Η αλήθεια για το Παγκρήτιο: Στέγαστρο ή... ΟΑΚΑ

Διεθνή

Το περιβόητο στέγαστρο, οι ευθύνες της ΕΠΟ και ο κίνδυνος να μη γίνει κανένα ματς της Εθνικής στο Παγκρήτιο. Όλο το ρεπορτάζ.

Το στέγαστρο του Παγκρητίου είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν το χτίζανε ολημερίς. Καθόλου δεν το χτίζανε. Το περιβόητο έργο που είχε αναλάβει η ΕΠΟ για να φιλοξενηθεί η Εθνική στο Παγκρήτιο, έχει μείνει στη μέση. Και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε τούτες τις γραμμές, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να μη γίνει κανένα ματς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Ηράκλειο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή για ακόμα μία φορά. Στη συμφωνία ΕΠΟ-Δήμου Ηρακλείου για τη χρήση του Παγκρητίου ως έδρα της Εθνικής, η βασική προϋπόθεση ήταν να φτιαχτεί το στέγαστρο του σταδίου. Αρχικά, είχε πέσει ως ιδέα να μεταφερθούν τα VIP και τα δημοσιογραφικά στην απέναντι πλευρά, ώστε να μην μπουν στη διαδικασία να φτιάξουν το στέγαστρο, αλλά η ΕΠΟ δεσμεύτηκε και ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο.

Από τότε έως και σήμερα κι αφού μεσολάβησαν δύο αγώνες στο ΟΑΚΑ που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνουν στην Κρήτη, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Και ο Δήμος Ηρακλείου είναι πιο ξεκάθαρος από ποτέ σε αυτό το θέμα: αν δεν φτιαχτεί το στέγαστρο, η Εθνική δεν θα παίξει στο Παγκρήτιο. 

Η ΕΠΟ από την πλευρά της έχει καταλάβει το λάθος της και την αργοπορία σε αυτό το κομμάτι, αλλά επί τους ουσίας δεν δίνει λύση στο θέμα. Επίσης -και αυτό κρατήστε το- από την Ομοσπονδία διαψεύδονται δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και ήθελαν την ΕΠΟ να έχει συνάντηση με την ΕΠΣΗ και να βγαίνει προς τα έξω ότι η Εθνική θα παίξει κανονικά στο Παγκρήτιο με τη Βοσνία, για τα προκριματικά του Euro 2020, στις 15 Οκτωβρίου.

Προσέξτε τώρα: δεν αποκλείεται όλα να πάνε καλά και να κατέβει επιτέλους η ελληνική ομάδα στην Κρήτη. Για να γίνει, όμως, αυτό η ΕΠΟ πρέπει να «τρέξει» ως οφείλει το περιβόητο θέμα του στεγάστρου, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει. Από την πλευρά του ο Δήμος Ηρακλείου, όπως γράψαμε πιο πάνω, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του στην Ομοσπονδία: χωρίς σκέπαστρο δεν έχει Εθνική.

Για το τέλος, κρατήστε τα παρακάτω:

* Το σύνολο του στεγάστρου θα δημοπρατηθεί από τον Δήμο σε συνδυασμό με τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του σταδίου. Για την επικάλυψη του στεγάστρου χρειάζονται 1.5 εκ. ευρώ και για την ενεργειακή αναβάθμιση 3 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν. Τα έργα θα δημοπρατηθούν και θα εκτελεστούν κανονικά και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το Παγκρήτιο να φιλοξενήσει την Εθνική. Όλα αυτά αφού η ΕΠΟ υπογράψει τη συμφωνία και καλύψει το κόστος του στεγάστρου όπως έχει ανακοινωθεί.

* Επί της ουσίας, υπάρχει συμφωνία με την ΕΠΟ για χρήση του Παγκρητίου από την Εθνική για 4 χρόνια, αλλά δεν έχει υπογραφεί τίποτα, αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, με κυριότερο αυτό του στεγάστρου.

* Οσο δεν λύνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, η Ελλάδα παραμένει «άστεγη» και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ.

* Στην ΕΠΟ έχουν πέσει μαζεμένα το τελευταίο διάστημα κι έχουν... πελαγώσει. Μία το Παγκρήτιο, μία τα αρνητικά αποτελέσματα στα προκριματικά, μία η «ανταρσία» των διεθνών, μία το θέμα προπονητή. Από κάπου ψάχνουν να πιαστούν την ίδια ώρα που τα πολιτικά παιχνίδια από κάποιους συνεχίζονται.

* Μέχρι το τέλος του 2019 η Ελλάδα έχει τρία εντός έδρας παιχνίδια. Με το Λιχτενστάιν στις 8 Σεπτεμβρίου, με τη Βοσνία στις 15 Οκτωβρίου και με τη Φινλανδία στις 18 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ούτε με Λιχτενστάιν στο Παγκρήτιο»

Ο Κατσουράνης πήρε θέση για τα όσα συμβαίνουν στην Εθνική

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.