Νέος αθλητικός νόμος: Στις ομάδες τα στοιχεία των ταραξιών
Το νομοθετικό έργο του Υπουργού Γιάννη Βρούτση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, με τον νόμο 5085 για την αθλητική βία. Έναν νόμο που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση και από άλλους φορείς, ωστόσο άπαντες υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για τη βία.
Τον Ιούνιο ακολούθησαν νέες διατάξεις και πλέον, έρχεται το τρίτο και προτελευταίο νομοσχέδιο από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού, με διατάξεις που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν τον αθλητισμό και να απλοποιήσουν διαδικασίες που ταλανίζουν για χρόνια τον χώρο.
Μολονότι ο Γιάννης Βρούτσης δεν προερχόταν από τον αθλητισμό και ανέλαβε την «καυτή πατάτα» σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έδειξε διατεθειμένος να μελετήσει βαθιά τις παθογένειες, να αφουγκραστεί τους ανθρώπους που τις ζουν καθημερινά και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές. Το νομοθετικό του έργο θα κριθεί όταν ολοκληρωθεί, ωστόσο, μέσα από τις διατάξεις που παρουσιάζει το Gazzetta, φαίνεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση για κάποια βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια.
Ψηφιακή κάρτα υγείας και απινιδωτές
Ο νέος αθλητικός νόμος αλλάζει ουσιαστικά όλη τη διαδικασία με τα πιστοποιητικά υγείας, εισάγοντας την ψηφιακή κάρτα. Μέχρι στιγμής, οι αθλητές έπαιρναν από τους γιατρούς έγχαρτο πιστοποιητικό, το οποίο δημιουργούσε μια σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα, αν κάποιο παιδί έκανε διαφορετικά αθλήματα, χρειαζόταν διαφορετικό πιστοποιητικό. Οι αθλητές έπρεπε να το κουβαλούν, αρκετές φορές χάνονταν, ενώ υπήρχαν και καταστάσεις με πλαστά έγγραφα. Πλέον, με την ψηφιακή κάρτα, ο γιατρός θα περνάει όλα τα στοιχεία του αθλητή στην ψηφιακή πλατφόρμα του e-kouros και από εκεί θα υπάρχει απευθείας πρόσβαση. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνει καθαρή και αναλλοίωτη για περίπου 430.000 αθλητές.
Παράλληλα με την ψηφιακή κάρτα υγείας, εισάγεται οριζόντια ως βασική προϋπόθεση για την άδεια λειτουργίας στους αθλητικούς χώρους ο απινιδωτής. Καμία αθλητική εγκατάσταση που φιλοξενεί σωματείο δεν θα μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας αν δεν διαθέτει απινιδωτή, προκειμένου να υπάρχει πάντα η δυνατότητα να σωθεί μια ζωή.
Στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ τα στοιχεία των ταραξιών
Μια ακόμα διάταξη, η οποία σχετίζεται με την καταπολέμηση της αθλητικής βίας, έρχεται για να δώσει στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ τη δυνατότητα να αποκλείσουν δια βίου όσους προκαλούν προβλήματα στους αγώνες τους. Πλέον, κάθε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία που θίγεται από «φίλαθλό» της, καθώς από ρίψη αντικειμένου κλείνει το γήπεδό της κατόπιν απόφασης της ΔΕΑΒ, έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Υπουργείο Αθλητισμού τα στοιχεία αυτού που έριξε το αντικείμενο. Το Υπουργείο θα τα διαθέτει μέσω της ψηφιακής ανάλυσης που είναι δυνατή σε κάθε γήπεδο όπου υπάρχουν κάμερες (Stoiximan Super League, Stoiximan Basket League) και στη συνέχεια το ΑΜΚΑ του υπαίτιου θα μπορεί να μπλοκάρεται δια παντός από τα εισιτήρια.
Τέρμα στο «φέσι» των εγκαταστάσεων, επιστροφή των απολυμένων προπονητών
Με το νέο αθλητικό νόμο, το Υπουργείο Αθλητισμού φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη λογική του «ξέφραγου αμπελιού» που επικρατούσε στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλά παραδείγματα χρήσης ΕΑΚ από σωματεία, τα οποία δεν πλήρωναν το τιμολόγιο που προβλέπεται για τη χρήση των εγκαταστάσεων και η κατάσταση αυτή διαιωνιζόταν. Με τον νέο νόμο, τα τιμολόγια θα φτάνουν κάθε 6 μήνες στο Υπουργείο και σε περίπτωση που δεν πληρώνονται, τότε τα οφειλόμενα χρήματα θα παρακρατούνται από την ετήσια επιδότηση των σωματείων και θα διατίθενται σε αθλητικά έργα υποδομής.
Όσον αφορά τους προπονητές; Με τον νόμο του '21, έμειναν εκτός αθλητισμού περίπου 2.000 επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είχαν απολυτήριο λυκείου. Ανάμεσά τους και κάποιοι με σημαντική συνεισφορά στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ένας από αυτούς είχε αναδείξει Ολυμπιονίκη. Το απολυτήριο λυκείου παραμένει προϋπόθεση για τις νέες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, ωστόσο για να διορθώσει το γεγονός ότι δεν υπήρχε μεταβατικό στάδιο προσαρμογής και ξαφνικά 2.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην ανεργία, το Υπουργείο θα τους επαναφέρει στη θέση τους. Μόνο στο ποδόσφαιρο, πρόκειται για 400 προπονητές.
Το UEFA C και ο τελευταίος νόμος
Τέλος, είναι γνωστό ότι μετά από πολύ καιρό οι σχέσεις ανάμεσα στην Πολιτεία και την ΕΠΟ έχουν εξομαλυνθεί και η εικόνα του Γιάννη Βρούτση με τον Μάκη Γκαγκάταση να βραβεύουν την ομάδα του Euro 2004 πριν από το Ελλάδα-Αγγλία στο γεμάτο ΟΑΚΑ αντανακλά αυτή την εξομάλυνση. Στο πλαίσιο λοιπόν των καλών σχέσεων, το δίπλωμα UEFA C έρχεται να γίνει νόμος του κράτους και με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ωρών παρακολούθησης να παρέχει νέους προπονητές.
Ο τέταρτος και τελευταίος νόμος Βρούτση αναμένεται την άνοιξη του 2025 και θα προχωρήσει για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια στην κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα τελευταία 26 χρόνια, κάθε νόμο ερχόταν και προστιθόταν στους ήδη υπάρχοντες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιφατικές διατάξεις. Πλέον, όλη η νομοθετική ύλη θα γίνει κώδικας και άπαντες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν συγκεκριμένο αθλητικό, νόμο χωρίς παρεκκλίσεις, ασάφειες και κενά για παρερμηνείες.
Πηγή: gazzetta.gr