Δυο Κρήτες επιστήμονες του εξωτερικού μιλούν για τον κορωνοϊό και την κρίση

09:15 | 22/03/2020

Είναι φίλοι. Ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Τους χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, τους ενώνει η κοινή τους καταγωγή και η αγάπη για τον τόπο τους. Ο ένας είναι γιατρός, ο άλλος οικονομολόγος. Σε δύο μήνες από τώρα, ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής θα ανταλλάξουν ευχές, θέλουν και θέλουμε να πιστεύουμε και πιο ευχάριστα νέα.

Δύο Κρητικοί επιστήμονες, ο Κώστας Νιργιανάκης και ο Κώστας Μαυρομάτης στέλνουν... γράμμα στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Οι σκέψεις, οι εκτιμήσεις, οι αγωνίες και οι συμβουλές τους ταχυδρομούνται... στο Cretalive, εν μέσω της δίνης του κορωνοϊού η οποία σαρώνει την Ευρώπη και ολάκερο τον πλανήτη.

Κ. Νιργιανάκης: Η καραντίνα, οι (άγνωστες) επιπτώσεις της και η ελπίδα για επιστροφή στην ομαλότητα

Ο κορωνοϊός μέσα από τα μάτια ενός γιατρού

Πόσο έτοιμος είναι ο παγκόσμιος ιατρικός κόσμος για να απαντήσει στις προκλήσεις του κορωνοϊού;

Θεραπεία ή εμβόλιο δυστυχώς δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή όλα τα κράτη συνιστούν καραντίνα στηριζόμενα στο ότι άλλες χώρες κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Το θέμα είναι βέβαια ποσό καιρό αντέχεται η καραντίνα. Κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αφού δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Αν περιμένουμε μέχρι να βγει το εμβόλιο νομίζω η κοινωνία δε θα το αντέξει. Θέλω να ελπίζω ότι τα κρούσματα θα μειωθούν από μόνα τους στους επόμενους 2-3 μήνες και θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού;

Σωστή με βάση τα παραπάνω που είπα.

Πότε εκτιμάτε ότι θα έχει βγει το φάρμακο και το εμβόλιο, για να έχουμε μία αποτελεσματική θεραπεία έναντι του Covid -19;

Οι περισσότερες μελέτες για τέτοια θέματα παίρνουν δυστυχώς αρκετό καιρό. Και σε αυτήν τη περίπτωση δε νομίζω ότι θα δοθεί κάποια θεραπεία ή εμβόλιο πριν αποδειχθεί η ασφάλεια χορήγησης του.

Κ. Μαυρομάτης: “Ας παραμείνουμε θετικοί και αισιόδοξοι”

Πώς “διαβάζει” - μεταφράζει ένας οικονομολόγος τις προβλέψεις (και για την επόμενη μέρα) ενός νέου “κραχ”

Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την αναχαίτιση του Covid -19 και για την στήριξη της οικονομίας;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί την παρούσα κατάσταση άψογα και της αξίζουν συγχαρητήρια. Οφείλω να ομολογήσω ότι το επίπεδο διαχείρισης ανέρχεται σε αυτό των πιο προηγμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Βλέπουμε τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους του υπουργείου υγείας να δίνουν συχνές ενημερώσεις για την εξέλιξη του ιού όπως επίσης και για τα επιπλέον μέτρα.

Μπαίνουμε, θεωρείτε, σε νέο κύκλο ύφεσης ή είναι πολύ πρώιμο να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση;

Αναμφισβήτητα, η έξαρση του ιού θα προκαλέσει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η παραγωγικότητα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ενώ η αβεβαιότητα μπορεί να επιτείνει τις αρνητικές πιέσεις στην παγκόσμια ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αποφάσισε την εισαγωγή του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω της πανδημίας, ενώ είδαμε όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση την εξομάλυνση της επικείμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. Ο σωστός και συνεπής συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα εξομαλύνει τις αρνητικές πιέσεις με βεβαιότητα.

Διαβάστε στο cretalive ολόκληρο το θέμα και τις συνεντεύξεις

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.