«Ο Μανδάς δεν ήθελε να παίζει τέρμα!»

14:38 | 13/01/2024

Ο πρώτος προπονητής του Χρήστου Μανδά, Γιάννης Ζαλαώρας, μιλάει για τον πρώην γκολκίπερ του ΟΦΗ

Ο Χρήστος Μανδάς είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών σε Ιταλία και Ελλάδα. Σε ηλικία 22 ετών, ο τερματοφύλακας της Λάτσιο έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του στο «αιώνιο» ντέρμπι της Ρώμης, βοήθησε την ομάδα του να προκριθεί (1-0) στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ιταλίας και ταυτόχρονα απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την απόδοσή του.

Καθόλου άσχημα για κάποιον που δεν ήθελε να παίζει τερματοφύλακας! Την «αποκάλυψη» έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.amna.gr/sport) ο πρώτος προπονητής του, Γιάννης Ζαλαώρας.

Αυτό συνέβη πολλά χρόνια πριν, βέβαια, στο... μακρινό 2011! Ο μικρός Χρήστος ανήκε στον Αετό Κορυδαλλού, απ' όπου και η φωτό που αποκλειστικά εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Ζαλαώρας, ένας από τους πλέον εξειδικευμένους προπονητές τερματοφυλάκων στην Ελλάδα, είχε διακρίνει το ταλέντο και τη σωματοδομή του παιδιού που «φώναζε» ότι πρέπει να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια. Έλα όμως που ο Χρηστάκης ήθελε να παίζει «μέσα» και συγκεκριμένα στην επίθεση, όπως άλλωστε τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας...

«Έβαζε τα κλάματα κάθε φορά που του λέγαμε ότι έπρεπε να παίξει τερματοφύλακας! Είδαμε και πάθαμε να τον πείσουμε μαζί με τον πατέρα του. Είχε άριστο οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον, που δεν τον πίεζε στο παραμικρό. Όμως, οι γονείς του είχαν καταλάβει αυτά που τους είχα πει σχετικά με το ταλέντο και την προοπτική του ως τερματοφύλακα» λέει ο Γιάννης Ζαλαώρας, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με γκολκίπερ όπως ο Μιχάλης Σηφάκης, ο Τσιντώτας, ο Σουλούκος, ο Επασί και πολλοί άλλοι.

Με ποιον τρόπο βρέθηκε, τελικά, η χρυσή τομή; Ο Ζαλαώρας θυμάται: «Συμφωνήσαμε όλοι μαζί να παίζει ένα ημίχρονο τερματοφύλακας και ένα μέσα. Έτσι ήταν ευχαριστημένος. Σιγά-σιγά, όμως, κατάλαβε και αυτός πόσο καλός ήταν όταν βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια, βελτιώθηκε πολύ μέσα στα δύο χρόνια που δουλέψαμε στον Αετό και από εκεί έφυγε σε ηλικία 12 ετών για τον Ατρόμητο».

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να δημιουργεί παράδοση στη θέση αυτή, αφού υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι γκολκίπερ, έμπειροι και φτασμένοι. «Είμαστε χώρα που αρχίζουμε και βγάζουμε τερματοφύλακες στο εξωτερικό (Βλαχοδήμος, Μπάρκας, Αθανασιάδης). Είμαι σίγουρος πως ο Χρήστος είναι το καινούργιο "Next Big thing" της χώρας μας. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά τον πήχη που έβαλε ψηλά να τον κρατήσει. Εγώ είμαι σίγουρος πως θα τον κρατήσει» λέει ο Γιάννης Ζαλαώρας και επισημαίνει ότι υπάρχει και συνέχεια.

«Είναι αλήθεια ότι η θέση του τερματοφύλακα είναι ίσως η μοναδική, στην οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούμε να πούμε ότι συναγωνίζεται τις ανώτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Έχω δουλέψει με πάρα πολλά παιδιά και γνωρίζω ότι υπάρχει και παρόν και μέλλον. Για παράδειγμα, στη Λαμία υπάρχει ο 16χρονος Αλέξανδρος Καψαλιάρης με ύψος 1,93 και φοβερά σωματικά προσόντα, με τον οποίο κάναμε ατομικές προπονήσεις για δύο χρόνια. Αυτός και κάποια άλλα παιδιά, ηλικίας 15-19 ετών, διασφαλίζουν το μέλλον της Ελλάδας στη δύσκολη θέση του τερματοφύλακα».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.