Καστάνιος: Ένας «ταξιδευτής» πολυτελείας για τον ΟΦΗ

Special

Ο Γιάννης Χαμαλάκης σκιαγραφεί την πορεία του Λουκ Καστάνιος - η εκτόξευση, οι μεταγραφές, οι λάθος αποφάσεις και η τελευταία ευκαιρία στον ΟΦΗ

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο Καστάνιος θα είναι ο παίκτης του ΟΦΗ για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο υψηλόσωμος στράικερ είναι από τον Σεπτέμβριο χωρίς ομάδα, έπειτα από το διαζύγιο με την Gyeongnam FC, στην οποία αγωνίστηκε για 2 σεζόν (34 ματς συνολικά / 6 γκολ).

Στο ποδόσφαιρο συστήθηκε ως ακόμα ένας υπερταλαντούχος που βγαίνει από τις ακαδημίες της Φέγενορντ, όμως η συνέχεια δεν ήταν αυτή που πολλοί περίμεναν. Aπό το 2009, χρονιά όπου έκανε την πρώτη μεγάλη σεζόν στην Ολλανδία, μέχρι και σήμερα, ο Καστάνιος έχει περάσει πολλά.

Οι εμφανίσεις του τα δύο χρόνια με την φανέλα της ομάδας του μεγάλου λιμανιού της Ολλανδίας, τον ονόμασαν « ο επόμενος Tιερί Ανρί», με τον Τύπο της χώρας του να το συγκρίνει με τον εκπληκτικό Γάλλο σούπερ σταρ, λόγω του στυλ παιχνιδιού του, αλλά και το πως τελείωνε τις φάσεις.

Συγκρίσεις που ο ίδιος δεν επιθυμούσε: «Μου αρέσει ο Ανρί. Πολλοί το λένε, αλλά είμαι ο Καστάνιος και αυτός είναι ο Ανρί», είπε ο Ολλανδός το 2011, θέλοντας να αποβάλει το βάρος από πάνω του.

48781_big.jpg#asset:274301


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΛΜΑ

Έπειτα από την ''φλογερή'' διετία στην Ολλανδία και τα 15 γκολ την χρονιά 2010/2011, η Ίντερ ήταν αυτή που απέσπασε την υπογραφή του. Τον ήθελε η Άρσεναλ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και αρκετές κορυφαίες ομάδες, όμως ήθελε να συνεχίσει στην Ιταλία.

''Είναι εύκολο να σκοράρω, ακόμα πιο εύκολο να σκοράρω όταν παίζω σε μια σπουδαία ομάδα'' είχε τονίσει στις πρώτες του δηλώσεις με την φανέλα της Ίντερ, σε μια ένδειξη υψηλής αυτοπεποίθησης.

Όμως, τα πράγματα στην Ίντερ δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Το νικητήριο τέρμα του στο παιχνίδι με την Σιένα, τον Νοέμβριο του 2011, ήταν το μόνο του τέρμα έπειτα από 6 συμμετοχές στην Serie A, σε μια απογοητευτική σεζόν και σε έναν σύλλογο που έχει αποδειχθεί ότι ''καταστρέφει'' με ευκολία τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Τραυματίστηκε, αποβλήθηκε για 3 παιχνίδια και στη συνέχεια έγινε μέλος της reserve team της Ίντερ, ο Καστάνιος ήξερε ότι έπρεπε να ψάξει αλλού το μέλλον του. Σ

Έτσι, μετά από χρονιά που δεν θέλει να θυμάται με τίποτα, ήρθε ο Μακ Κλάρεν και η Τβέντε να του ανοίξουν τις ''αγκαλιές τους''...

GettyImages-149542950.jpg#asset:274288


Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΒΕΝΤΕ

Αποτυγχάνοντας να κάνει το μεγάλο άλμα σε έναν top σύλλογο της Ευρώπης, ο Λουκ Καστάνιος γύρισε εκεί που τον αγαπούν. Η Τβέντε πήρε αρκετά χρήματα από την πώληση του Ντε Γιόνγκ στην Γκλάντμπαχ, έδωσε 6 από αυτά στην Ίντερ για να τον αποκτήσει. Ο Ολλανδός σημείωσε 42 γκολ σε 114 παιχνίδια στην Eredevisie σε μια τριετία - όνειρο για εκείνον.

Συμμετοχές και γκολ με την U21 της Ολλανδίας, ο Καστάνιος πριν έξι χρόνια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του Ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Έπειτα στη ζωή του μπήκε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Μπουντεσλίγκα. Με ένα πολύ δυνατό συμβόλαιο και πολλές υποσχέσεις ο Καστάνιος βρέθηκε στην Γερμανία. ''Η Μπουντεσλίγκα είναι ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, έβλεπα την Άιντραχτ την προηγούμενη σεζόν, ενθουσιάστηκα από την ατμόσφαιρα που κάνουν οι οπαδοί'' είχε πει τότε.

Η ''εκκωφαντική'' αρχή του στην ομάδα, μετατράπηκε σε... πάγκο. Τα τέσσερα γκολ στις πρώτες αγωνιστικές δεν είχαν συνέχεια και έτσι ο Λουκ αγωνίστηκε συνολικά σε 21 ματς, σημειώνοντας 5 γκολ.

Η επόμενη χρονιά δεν ξεκίνησε το ίδιο δυναμικά, στο παιχνίδι με την Στουτγκάρδη τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο και ουσιαστικά δεν επέστρεψε ποτέ. Μια χαμένη χρονιά.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Το κεφάλαιο Μπουντεσλίγκα έκλεισε γι αυτόν και το καλοκαίρι του 2016 βρέθηκε στην Πορτογαλία για την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η άφιξη του δεν ενθουσίασε τους απαιτητικούς οπαδούς της ομάδας, δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον εξαιρετικό Μπας Ντοστ στην κορυφή της επίθεσης, αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια και έκανε μόλις ένα σουτ στο στόχο, όπως θα δείτε παρακάτω στο γράφημα της Opta


2048x1152.jpg#asset:274298


Η 3η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ KAI O OΦΗ

Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά εκτός Ολλανδίας, ο Καστάνιος επιστρέφει σπίτι του. Το έκανε όταν απέτυχε στην Τβέντε, το ίδιο συνέβη και το 2017, όπου η Σπόρτινγκ τον έδωσε δανεικό στην Φίτεσε. Στην ομάδα που μεγαλούργησε ο Νίκος Μαχλάς έκανε μια γεμάτη σεζόν με 37 παιχνίδια, σημείωσε 3 γκολ, δεν εντυπωσίασε και μοιραία επέστρεψε στην Σπόρτινγκ.

Στην Πορτογαλία και την Σπόρτινγκ το γυαλί είχε ραγίσει από την πρώτη σεζόν, δεν βρήκε ποτέ τα πατήματα του, έπαιξε ελάχιστα, με συνέπεια να τον αφήσουν ελεύθερο τον Φεβρουάριο του 2019.

Η απόφαση να πάει στην Κορέα για την Gyeongnam FC αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως η χειροτερη λύση. Μάλιστα, υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία έπειτα από 26 εμφανίσεις και 4 γκολ, την δεύτερη σεζόν στην Κ LEAGUE 2 πρόλαβε να παίξει 8 παιχνιδια (2 γκολ) ώσπου τον Σεπτέμβριο του 2020 έμεινε ελεύθερος και τυπικά.

Η θέληση του ήταν να επιστρέψει στην Ολλανδία, η Ντεν Χάαγκ τον πλησίασε όμως το deal δεν έγινε, με τον ίδιο να ψάχνει κάτι καλύτερο. Άλλωστε, στο... περίμενε είχε και τον ΟΦΗ για αρκετό καιρό, μέχρι να στείλει το οριστικό ''OK'' και να βρεθεί στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες για τις υπογραφές.

Ένας παίκτης ''προδομένος'' όπως λένε πολύ από τις περίεργες επιλογές του, έγινε πολύ μικρός γυρολόγος χωρίς οι εκτός Ολλανδίας εμφανίσεις του να δικαιολογούν τα όσα γράφτηκαν για αυτόν και είδαν οι Ολλανδοί φίλαθλοι να κάνει ο ίδιος με την φανέλα των Φέγενορντ και Τβέντε. Στα 28 του, ο Καστάνιος θα προσπαθήσει - μέσω του ΟΦΗ - να επιστρέψει μετά από χρόνια στον ποδοσφαιρικό χάρτη, κάτι σαν τελευταία ευκαιρία...

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.