών, καταγράφηκε στις 28 Μαρτίου 1965 στον αγώνα Πανιώνιου-Παναιγιάλειου 7-1 για την Α' Εθνική . Ο ηγέτης των γηπεδούχων, Γιώργος Δέδες, πέτυχε τρία γκολ σε 120 δευτερόλεπτα (88’, 89’ και 90’), μια επίδοση που θεωρείται η πέµπτη κορυφαία όλων των εποχών παγκοσμίως. Στην ομάδα του Παναιγιαλείου αγωνιζόταν οι Νικος Αλέφαντος, Στάθης Τσανακτσής και Κώστας Παπάζογλου, με τον τελευταίο να ισοφαρίζει με απευθείας χτύπημα κόρνερ! Ο Δέδες είχε μεταγραφεί στον Πανιώνιο από τον Φοίβο Νεου Κοσμου το 1961 και σκόραρε συνολικά 152 τέρματα με τους Νεοσμυρνιώτες, οδηγώντας τους στην κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1971. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής 2 φορές (1971, 1976).
Σκορερς: Αθανασούλας (6', 33’), Σαραβάκος (33' 64'), Θ.Ιντζόγλου (50'), Δέδες (88’, 89’, 90’) – Παπάζογλου (22'). Η σύνθεση του Πανιώνιου και του Παναιγιάλειου την περίοδο 1959-60:
Πανιώνιος (Γιάννης Σκορδίλης): Θανάσης Κουρκούβέλας (τερματοφύλακας), Κυριάκος Καζαντζίδης, Γιώργος Σκρέκης, Κώστας Νέγρης, Στάθης Χάιτας, Αχιλλέας Αθανασούλας, Θανάσης Σαραβάκος, Γιώργος Δέδες, Στάθης Μαυρίδης, Θανάσης Ιντζόγλου, Σακελλαρίδης.
ΓΣ Παναιγιάλειος (Αστέριος Μπέλλας): Στάθης Τσανακτσής (τερματοφύλακας), Σταμάτης Σκαφίδας, Στέργιος Στεργίου, Θανάσης Λουκανίδης, Νίκος Αλέφαντος, Θωμάς Κόλλιας, Λάκης Ξανθάκης, Δημήτρης Μουστάκας, Κώστας Παπάζογλου, Κώστας Αγγελόπουλος, Ζαφειρόπουλος Γιάννης, Βαγγέλης Σταμπέλος (τερματοφύλακας), Στέλιος Ψύχος, Κώστας Τουμπέλης.
6.Κώστας Δαβουρλής (1973)
Ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους αγώνες στην ιστορία της Α' Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου του 1973, Κυριακή των Βαΐων, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την Παναχαϊκή για την 28η αγωνιστική. Παρά το γεγονός ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν το μεγάλο φαβορί, οι Πατρινοι έκαναν την έκπληξη και πέρασαν από την Τούμπα με το εμφατικό 3-5 μπροστά σε 35.000 θεατες. Το αστέρι της ομάδας, ο Κώστας Δαβουρλής ήταν ο πρωταγωνιστής της συνάντησης σημειώνοντας χατ-τρικ και ουσιαστικα έστειλε την Παναχαϊκή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επομένης σεζον, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Άνοιξε το σκορ με σουτ στο πρώτο ημιχρονο και «σφράγισε» τη νίκη των φιλοξενούμενων στο τελευταίο δεκάλεπτο, κάνοντας το 2-4 με απευθείας χτυπημα φάουλ. Το τέλος της σεζόν 1972-73 βρηκε τον ΠΑΟΚ να χανει ένα σχεδόν σίγουρο τίτλο από τον Ολυμπιακό και την Παναχαϊκή να τέρματίζει τέταρτη. Ο «Μαύρος Πρίγκιπας» είχε μεταγραφεί στην Παναχαική από τον Πανιώνιο Πατρών το 1964 και θεωρείται ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τα κοκκινόμαυρα. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Β' Εθνικής 2 φορές (1967, 1969), κατέκτησε το νταμπλ με τον Ολυμπιακό το 1975 και υπήρξε 11 φορές διεθνής ενώ κρέμασε τα παπουτσια του το 1987 με τον Παναιγιάλειο. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς το 1992 σε ηλικία 44 ετών και πλέον το γήπεδο του Πατρινού συλλόγου φέρει το όνομά του.
Σκορερς: (Παρίδης 41', 64', Σαράφης 89' πέναλτι - Δαβουρλής 30', 47', 82', Στραβοπόδης 61', Παππάς 87'). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Γιάννης Στέφας, Γιαννης Γουναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Παύλος Παπαδόπουλος (46' Τσιλιγκιρίδης), Χρήστος Τερζανίδης, Δημήτρης Παρίδης, Σταύρος Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας (αρχηγός), Αχιλλέας Ασλανίδης.
ΓE Παναχαϊκή (Λιούμπομιρ Σπάιτς): Τζανετουλάκος, Ανδρούτσος, Καλφίν, Λεβέντης, Σιδέρης, Τούντας, Θέμης Ρήγας, Ανδρεας Μιχαλόπουλος, Βασίλης Στραβοπόδης, Πέτρος Λεβεντάκος (αρχηγός) (46' Παππάς), Κώστας Δαβουρλής.
7.Τάκης Τσιρώνης (1980)
H Κυριακή 25 Μαΐου 1980 είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία για το επαρχιακό ποδοσφαιρο καθώς εκείνο το βράδυ η Καστοριά αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη Λάρισα το 1985 και τον ΟΦΗ το 1987. Οι «γουναράδες» έκαναν την έκπληξη στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας και νίκησαν τον πανίσχυρο Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή (5-2), με τον Τακη Τσιρώνη να σημειώνει χατ-τρικ σε μια ημέρα-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Τσιρώνης είχε μεταγραφεί στην Καστοριά το καλοκαίρι του 1979 από τον Μακεδονικό για 12 εκατομμύρια δραχμές και παρέα με τον Νίκο Σαργκάνη και τον Γιώργο Παράσχο ολοκληρωσαν μία από τις σπουδαιότερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Κυπελλο σε ηλικία 21 ετών. Έμεινε στην Καστοριά για 5 χρόνια και το 1984 επέστρεψε τον Μακεδονικό. Ο Τσιρώνης θεωρούνταν πολύ ταλαντούχος και αποτέλεσε έκπληξη το ότι δεν μεταγράφηκε σε μεγαλύτερη ομάδα, αν και ο ΠΑΟΚ είχε ενδιαφερθεί το 1979. Μετά το τέλος της καριέρας του έγινε ατζέντης ποδοσφαιριστών.
Σκόρερς: Παπαδόπουλος (40' αυτογκόλ), Δίντσικος (49'), Τσιρώνης (69', 87', 92' πέναλτι) -- Καλαμπάκας (14' πέναλτι), Μαυροδουλάκης (80'). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον τελικό του 1980:
ΑΓΣ Καστοριά (Σάββας Βασιλειάδης): Νίκος Σαργκάνης (88' Σάκης Ερμείδης), Λάζαρος Αλεξιάδης, Λάκης Σημαιοφορίδης, Γιώργος Παράσχος (αρχηγός), Γιάννης Σιαπανίδης, Αντώνης Κόπανος, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Αργύρης Παπαβασιλείου, Γιάννης Δίντσικος (72' Γιώργος Χουνουζίδης), Ανδρέας Βοϊτσίδης, Τάκης Τσιρώνης.
Ηρακλής (Κώστας Καραπατής): Τάσος Παπαδόπουλος, Βασίλης Βούλγαρης, Γιάννης Μαυροδουλάκης (81' Ηλίας Αλεξιάδης), Γιώργος Μιχαηλίδης (αποβλήθηκε στο 54’), Χένρικ Βαβρόφσκι, Μπάμπης Ξανθόπουλος, Τάσος Καφκενάρης, Ηλίας Χατζηελευθερίου (70' Βαγγέλης Τσιρίκας), Νίκος Καλαμπάκας, Βασίλης Χατζηπαναγής, Λάκης Παπαϊωάννου.
8.Ντίνος Ποντίκας (1996)
Το ημερολόγιο έδειχνε Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 1996 και οι θεατές της αναμέτρησης Αμπελοκήπων - Χαραυγής (4-3) για το κύπελλο ερασιτεχνών Λαρισας έγιναν μάρτυρες ενός ιστορικού χατ-τρικ που εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το ποδόσφαιρο γενικότερα. Ο Ντίνος Ποντίκας σκόραρε και τα τρία τέρματα των φιλοξενουμένων σε ηλικία 14 ετών και 7 μηνών και έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Χαραυγής. Ένα χρόνο πριν, το 1995, είχε σημειώσει ακόμη ενα εξωπραγματικό ρεκόρ σημειώνοντας 13 τέρματα σε φιλικό αγώνα επιλέκτων, σε ηλικία 13 ετών και 6 μηνών. Η μοίρα όμως δεν ήταν στο πλευρό του Ποντίκα ο οποίος ουσιαστικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο μετά απο σοβαρό τραυματισμό στα τέλη του 1998 και ενώ ήδη ο Αθηναϊκός είχε ενδιαφερθεί για να τον αποκτήσει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Αμπελόκηποι το 1996 είχαν στις τάξεις τους πρώην ποδοσφαιριστές Α' Εθνικής όπως οι Μπάμπης Ντόσας και Γιώργος Κολοβός, αλλά και τον 15χρονο Βαγγέλη Μόρα, ενώ από τη Χαραυγή είχε αποκτήσει τον Κώστα Μάγγο ο ΟΦΗ εκείνη τη χρονιά. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα «Correio do Norte» κατέταξε το χατ-τρικ του Ποντίκα στα 8 πιο ιστορικά χατ-τρικ του ποδοσφαίρου, με τον Λαρισαίο επιθετικό να έχει επιστρέψει πλέον στην ενεργό δράση συνεχίζοντας σε ερασιτεχνική αγγλική κατηγορία.
Σκόρερς: Κολοβός, Ταυλαρίδης, Εμμανουήλ, Ζαρκαδούλας - Ποντίκας (3). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων την περίοδο 1996-97:
AO Αμπελόκηποι (Αντώνης Ζαρκαδούλας): Δάλλας (τερματοφύλακας), Εμμανουήλ, Μπάμπης Ντόσας (αρχηγός), Κλεάνθης Ταυλαρίδης, Καραγιάννης, Γιώργος Κολοβός, Τσιουμπέκας, Θανάσης Σαλογιάννης, Βασίλης Ζαρκαδούλας, Μίλτος Ταυλαρίδης, Ευριπίδης Βακουφτσής (τερματοφύλακας), Σωτάκης, Σoύρρας, Βαγγέλης Μόρας, Κώστας Παπαρίζος.
ΑΠΟ Χαραυγή: Άγγελος Παπαρδέλας (τερματοφύλακας), Κώστας Βράκας, Γιάννης Ρουμελιώτης, Χρήστος Κατσικάρης, Γιώργος Ζησάκης, Ζαφειρίου (αρχηγός), Ηλίας Αποστολάρας, Αντώνης Δήμος, Παναγιώτης Μίγας, Ορέστης Θέμελης (τερματοφύλακας), Ντίνος Ποντίκας, Μπάμπης Τζιμούρτος, Πέτρος Βουλτσίδης.
9.Ηλίας Μανίκας (2011)
Τί πιο θεαματικό για έναν επιθετικό να ξεκινάει τον αγώνα με τρία γκολ πριν την συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου! Ο Ηλίας Μανίκας μπήκε με φόρα στην αναμέτρηση του Αστέρα Μαγούλας με τη Ζάκυνθο την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 για το νότιο όμιλο της Γ' Εθνικής. Ο Μανίκας ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του μέσα σε μόλις 4 λεπτά, σκοράροντας για τον Αστέρα ένα γκολ ανά δύο λεπτά από το 5' μέχρι το 9' σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, η οποία αποτελεί και ρεκόρ για τη Γ' Εθνική. Η ομάδα της Μαγούλας υπο την καθοδήγηση του θρυλου της Προοδευτικής Στέλιου Βογιατζή και με αρχηγό τον έμπειρο μέσο Γιάννη Σωτήρχο διεκδίκησε με αξιώσεις την άνοδο στη Β' Εθνική τη σεζόν 2011-12, ενώ ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν δυστυχώς και ένας από τους τελευταίους του 24χρονου Χρήστου Χαριάτη που θα έχανε τη ζωή του σε τροχαίο 20 μέρες αργότερα. Ο Ηλίας Μανίκας συστήθηκε στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό το 1997 σε ηλικία 17 ετών με τη φανέλα του Πιερικού στη Γ' Εθνική και μετά απο μια δεκαπενταετή περιπλάνηση (Πανηλειακός, Ατρόμητος, Ρόδος, Παναιτωλικός κτλ) επέστρεψε το 2015 στην ομάδα της γενέτειράς του. Από το 2017 έως και το 2020 αγωνίστηκε με τον Δία Δίου στην ΕΠΣ Πιερίας και τη Γ' Εθνική, και πλέον έχει αναλάβει τεχνικός διευθυντής του Πιερικού.
Σκόρερς: Μανίκας (5', 7', 9') - Δριμούρας (88'). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΟ Aστέρας Μαγούλας (Στέλιος Βογιατζής): Μιχάλης Αγριμάκης, κούσουρής, Σιακαβάρας (46' Κώστας Τσούπρος), Γιάννης Σωτήρχος (αρχηγός), Δημοσθένης Κολοβός, Μιχάλης Μάρης, Σωτήρης Κονέ (67' Σπύρος Έβερετ), Χρήστος Οξύζογλου (68' Ανδρέας Κορνελάτος), Σπύρος Λάμπρου, Ηλίας Μανίκας, Στέλιος Σερέπας.
ΑΠΣ Ζάκυνθος (Δημήτρης Μαγκαφίνης): Λευτέρης Τοπαλίδης, Σάββας Καρυπίδης (46' Κωνσταντίνος Νεόφυτος), Σαμαράς, Χαρτσιάς, Θωμάς Γραικός, Στέλιος Λιβέρης, Χρήστος Χαριάτης (25' Νέστιορ, 57' Δριμούρας), Ηλίας Τσιριγώτης, Μάριος Κωστάκης (αρχηγός), Διαμαντόπουλος, Σάκης Γεωργίου.
10.Γρηγόρης Αθανασίου (2022)
Η εμφάνιση του Θεσσαλονικιού τερματοφύλακα Γρηγόρη Αθανασίου στην αναμέτρηση Αετός Βασιλικών - ΑΟ Παύλος Μελάς (0-3) την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 για την 13η αγωνιστική στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονιας. είχε...λατινοαμερικάνικο χρώμα. Και αυτό διότι ο 38χρονος γκολκίπερ ισοφάρισε το ρεκόρ του Παραγουανού Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ με τρία ευστοχα πέναλτι σε ενα αγώνα. O Τσιλαβέρτ το είχε πετύχει στη συνάντηση Βέλες Σάρσφιλντ - Φέρρο Καρρίλ Οέστε (6–1) στις 28 Νοεμβρίου 1999 στο πρωτάθλημα Αργεντινής. Ο Αθανασίου είχε ξεκινήσει από τον Οδυσσέα Κορδελιού το 2000, πριν αποκτηθεί από τον ΟΦΙ το 2004 και γίνει μόνιμος κάτοικος Κρήτης μέχρι το 2017: ΠOΑ 2005-07 με προπονητή τον Παύλο Δερμιτζάκη, 8 σεζόν στον Εργοτέλη με εισήγηση του Νίκου Καραγεωργίου και ΑΟ Χανιά στην τελευταια χρονιά της ιστορίας του (2016-17). Mετά από μια γεμάτη καριέρα σε επαγγελματικές κατηγορίες επέστρεψε το 2020 στα γήπεδα της ΕΠΣ Μακεδονιας όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και υπέγραψε στον Παύλο Μελά Σταυρούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα της Σταυρούπολης αγωνιζόταν και ο Γιώργος Δώνης πριν ανακαλυφθεί από τον Παναθηναικό το 1988, ενώ το νυν αστέρι της ομάδας ο 18χρονος φορ Παναγιώτης Παπαδόπουλος έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και του Ατρομήτου.
Σκόρερς: Αθανασίου (24', 35', 74'). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων την περίοδο 2021-22:
ΑΟ Παύλος Μελάς (Βαγγέλης Μαυροβουνιώτης): Γρηγόρης Αθανασίου (τερματοφύλακας), Μπάμπης Δαμιανίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Παντελής Κοσμούδης, Τάσος Σαλτίρης, Αντώνης Σταμάτης (αρχηγός), Απόλλων Ζλατίντσης, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Σωκράτης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ρουσιτά, Στέλιος Θαναηλάκης (τερματοφύλακας), Αστέριος Νικολίτσης.
ΠΑΟ Αετός Βασιλικών (Γιώργος Παπαδόπουλος): Κώστας Κουγιουμτζόγλου (τερματοφύλακας), Θάνος Αποστολίδης Παναγιώτης Μελλίδης, Γιώργος Πιπινίκας, Κώστας Καρατζάς (αρχηγός), Αντώνης Τριανταφυλλίδης, Κυριάκος Ζιάζιας, Στέλιος Τσιάμης Γιώργος Κτιστόπουλος, Μάριος Τζαφέρι, Τάσος Καραγκιοζάκης,, Ρωμαίο Τσέλα, Βασίλης Παπαρίζος, Γιώργος Κατσαβός.