Γιώργος Σίμος: Το παρελθόν στην Κρήτη και η... ματωμένη φανέλα του ΟΦΗ

Special

Ο Γιώργος Σίμος φτάνει σήμερα (Κυριακή - 17.30) στο Άπελντορν της Ολλανδίας και το Capitano.gr θυμάται μια σπάνια συνέντευξη του, όταν ήταν ποδοσφαιριστής, σε ηλικία 22 ετών.

Τον Δεκέμβριο του 2000 το “Παναθηναϊκό Τριφύλλι”, που υπήρξε για μία δεκαετία το επίσημο περιοδικό του Παναθηναϊκού, πανηγύριζε την σπουδαία νίκη - πρόκριση των παικτών του Άγγελου Αναστασιάδη επί της Γιουβέντους, δίνοντας “Ραντεβού στο Mega” για τα παιχνίδια της επόμενης φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ!

Στο 22ο τεύχος κυριαρχούσε ο ευρωπαϊκός θρίαμβος του Άγγελου Αναστασιάδη και των ποδοσφαιριστών του, που κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, σ’ ένα όμιλο - “φωτιά” με Γιουβέντους, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Αμβούργο, ''πετώντας'' εκτός τη “Μεγάλη Κυρία” και τους πεισματάρηδες Γερμανούς...

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό, που κόστιζε 1.600 δραχμές (περίπου 5 ευρώ, σημερινά λεφτά), οι αναγνώστες διάβαζαν και το αφιέρωμα για τις ομάδες τις οποίες θα συναντούσε ο Παναθηναϊκός στους “16” της διοργάνωσης, που ήταν και πάλι σε μορφή ομίλων. Αυτή τη φορά το γκρουπ των “πράσινων” απαρτιζόταν από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια και Στουρμ Γκρατς...

Στις σελίδες 22-23, ένας φέρελπις ποδοσφαιριστής που ανήκε στο δυναμικό του "τριφυλλιού", έπαιρνε λίγη απ’ την ευρωπαϊκή χρυσόσκονη της ομάδας του. Ο 22χρονος (τότε) Γιώργος Σίμος, νέος προπονητής του ΟΦΗ, απαντούσε στις 20 ερωτήσεις της Δήμητρας Εμμανουήλ...

 Στιγμιότυπο από το φιλικό του ΟΦΗ με την BVO Emmen, το καλοκαίρι του 2001

gettyimages-651543320-1024x1024.jpg#asset:109376

“Όλα στο ποδόσφαιρο είναι μία δοκιμασία”


Στο ξεκίνημα της καριέρας του, “η πρόκριση στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ” ήταν “μία πολύ καλή ανάμνηση” που έπρεπε να κρατήσει. “Ζήλευε”, με την καλή έννοια, την “ηρεμία του Ρενέ Χένρικσεν” και την εκτελεστική δεινότητα του Κριστόφ Βαζέχα.

Στα εγγόνια του θα ήθελε να διηγείται την προσωπική του ιστορία: “Ότι ήρθα μόνος μου στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού από τα Γιάννενα, χωρίς τον πατέρα μου, χωρίς κανένα, δοκιμάστηκα από τους υπεύθυνους μόνος μου και ό,τι έχω καταφέρει έως σήμερα, το έχω καταφέρει μόνος μου”.

Όνειρό του ήταν να αγωνιστεί στο Καμπιονάτο, “το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου απ’ όλες τις απόψεις”, ιδανικά στη  Φιορεντίνα, συμπαίκτης με τον φίλο του Γιώργο Βακουφτσή.

Ένιωθε κοντά στο Θεό κι ασπαζόταν το... δόγμα ότι “όλα στο ποδόσφαιρο είναι μία δοκιμασία, άρα από τη στιγμή που ξεκινάς έως την ώρα που θα τελειώσεις, όλη η πορεία σου είναι μία δοκιμασία”.

Αν του ήταν εφικτό “θα ήθελα να αγωνιστώ σε κάποια ομάδα του μέλλοντος όταν πια θα έχω σταματήσει, γιατί πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο όσο περνάει ο καιρός γίνεται καλύτερο και πιο ουσιαστικό...”.

Κι αν είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει με τη μηχανή του χρόνου, θα πήγαινε “στην εποχή των σωματοφυλάκων. Στο Μεσαίωνα όπου οι σωματοφύλακες πολεμούσαν για κάποιες αξίες, όπως ελευθερία και δικαιοσύνη”...

Ο Γιώργος Σίμος ήταν... “εδώ” & “αλλού”
  
Την νίκη επί του Ολυμπιακού τη θεωρεί πιο σημαντική από κάθε πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα ήθελε να έχει την ηρεμία του Χένρικσεν και την εκτελεστική ικανότητα του Βαζέχα. Έχει περάσει πολλά μόνος του, γι’ αυτό και θα ήθελε να ζούσε στην εποχή των σωματοφυλάκων. Ένας για όλους και όλοι για έναν...

ΣΙΜΟΣ-ΟΦΗ-ΣΗΜΑ.jpg#asset:109147



Αναλυτικά η σπάνια συνέντευξη του Γιώργου Σίμου που αναδημοσιεύει το Capitano.gr

Από τους αγώνες που έχεις παρακολουθήσει, σε ποιον “ζήλεψες” περισσότερο και θα ήθελες να παίζεις κι εσύ;

Στο τελευταίο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σίγουρα θα ήθελα να παίξω. Αν εξαιρέσουμε τα επεισόδια, ένας αγώνας Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού – που δεν έχω ζήσει ακόμα – για μένα είναι πάνω απ’ όλους τους αγώνες του Τσαμπιονς Λιγκ και πάνω απ’ όλες τις προκρίσεις! Το να κερδίσεις και να δώσεις χαρά σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους που πάνε την επόμενη μέρα στις δουλειές τους, είναι κάτι πολύ δυνατό. Γι’ αυτό το λόγο θα προτιμούσα το ντέρμπι!

Ποια είναι μέχρι τώρα η καλύτερη ανάμνηση σου ως ποδοσφαιριστής;

Είμαι ακόμα στην αρχή των αναμνήσεών μου και επειδή τα τελευταία 4-5 χρόνια η ομάδα δεν έχει τις διακρίσεις που πρέπει να έχει, η πρόκριση τώρα στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι μία πολύ καλή ανάμνηση που θα κρατήσω...

Όταν τελειώσεις την καριέρα σου, ποια ιστορία θα ήθελες να διηγείσαι στα εγγόνια σου;

Ότι ήρθα μόνος μου στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού από τα Γιάννενα, χωρίς τον πατέρα μου, χωρίς κανένα, δοκιμάστηκα από τους υπεύθυνους μόνος μου και ό,τι έχω καταφέρει έως σήμερα, το έχω καταφέρει μόνος μου. Αυτό θα λέω στα παιδιά μου...

Θα ήθελα να μου πεις ένα προσόν που “ζηλεύεις” από κάποιον παίκτη και θα ήθελες να έχεις

Σίγουρα την ηρεμία του Ρενέ Χένρικσεν και αν θα μπορούσα να τη συνδυάσω με την εκτελεστικότητα του Κριστόφ Βαζέχα, θα ήταν το ιδανικό για μένα.

simos-trifylli2.jpg#asset:109700

Το καλύτερο και το χειρότερο ποδοσφαιρικό σου προσόν...

Αν και αυτά θα πρέπει να τα λένε οι άλλοι για εμάς και όχι εμείς, θέλω να πιστεύω πως προσόν μου είναι ότι μπορώ να παίξω σε διάφορες θέσεις κι έτσι γίνομαι ένα καλό “εργαλείο” για τον προπονητή μου. Αρνητικό πιστεύω πως είναι το γεγονός ότι δεν τολμώ να πάρω “τρελές” πρωτοβουλίες και προσπαθώ να είμαι στο παιχνίδι μου απλός και σίγουρος για τις ενέργειές μου, ενώ πιστεύω πως στο ποδόσφαιρο πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες.

Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για τη δήλωση του Ζινεντίν Ζιντάν: “Δεν αξίζουμε οι ποδοσφαιριστές τόσα δισεκατομμύρια!”

Θα διαφωνήσω με όλα αυτά που λέγονται, γιατί από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο συνεχίζει να είναι ο “βασιλιάς των σπορ” και γύρω από το όνομά του παίζονται πολλά δισεκατομμύρια, οι πρωταγωνιστές του πρέπει να αμείβονται ανάλογα.

Θεωρείς πως μία μεταγραφή στο εξωτερικό είναι ευκαιρία για καριέρα ή πρέπει να γίνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες;

Η πλέον λογική οδός είναι πρώτα να πετύχεις στη χώρα σου, στην ομάδα σου και μετά αν έρθει η πρόταση από μία μεγαλύτερη ομάδα από αυτή που αγωνίζεσαι, καλό είναι να δοκιμάσεις. Διαφορετικά πιστεύω ως δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο...

Σε ποιο πρωτάθλημα του εξωτερικού θα ήθελες να αγωνιστείς;

Σίγουρα στο Καμπιονάτο. Είμαι της άποψης πως αν δεν έχεις παίξει στο ιταλικό πρωτάθλημα δεν πρέπει να λες πως έχεις παίξει ποδόσφαιρο. Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου απ’ όλες τις απόψεις: οργάνωση, τακτική, πρεστίζ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο! Προσωπικά υποστηρίζω τη Φιορεντίνα, λόγω της φιλίας μου με τον Βακουφτσή... (γέλια)

simos-1-trifylli.jpg#asset:109701

Αν ήσουν πρόεδρος μιας ομάδας με πολύ μεγάλη οικονομική ευχέρεια, ποιες τρεις παίκτες θα αγόραζες για την ομάδα σου;

Τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Φίγο.

Σε ποια ομάδα του παρελθόντος θα ήθελες να παίξεις;

Δεν θα ήθελα να παίξω σε κάποια ομάδα του παρελθόντος! Αν ήταν εφικτό θα ήθελα να αγωνιστώ σε κάποια ομάδα του μέλλοντος όταν πια θα έχω σταματήσει, γιατί πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο όσο περνάει ο καιρός γίνεται καλύτερο και πιο ουσιαστικό...

...και αλλού

Ποια θεωρείς πως ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχεις περάσει ως τώρα;

Όλα στο ποδόσφαιρο είναι μία δοκιμασία, άρα από τη στιγμή που ξεκινάς έως την ώρα που θα τελειώσεις, όλη η πορεία σου είναι μία δοκιμασία.

Τι θα σ’ έκανε ν’ αλλάξεις επάγγελμα;

Τίποτα! Αν δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο, δεν ξέρω τι θα έκανα στη ζωή μου...

Τι είναι αυτό που ζηλεύεις και δεν μπορείς να κάνεις λόγω του επαγγέλματός σου;

Ταξίδια. Βέβαια, και ως ποδοσφαιριστής κάνω πολλά ταξίδια αλλά θα ήθελα να πάω σε διάφορα μέρη και να έχω απόλυτη ελευθερία κινήσεων και προγράμματος.

Θα προτιμούσες 100 δισεκατομμύρια δραχμές ή 100 χρόνια εξασφαλισμένης ζωής (από θέμα υγείας);

Σαφώς και θα προτιμούσα 100 χρόνια εξασφαλισμένης ζωής και όχι για εμένα μόνο, αλλά και για όσο περισσότερο κόσμο θα μπορούσα.

Ποιο χαρακτηριστικό θα ήθελες να πάρεις από τους γονείς σου και ποιο όχι;

Θα ήθελα να πάρω την τιμιότητά τους πάνω απ’ όλα. Αυτό που δεν θέλω είναι η αμάθεια, γιατί λίγο – πολύ οι γονείς μας δεν γνωρίζουν όλα αυτά που εμείς έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε.

Ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό;

Πιστεύω πολύ έντονα στον Θεό. Τον ευχαριστώ για όλα τα πράγματα που μου έχει δώσει. Στην εκκλησία όποτε μπορώ πηγαίνω, αλλά το έχω αφήσει πάνω στους γονείς μου και στην αδελφή μου, λειτουργώ με αντιπροσώπους! (γέλια)

Αν μπορούσες να ταξιδέψεις με τη μηχανή του χρόνου, πού θα πήγαινες;

Στην εποχή των σωματοφυλάκων. Στο Μεσαίωνα όπου οι σωματοφύλακες πολεμούσαν για κάποιες αξίες, όπως ελευθερία και δικαιοσύνη.

photo-391_190713_215633.jpg#asset:109588

Το παρελθόν του στην Κρήτη και η... ματωμένη φανέλα του ΟΦΗ

Δεν πέρασε πολύς καιρός από εκείνη τη συνέντευξη και ο Γιώργος Σίμος άφησε τον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στον ΟΦΗ. Η συνεργασία του με τους Κρητικούς διήρκησε έναν περίπου χρόνο. Κατέγραψε 23 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, την οποία πρόλαβε και να... ματώσει όπως "μαρτυρά" το φωτογραφικό ντοκουμέντο!

Ο πολυσύνθετος αμυντικογενής ποδοσφαιριστής (μπορούσε να αγωνιστεί στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού, του δεξιού μπακ και του αμυντικού χαφ), το καλοκαίρι του 2002 μαζί με τον Νίκο Νιόπλια (τον οποίο θα συναντήσει ξανά στο ΒΑΚ) έφυγαν για τη Χαλκηδόνα.

Ο Σίμος γνωρίζει πολύ καλά την Κρήτη, μια και πιο πριν, το 2000 συγκεκριμένα, είχε δοθεί δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Άγιο Νικόλαο του Λάμπρου Μάρη και του Σωτήρη Κυργιάκου...

Έχει όμως και πολύ καλές σχέσεις με πρόσωπα που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με την μεγαλόνησο. Στην Κ20 του Παναθηναϊκού ήταν συμπαίκτης με τον Γιώργο Βακουφτσή, που πέρασε από τον Εργοτέλη, ενώ ο Γιάννης Χατζηνικολάου (Σερραίος στην καταγωγή αλλά μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου) τον υπολόγιζε πολύ όσο βρισκόταν στον πάγκο του Ιωνικού – άλλωστε τους συνέδεε το κοινό τους παρελθόν στον Άγιο Νικόλαο.

Από τη Δήμητρα Εμμανουήλ 

ΦΩΤΟ: Αργύρης Μακρής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Σίμος θα κριθεί όπως όλοι

Πότε φτάνει ο Σίμος στο Άπελντορν

Ο Σίμος νέος προπονητής στον ΟΦΗ

Μαζί με τον Σίμο ο Κεσόγλου

Ανακοινώνεται και ο Παπαπαναγής

Όλα τα νέα για την προετοιμασία του ΟΦΗ από την Ολλανδία

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.