Ντέρμπι «αιωνίων»: Μια εικόνα που ανήκει στο παρελθόν

Απόψεις

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού κλείνει την 4η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος.

Παλιότερα, στην αρχή της σεζόν οι δύο ομάδες συνήθιζαν να κυκλώνουν τις ημερομηνίες των μεταξύ τους συναντήσεων, προκειμένου να προετοιμαστούν για αυτές. Συναντήσεις με μεγάλη προϊστορία και σκληρές κόντρες τόσο μέσα στο χορτάρι, όσο και έξω απ’αυτό. Ένα ραντεβού που σήμερα δεν θυμίζει και πολύ ένα ντέρμπι «αιωνίων».

Ο προβληματικός Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση, καθώς σε τρεις αγώνες έχει δύο ήττες (ΟΦΗ, Άρη) και μία εκτός έδρας ισοπαλία (Λαμία). Η αλήθεια είναι πως η χρονιά δεν έχει μπει καλά για τους «πράσινους», που συνεχίζουν από πέρσι τις κακές εμφανίσεις τους. Δεν είναι μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και η εικόνα της ομάδας του Γιώργου Δώνη που δημιουργεί προβληματισμό. Αμυντικά δεν έχει βρει ακόμα σταθερότητα, καθώς σε κάθε ματς αγωνίζεται και διαφορετικό σχήμα, ενώ και οι λύσεις που υπάρχουν δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικές. Στην επίθεση τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα καθώς οι «πράσινοι» μέχρι σήμερα απέναντι σε τρεις αντιπάλους που θα έπρεπε να κοντράρουν (ή και να κερδίζουν), έχουν καταφέρει να σκοράρουν μόλις δύο γκολ, κι αυτά με πέναλτι. 

Το καλοκαίρι η ομάδα δεν βοηθήθηκε ουσιαστικά, καθώς πέραν του δανεισμού του Ζαχίντ, δεν έγιναν άλλες ποιοτικές κινήσεις. Ο Κάτσε δεν ανανέωσε, ο Εμμανουηλίδης δόθηκε δανεικός, ενώ και οι Καμπετσής, Μαυρομάτης παραγκωνίστηκαν προκειμένου να έρθουν οι θεωρητικά πιο έτοιμες λύσεις των Κολοβού, Μπεκ και Μολό. Μέχρι σήμερα το πρόσημο είναι φανερά αρνητικό σε ό,τι αφορά το παιχνίδι και τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού, αν και είναι αρκετά νωρίς για τις όποιες κρίσεις. Αυτό που είναι γνωστό όμως είναι πως ο τεχνικός των «πρασίνων» έφτασε λίγο πριν την παραίτηση την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ και ο Ν. Νταμπίζας τα «έψαλλε» στους παίκτες της ομάδας μετά και το οδυνηρό 4-0 από τον Άρη.

Ο Ολυμπιακός των μεγάλων προσδοκιών

Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός προέρχεται από μία μεγάλη ισοπαλία (2-2) στην αναμέτρηση με την Τότεναμ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς σήμερα βρίσκεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια (Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, Βόλος). Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή περίοδο αγωνιστικά και ψυχολογικά, έχουν βρει μια σταθερότητα στο παιχνίδι τους, παίζουν με ένταση και διαθέτουν λύσεις σχεδόν σε κάθε θέση. Ήδη οι πρώτες επιτυχίες έχουν έρθει για την ομάδα του Μαρτίνς. Μετά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω του δεύτερου εισιτηρίου, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα (2-2) απέναντι στην περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης, Τότεναμ. Μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να χάνουν και με 0-2 στο 30ο λεπτό. Είναι φανερό πως ο Μαρτίνς και η ομάδα του έχουν δουλέψει πάρα πολύ και σήμερα δείχνουν εξαιρετικά δυνατοί έπειτα από καιρό. 

Το καλοκαίρι η διοίκηση του Ολυμπιακού ενίσχυσε το περσινό πλάνο του πορτογάλου τεχνικού και πρόσθεσε αρκετά όπλα στη φαρέτρα του, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Σεμέδο, Βαλμπουενά είναι ξεκάθαρα οι πιο πετυχημένες μεταγραφές του καλοκαιριού για τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο και άλλοι νεοφερμένοι έχουν καταφέρει από νωρίς να προσφέρουν λύσεις (Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί). Το κλίμα στις τάξεις της ομάδας δείχνει εξαιρετικό καθώς ο Μαρτίνς φαίνεται να έχει κερδίσει τους παίκτες με τη δουλειά του. Τόσο οι παίκτες, όσο και ο περίγυρος βλέπουν πως είναι αρκετά δίκαιος στις επιλογές του, ενώ και τα αποτελέσματα τον επιβεβαιώνουν μέχρι σήμερα. 

Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Ποτέ δεν μπορείς να προδικάσεις ένα αποτέλεσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ντέρμπι «αιωνίων». Σε τέτοιες περιπτώσεις ο εγωισμός και το κίνητρο των παικτών βγαίνει μπροστά και πολλά μπορούν να συμβούν. Το περσινό 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», με την ισοφάριση του Ολυμπιακού στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, είναι ένα τρανό παράδειγμα. Όμως υπάρχει και μία πραγματικότητα κι αυτή σήμερα δεν είναι με το μέρος του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» βρίσκονται στη χειρότερη φάση των τελευταίων χρόνων τους, ενώ αντιθέτως οι «ερυθρόλευκοι» διεκδικούν με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Μπορεί οι τελευταίοι να είναι καταπονημένοι απ’την υπερπροσπάθεια απέναντι στην Τότεναμ, διανύουν όμως και μια περίοδο μεγάλης φόρμας, ενώ διαθέτουν και ποιοτικές λύσεις από τον πάγκο. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη θα χρειαστεί να παίξει με ένταση και με ένα πολύ καλό πλάνο αμυντικά και επιθετικά, αν θέλει να πάρει αποτέλεσμα στον σημερινό αγώνα, πράγμα που δεν έχει δείξει πως μπορεί να το κάνει ακόμη.

Το ντέρμπι «αιωνίων» παραδοσιακά ήταν ένα ματς υψηλών προσδοκιών. Κόσμος και σκάουτερς από διάφορες ομάδες και χώρες, έρχονταν για να παρακολουθήσουν παίκτες να δοκιμάζονται στις πιο ανταγωνιστικές συνθήκες. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός έκαναν βήματα προς τα πίσω. Μπορεί σήμερα ο ένας εκ των δύο έχει ανακάμψει, ωστόσο δημιουργήθηκε και ένα μεγάλο χάσμα. Η συγκυρία του ντέρμπι τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκει τους δύο μονομάχους σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Στις τάξεις των γηπεδούχων υπάρχει ένα κλίμα σε τεντωμένο σχοινί, όπου πολλά δε δουλεύουν σωστά και όπου χρειάζονται αλλαγές, ενώ την ίδια ώρα οι φιλοξενούμενοι βγάζουν ιδιαίτερη ένταση και συνεργασίες μέσα στο παιχνίδι τους και υγεία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Συμπερασματικά, ο φετινός Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμος αγωνιστικά και ψυχολογικά, ενώ παρουσιάζει και καλό ποδόσφαιρο μετά από καιρό. Το αποτέλεσμα του αγώνα όμως, δυνητικά προσφέρει περισσότερα στον Παναθηναϊκό, καθώς είτε θα του δώσει μια ώθηση για τη συνέχεια, είτε θα τον ρίξει ακόμη πιο χαμηλά. Το σίγουρο είναι πως με δεδομένη τη διαφορά της δυναμικής των ομάδων σήμερα, το ντέρμπι «αιωνίων» δεν έχει πια την αίγλη του παρελθόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τη βαθμολογία μετά τα σαββατιάτικα ματς της 4ης αγωνιστικής

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.