Συνάνης στο Capitano.gr: «Μου λείπει η Ελλάδα, οι Άγγλοι ήταν μπερδεμένοι»

Special

Ο Αργύρης Συνάνης μίλησε στο Capitano.gr για την κατάσταση στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο

Πριν από σχεδόν 5 χρόνια, στην… καρδιά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΟΑ και του ΟΦΗ βλέποντας τους επαγγελματικούς του ορίζοντες να περιορίζονται… εντός έδρας, αποφάσισε να παίξει… εκτός.

Η ποδοσφαιρική ορολογία επιτρέπεται στην περίπτωση του, καθώς από μικρός είχε το «μικρόβιο». Γιος του διευθυντή των Ακαδημιών του ΠΟΑ, Σωτήρη Συνάνη, μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στο Ατσαλένιο, είχε ένα πέρασμα από τον ΟΦΗ στη Super League, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2012-13, ενώ υπερασπίστηκε και μία χρονιά την εστία του Ρούβα.

argy-poa.jpg#asset:189432

O Συνάνης ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον ΠΟΑ.

Όταν τα περιθώρια στένευαν, έτσι, επέλεξε να πάρει την κοπέλα του, Ερβιόλα, για μόνιμη εγκατάσταση στην Αγγλία. Ο στόχος του ήταν οι σπουδές και η επαγγελματική αποκατάσταση. Και ο Αργύρης τα κατάφερε μια χαρά, μιας και η προσπάθεια του στέφθηκε από επιτυχία, ενώ προς πείσμα του γνωστού λαϊκού άσματος, το… ψωμί της ξενιτιάς δεν αποδείχτηκε πικρό.

Τελείωσε στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, Digital Media, έγινε προγραμματιστής και πλέον ανήκει στο δυναμικό ασφαλιστικής εταιρείας, στον τομέα του marketing.

Ο Συνάνης μίλησε στο Capitano.gr για τις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον κορωνοϊό, για την ολιγωρία που κόστισε ακριβά, αλλά στέλνει και το μήνυμα του για την περιπέτεια που περνάει σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης.

«Δεν το πήραν στα σοβαρά»

Αναφορικά με την περιοχή που ζει, αλλά και την κατάσταση με την πανδημία, ο Συνάνης τόνισε: «Το Πόρτσμουθ είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Αγγλία και στην κομητεία του Χαμσάιρ έχουμε τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Η πόλη, βέβαια, που έχει χτυπήσει περισσότερο ο ιός είναι το Σαουθάμπτον, που βρίσκεται δίπλα μας.

Νομίζω ότι στην αρχή δεν πήραν καθόλου σοβαρά τα πράγματα. Ούτε οι πολίτες, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση. Ήταν μάλλον όλοι κάπως μπερδεμένοι. Κανείς δεν ήξερε ακριβώς αν ήμαστε ή όχι σε lockdown.

Ο Άγγλος είναι ένας άνθρωπος που παίρνει οδηγίες και κατευθύνσεις και τις ακολουθεί. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπήρχε μία ασάφεια, κάτι που σίγουρα δε βοήθησε καθόλου την κατάσταση. Τα μαγαζιά έκλεισαν την προηγούμενη Πέμπτη (19/03).

Η μεγάλη διαφορά, βέβαια, σε σχέση με την Ελλάδα, είναι η οργάνωση που υπάρχει στο επαγγελματικό κομμάτι. Δουλεύω από το σπίτι μου την τελευταία μιάμιση εβδομάδα και έχω όλο τον εξοπλισμό. Η εταιρεία, που εργάζομαι, φρόντισε για τα πάντα».

argy-ofi1.jpg#asset:189433

Είχε και ένα μικρό πέρασμα από τον ΟΦΗ.

Ο 32χρονος Αργύρης περιγράφει την εικόνα στα σούπερ μάρκετ και τα συναισθήματα που του δημιουργούνται.

«Στα σούπερ μάρκετ αυτό που γίνεται είναι πραγματικά πολύ περίεργο. Υπάρχουν κώνοι απ’ έξω και σχηματίζεται ουρά με αποστάσεις. Στα μεγαλύτερα μπαίνουν δέκα-δέκα οι άνθρωποι για να ψωνίσουν, με συγκεκριμένη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Στα μικρότερα, τώρα, μπαίνει ένας-ένας για να ψωνίσει. Πριν μερικές ημέρες πήγα και εγώ και ήταν πολύ παράξενο το συναίσθημα.

Νιώθεις αμήχανα και ίσως κάπως επιφυλακτικά κοιτώντας τον συνάνθρωπο σου απέναντι, αφού ξέρεις ότι δεν πρέπει να πλησιάσεις», λέει χαρακτηριστικά.

argy4.jpg#asset:189435

Οι γείτονες του Συνάνη δίνουν τις συμβουλές τους στον κόσμο και ευχαριστούν όλους όσοι δουλεύουν αυτές τις δύσκολες στιγμές.

«Μη γίνουμε Ιταλία»

Ο Συνάνης επισημαίνει πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αγγλία, έδρασε άμεσα, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο στο εξωτερικό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχαίρουν τη χώρα μας τις αστραπιαίες ενέργειες της για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Αναφέρει σχετικά: «Μπράβο στην Ελλάδα για το πως αντιμετώπισε το θέμα. Έδρασε πολύ γρήγορα. Και δε μιλάω πολιτικοποιημένα τώρα, αφού δεν ασχολούμαι καθόλου μ’ αυτά.

Συνάδελφοι μου Άγγλοι, αλλά και άλλων εθνικοτήτων μας συγχαίρουν για τα γρήγορα αντανακλαστικά που δείξαμε και πάρθηκαν αυτά τα μέτρα.

Η Ελλάδα κινήθηκε πολύ πιο άμεσα από την Αγγλία και υπάρχουν άνθρωποι που εδώ λένε “μακάρι να μη γίνουμε σαν την Ιταλία”, αφού εκεί το δράμα είναι μεγάλο.

Εδώ ακόμα δε στέλνεις μήνυμα για να βγεις για τρέξιμο μία φορά τη μέρα ή για να πας στο σούπερ μάρκετ, αλλά θεωρώ ότι σύντομα θα γίνει κι αυτό.

Οι άνθρωποι, πάντως, έχουν πάρει ψύχραιμα την κατάσταση. Δεν υπάρχει πανικός και όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το θολό τοπίο που επικράτησε στην αρχή με τον κορωνοϊο».

argy-kopela.jpg#asset:189434

Ο Αργύρης με την κοπέλα του Ερβιόλα.

Η οικογένεια του βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά και όπως είναι λογικό έχει το άγχος του για τους δικούς του ανθρώπους.

Το «νόστιμον ήμαρ» περιτριγυρίζει το κεφάλι του, αλλά παρά τη λαχτάρα για επαναπατρισμό, η προτεραιότητα του είναι στην παρούσα φάση άλλη.

«Μιλάω καθημερινά με τους δικούς μου. Χάρηκα που στην Ελλάδα πάρθηκαν τα μέτρα αυτά. Μ’ ενδιαφέρει πολύ να είναι καλά και έχουμε επικοινωνία. Με αυτή την κατάσταση, εξάλλου, παρόλο που είναι δύσκολη, όλες οι οικογένειες έρχονται πιο κοντά. Κάπως έτσι έγινε και με μένα, αν και εμείς επικοινωνούμε τηλεφωνικά.

Με πιάνει η νοσταλγία, μου λείπει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η Ελλάδα και ο τρόπος ζωής της. Από την άλλη, όμως, είναι και το επαγγελματικό. Εδώ οι συνθήκες είναι εξαιρετικές και πολύ καλύτερες από τη χώρα μας.

Και δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι. Η εταιρεία που εργάζομαι έχει 2.000 υπαλλήλους. Από την πρώτη μέρα που κλείσαμε μας ρωτούσαν τι θέλουμε να μας αγοράσει για να δουλεύουμε χωρίς πρόβλημα από το σπίτι.

Θέλω να γυρίσω κάποια στιγμή στην Ελλάδα, όμως, τώρα, χτίζω επαγγελματικές εμπειρίες, ώστε όταν έρθω, να έχω τη δυνατότητα να κάνω σωστά κάτι δικό μου», υπογραμμίζει ο Συνάνης.

«Κρέμασε τα γάντια και τραβάει κουπί»

Από τη στιγμή που χρειάστηκε να πάρει… γενναίες αποφάσεις και να φύγει στο εξωτερικό, ο Συνάνης γνώριζε πως θ’ αναγκαζόταν να «θυσιάσει» πράγματα. Ένα απ’ αυτά ήταν και το ποδόσφαιρο, επειδή το πρόγραμμά του δεν του επέτρεψε να το συνεχίσει.

Βρήκε, πάντως, νέο άθλημα, στο οποίο αποδεικνύεται ταλαντούχος, αφού ανήκει σε κωπηλατικό σύλλογο.

«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο το παράτησα. Όταν ήρθα Αγγλία η ζωή μου ήταν Πανεπιστήμιο, δουλειά και διάβασμα. Οπότε δεν μου έμενε καθόλου ελεύθερος χρόνος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, κάνω κωπηλασία. Ξεκίνησε σαν χόμπι όλο αυτό μαζί μ’ ένα φίλο, γραφτήκαμε σε σύλλογο και το αγαπήσαμε. Καταφέραμε, μάλιστα, ν’ ανέβουμε και κατηγορία με την ομάδα μας. Είναι δύσκολο, αλλά υπέροχο άθλημα και κάνεις φοβερή γυμναστική», λέει σχετικά.

Για το φινάλε ο Αργύρης Συνάνης στέλνει το μήνυμα του, όσον αφορά στην πανδημία, που έχει σκορπίσει τόσο μεγάλο πόνο στον άνθρωπο. Για επίλογο, έτσι, αναφέρει: «Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μην χαθούν άνθρωποι άδικα και να μάθουμε κάτι από όλο αυτό. Δεν είναι μόνο η δουλειές και τα χρήματα ή η καλοπέραση, που έχει τόσο σημασία, αλλά να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπάμε. Ελπίζω η φράση που λέμε “υγεία πάνω απ’ όλα” να καταλάβουμε πραγματικά τι βαρύτητα έχει».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.