Γκαγέγος: Ένας Χιλιανός με Κρητική καρδιά

Απόψεις

Τι αφήνει πίσω του ο Φελίπε Γκαγέγος, ποια η προσφορά του και πώς ο ΟΦΗ πρέπει να επενδύσει στους επόμενους.

Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής που έχει παίξει μόλις 6 μήνες να θεωρείται από τις καλύτερες μεταγραφές της εποχής Μπούση; Μπορεί, αν μιλάμε για τον Φελίπε Γκαγέγος. Έξι μήνες φαντάζουν λίγοι, είναι αρκετοί για να αφήσει το αποτύπωμά του και να μνημονεύεται για πάρα πολύ καιρό.

Ο 30χρονος μέσος είναι πλέον ποδοσφαιριστής της Ουνιβερσιτάντ. Εκεί που μεγάλωσε ποδοσφαιρικά, επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη, είναι η πρώτη κίνηση μίας νέας εποχής για την ιστορική ομάδα της Χιλής που θέλει να αναγεννηθεί. Ο ΟΦΗ αναγεννήθηκε, το έκανε πριν από 4 χρόνια. Από το 2018 και έπειτα κάνει βήματα εμπρός, ένα από αυτά ήταν και η απόκτηση του Γκαγέγος. Ήρθε έμπειρος και έμπλεος παραστάσεων μετά την πρώτη ευρωπαϊκή του θητεία. Στον ΟΦΗ ήρθε σαν έτοιμος από καιρό και φρόντισε από την παρθενική του συμμετοχή να δείξει την αξία του και να αποτελέσει ένα βασικότατο γρανάζι στη μηχανή του Ομίλου.

Με τον Μεγιάδο "έδεσαν" υποδειγματικά. Όταν από τα χαφ του ΟΦΗ δεν έλειπε κανείς, ήταν τα καλύτερα στην Ελλάδα. Μεγιάδο, Γκαγέγος, Νέιρα, Τοράλ, δεδομένα μία από τις πιο ποιοτικές μεσαίες γραμμές του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η αλυσίδα "σπάει" με τη φυγή του Γκαγέγος, αλλά ο ΟΦΗ παραμένει μία ομάδα με top άξονα. Εξάλλου δεν μιλάμε για φυγή, αλλά για πώληση. Άλλες εποχές, τους "Γκαγέγος" του παρελθόντος ο ΟΦΗ θα τους έχανε χωρίς αντίτιμο ή άντε στην καλύτερη για ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα καταφέρνει και πετυχαίνει win-win καταστάσεις: 600 χιλιάρικα στα ταμεία (για έναν παίκτη που απέκτησε ελεύθερο το περασμένο καλοκαίρι) και τον κράτησε όσο περισσότερο μπορούσε χωρίς να δημιουργηθούν "ρήγματα". Τουλάχιστον στα κρίσιμα παιχνίδια μέχρι τις δύο τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Αν, όμως, θα λείψει πραγματικά κάτι από τον ΟΦΗ είναι η ψυχή αυτού του ποδοσφαιριστή. Αδιαμφισβήτητη η αγωνιστική του αξία και τα χαρακτηριστικά του (δυνατός στην άμυνα, εξαιρετικός και στο δημιουργικό κομμάτι - δεν είναι τυχαίο ότι είχε συμμετοχή στα περισσότερα εφετινά γκολ του ΟΦΗ), δεδομένος και ο επαγγελματισμός του. Τα Χριστούγεννα ζήτησε να φύγει, πέρασε ένα μικρό διάστημα που δεν ήταν καλά στο ψυχολογικό κομμάτι, αλλά σύντομα επέστρεψε στα κανονικά του επίπεδα και φέρθηκε άψογα στο κλαμπ και τον προπονητή του.

Ούτε γκρίνιες ούτε να χαλάσει τα αποδυτήρια. Επαγγελματίας με τα όλα του, δεν έπαψε να δίνει τον καλύτερό του εαυτό για τον ΟΦΗ (η δε ΠΑΕ χειρίστηκε άψογα την υπόθεση), έβαζε την ομάδα πάνω απ' όλα (τούτο φάνηκε όταν πριν από τον Βόλο ζήτησε από τον Νιόπλια να τον πάρει στην αποστολή παρά το γεγονός πως μετρούσε ουσιαστικά μόλις μία κανονική προπόνηση), άψογος ακόμα και στο τελευταίο του ματς, αυτό με τον Ιωνικό. Δεν φοβήθηκε να βάλει τα πόδια του στη "φωτιά", γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του, δεν διανοήθηκε να μη φερθεί ως επαγγελματίας και να βοηθήσει την -πρώην πλέον- ομάδα του σε ένα δύσκολο παιχνίδι.

Χιλιανός, αλλά λες και γεννήθηκε στην Κρήτη, Κρητικός ψυχή τε και σώματι. "Σίδερο", ποδοσφαιριστής παλαιάς κοπής, δεν είναι τυχαίο ότι όσο φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ δεν έβγαλε ούτε ένα τραυματισμό και μπορούσε να παίζει Τετάρτη-Κυριακή, αδιάκοπα.

Και τώρα τι; Μεμψιμοιρία γιατί έφυγε ο Γκαγέγος; Όχι. Αλλαγή σελίδας. Ο ΟΦΗ μεγαλώνει και χτίζει τις συνθήκες ενός κανονικού ποδοσφαιρικού οργανισμού. Πουλάει στις τιμές που θέλει και με τις προϋποθέσεις που θέλει. Φιγκεϊρέντο, Στάρτζεον, Γκαγέγος κ.α. Θα ακολουθήσουν κι άλλες περιπτώσεις στο μέλλον γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο: σου δίνει και σου παίρνει. Αλλά είναι δίκαιο το ρημάδι αν λειτουργείς σε επαγγελματικά πλαίσια και ξέρεις να επενδύεις στις "περιουσίες" σου. Ο Γκαγέγος ήταν μία τέτοια και ο ΟΦΗ μπορεί να χάνει μία σπουδαία ποδοσφαιρική μονάδα (δεδομένα πρέπει να μπει στους MVP του εφετινού πρωταθλήματος), αλλά βγαίνει κερδισμένος στο τελικό ταμείο.

Και στην τελική, στο χέρι του ΟΦΗ είναι να βρει τους "Γκαγέγος" του μέλλοντος. Να μη φτάσουμε να τον αναπολούμε όπως τον Φιγκεϊρέντο. Το σκάουτινγκ απέδωσε, ο Χιλιανός "τα έβγαλε τα λεφτά του" στο πολλαπλάσιο και ο ΟΦΗ άνοιξε την αγορά της Λατινικής Αμερικής που έχει μπόλικα "διαμάντια". Στα επόμενα, λοιπόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αντίο του ΟΦΗ στον Γκαγέγος

Ανακοίνωσε και η Ουνιβερσιτάντ τον Γκαγέγος


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.