ΕΟΚ: Αλλάζουν όνομα η Β' και η Γ΄ Εθνική

19:21 | 13/06/2023

Τη γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων και των Κυπέλλων για τη σεζόν 2023-24 δημοσίευσε η ΕΟΚ. Διαβάστε στο SPORT24 τα κύρια σημεία και όλες τις αλλαγές.

Τη γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων και των Κυπέλλων για τη σεζόν 2023-24 δημοσίευσε η ΕΟΚ. Μέσα σε αυτή διακρίνουμε αρκετές αλλαγές, όπως την μετονομασία της Β' και Γ' Εθνικής σε National League 1 και National League 2 αντίστοιχα. Όνομα αλλάζει και το διπλό δελτίο, το οποίο πλέον θα χαρακτηρίζεται ως "παράλληλη συμμετοχή".

Ακόμα, από την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα γίνει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνος σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, ενώ θα υπάρξουν και ομάδες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Να σημειώσουμε πως από την επόμενη σεζόν, όλα τα συμμετέχοντα μέλη (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, κομισάριοι κλπ) θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΕΟΚ.

Ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα

Από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2023-2024, θα γίνει εφαρμογή του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνος για όλες τις εθνικές κατηγορίες. Το λογισμικό θα το προμηθευτούν όλα τα σωματεία από την ΕΟΚ και για τον λόγο αυτό υποχρεούνται να προμηθευτούν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop), ο οποιός πρέπει να πληροί τις παρακάτω ελάχιστες προδιαγραφές, για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνος:

Επεξεργαστής: Dual Core i5 ή παρόμοιος, Μνήμη: >=4GB RAM, Σκληρός Δίσκος: HDD με τουλάχιστον 128GΒ χωρητικότητα με κατ' ελάχιστον 10GB ελεύθερα, Λειτουργικό Σύστημα: Windows- 10 (64 bit) η νεότερο με εγκατεστημένες τις τελευταίες ενημερώσεις, Δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, Ελάχιστη ανάλυση οθόνης: 1920*1080, Διαγώνιος οθόνης: 15,6'' και Ενσύρματο ποντίκι. Ο εξοπλισμός στο σύνολο του πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και πλήρως λειτουργικός.

Παράλληλη συμμετοχή

1. Αθλήτρια/Αθλητής, με σκοπό την ανάπτυξη και την εξέλιξη των νέων αθλητών και εν γένει τού αθλήματος της καλαθοσφαίρισης, δύναται να αγωνίζεται παράλληλα σε δύο αθλητικά σωματεία ενηλίκων, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

(α) Η/Ο αθλήτρια/αθλητής αγωνίζεται στις Εθνικές Κατηγορίες και ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία U23 (σσ. έχει γεννηθεί από το 2001 έως και το 2005)

(β) Η δήλωση παράλληλης συμμετοχής και η αποδοχή από το σωματείο μικρότερης κατηγορίας πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2023.

(γ) Ο θεσμός της παράλληλης συμμετοχής δεν έχει ισχύ κατα τη χειμερινη περίοδο μετεγγραφών. Σε αντίθετη περίπτωση, πού κατατεθει σχετικο αίτημα, τότε λογίζεται ως μετεγγραφη χειμερινής περιόδου.

(δ) Το σωματείο πού παραχωρει τον αθλητή και το σωματείο που τον δέχεται, αγωνίζονται σε διαφορετική κατηγορία, με το σωματείο που παραχωρεί να αγωνίζεται σε υψηλότερη κατηγορία.

(ε) Η/ο αθλήτρια/της δύναται να αγωνίζεται μέχρι και το 1/2 των αγώνων της κανονικής διάρκειας που συμμετέχει το αρχικό σωματείο (σωματείο προέλευσης)

(στ) Η παράλληλη συμμετοχή και οι παραπάνω περιορισμοι (50% των αγώνων της κανονικής διάρκειας), δεν ισχύουν στα play offs και play outs και οι αθλήτριες/ες αγωνίζονται ελεύθερα χωρίς περιορισμό.

2. Το σωματείο που παραχωρεί έχει δικαίωμα να δώσει με παράλληλη συμμετοχή όσους αθλητές θέλει. Όμως, δύναται να παραχωρηθούν στο ίδιο σωματείο μόνο μέχρι δύο (2) αθλητές ( 2 < 23 η 1 < 23 + 1 < 18 η 1 < 18 ).

3. Το σωματείο υποδοχής μπορεί να διατηρεί μόνο μέχρι δύ (2) αθλητές σύνολικα , με εξαίρεση τις ομάδες νέων και τις ομάδες αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ομάδες αναπτυξιακού χαρακτήρα

Κάθε αθλητικό σωματείο ή Κ.Α.Ε. πού αγωνίζεται στις Εθνικές Κατηγορίες μπορεί να ορίσει έτερο αθλητικό σωματείο χαμηλότερης αγωνιστικής κατηγορίας ως ομάδα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Απαιτούμενη προϋπόθεση είναι η ομάδα αναπτυξιακού χαρακτήρα να αποτελείται αποκλειστικά από αθλήτριες/αθλητές που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία U23, ενώ στη δύναμη του πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητές.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον θεσμό αυτό, δύνανται να συμμετέχουν ανεξάρτητα στα ηλικιακά Πρωταθλήματα Παίδων & Εφήβων καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα (μίνι – παμπαίδων κλπ.).



Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.