Κατέληξε ένας ακόμα ασθενής με κορωνοϊό στην Κρήτη

15:59 | 23/02/2021

Τι λέει ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, για το ενδεχόμενο να "κοκκινήσει" όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Ενας ακόμα θάνατος ασθενούς που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό καταγράφηκε σήμερα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν 85χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Στο μεταξύ, για τον ενδεχόμενο "κοκκινίσματος" ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ρωτήθηκε, φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας.

"Δεν είναι ακόμη η ώρα, έτσι φαίνεται από τα νούμερα" απάντησε. "Μην βιαζόμαστε να κλείσουμε τους ανθρώπους μέσα, χωρίς να υπάρχει - με νούμερα- διαπιστωμένη μεγάλη διασπορά".

Η επέκταση των αυστηρών μέτρων σε όλο το νομό, παραμένει βεβαίως στο ... τραπέζι. "Να περιμένουμε 1-2 μέρες, να έχουμε υπομονή" συνέστησε ο κ. Γκίκας. "Δεν κλείνεις ένα Δήμο με μηδέν κρούσματα" τόνισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Χερσονήσου, όπου δεν βρέθηκαν μολύνσεις, όταν διενεργήθηκαν τα πολλά rapid tests στην περιοχή - αντίστοιχα και στις Αρχάνες, όπου έγιναν 600 δειγματοληψίες και βρέθηκαν μόλις 2 θετικά κρούσματα.

Ο "σκληρός δείκτης" για την πορεία της πανδημίας "είναι τα νοσοκομεία". Τα λύματα είναι βοηθητικός δείκτης και μόνο είπε ο κ. Γκίκας και πρόσθεσε:

"Αποφασίζουμε με βάση το κοινό συμφέρον της περιοχής και της χώρας. Δεν θα αφήσουμε τους συμπολίτες μας να κινδυνεύσουν" ξεκαθάρισε.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κλείνει και ... 8,5 ώρες συνεδριάζοντας, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. "Πάμε μέρα μέρα, πάμε χωριό χωριό και βλέπουμε τα νούμερα. Προσπαθούμε να καθοδηγούμαστε με βάση τα νούμερα και τα ποιοτικά μεγέθη" εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκτίμησε μάλιστα πως "το Ηράκλειο με αυτή την κατάσταση θα πάει καλύτερα, είναι θέμα ημερών". Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, βλέπει πως υπάρχει μια "μικρή βελτίωση", κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να δείχνουν τον ίδιο ζήλο.

Η διαδικασία των εμβολιασμών, απ' την άλλη, "εξελίσσεται πολύ καλά" τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο, υποστήριξε ο κ. Γκίκας, που έκανε λόγο για έναν "πολύ καλό μηχανισμό" εξαιτίας του οποίου "δεν έχουμε χάσει δόση".

Για το Λιανεμπόριο, ο κ. Γκίκας διευκρίνισε πως "δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση", λέγοντας πως "με βάση και γνώμονα την Αθήνα και την Αττική (όπου μένει βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας) και θα καθοριστεί προς τα πού θα πάμε".

Η επανεκτίμηση της κατάστασης, συνολικά σε όλη τη χώρα, θα γίνει την Παρασκευή.

Πηγή:
www.cretalive.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.