Ο ΟΦΗ κόντρα στον «κακό του δαίμονα»

Betsson Κύπελλο Ελλάδας

Ενόψει της σημερινής ρεβάνς του ΟΦΗ με τον Βόλο (15:00), κάνουμε βουτιά στο παρελθόν στα ματς του Κυπέλλου του Ομίλου με ομάδες του Βόλου

Οι ειδικοί, άμα τη εμφανίσει της πανδημίας στη ζωή μας, μάς ορμηνεύουν ότι “οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες”. Έτσι που το πάει, βεβαίως, ο ακατανόμαστος και τρισκατάρατος (κορωνοϊός), το επίφοβο διάστημα συρρικνώνεται και αναπροσαρμόζεται διαρκώς.

Ο κορωνοϊός αλλάζει πρόσωπα και γίνεται επικίνδυνος, κι ο ΟΦΗ αν θέλει να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, ανατρέποντας το εις βάρος του 2-0 στο Πανθεσσαλικό, οφείλει να ... μεταλλαχθεί αγωνιστικά! Αδόκιμο αλλά και πιο επίκαιρο και αναγκαίο... (στην ποδοσφαιρική αργκό) ...πεθαίνεις (το αποκλείεσαι είναι πιο εύπεπτο!), και μένεις σπίτι σου...

Πέρασαν δύο εβδομάδες απ’ την μέρα που ο ΟΦΗ πέρασε και δεν... ακούμπησε απ’ τον Βόλο. Σαν να μην βρέθηκε ποτέ στο γήπεδο. Λες κι οι αντίπαλοί του τον κέρασαν... τσίπουρο, το μυαλό θόλωσε και το σώμα παρέλυσε: Το μεν πνεύμα (και να ήταν) πρόθυμον, η δε σαρξ (αποδείχθηκε πως ήταν και είναι) ασθενής, κι ο Όμιλος με τη σειρά του σέρβιρε... φαρμάκι στους οπαδούς του.

Παρηγορητικό δεν ξέρουμε αν είναι, πάντως κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης την επόμενη μέρα της ήττας του ΟΦΗ στον Βόλο δέχθηκε μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα στο Αλικάντε από την Αλκογιάνο. Ταπεινωτικός αποκλεισμός για τη χρυσοποίκιλτη “Βασίλισσα”, μια ακόμη κηλίδα ατίμωσης στην λευκή στολή της, από μία ομάδα τρίτης κατηγορίας (Segunda B), ο βασικός τερματοφύλακας της οποίας είναι... 42 ετών! Η ηλικία δεν παίζει μπάλα, αλλά δεν κάνει και πλάκα...

Άλλα τα μεγέθη, αλλά θέλουμε να πούμε και να γράψουμε ότι το κάζο δεν κάνει διακρίσεις. Αν είναι να σε βρει, σε βρήκε · σε πήρε και σε σήκωσε για να ακριβολογήσουμε!

Η σημερινή ρεβάνς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εξιλέωσης για τον Σίμο και τους παίκτες του, που εκτός απ’ τα δύο τέρματα των Θεσσαλών, κουβαλούν κι άλλα ανεπιτυχή αποτελέσματα απ’ το πρωτάθλημα, με πιο “φρέσκο” το 0-2 απ’ την ΑΕΚ.

Η παράδοση είναι και δεν είναι με το μέρος του ΟΦΗ, με το που διασταυρωθεί με ομάδες απ’ τον Βόλο στο Κύπελλο.

Με χατ- τρικ “έσπασε” την γκίνια ο Αραβίδης

Οι πιο πρόσφατες αναμνήσεις είναι ευχάριστες για τους “ασπρόμαυρους” και ... για τον Χρήστο Αραβίδη!

Στις 30 Οκτωβρίου του 2018, οι Κρητικοί επικράτησαν με 3-0 της Νίκης Βόλου, με τον νυν επιθετικό της Παναχαϊκής να σπάει την προσωπική του κατάρα, βρίσκοντας ξανά δίχτυα μετά από 572 ημέρες. Ο λογαριασμός με τα γκολ για τον “Άραβα” έκλεισε και ξανάνοιξε στην Κρήτη: 18 μήνες ήταν “άσφαιρος”, από εκείνο το 2-0 της ΑΕΚ επί του Πλατανιά στα Χανιά, στις 6 Απριλίου του 2017.

Μετά από ενάμιση χρόνο, ο Αραβίδης πέτυχε χατ -τρικ , σκοράροντας τα πρώτα του γκολ με τον ΟΦΗ. Τα δύο ήταν με πέναλτι (3’ & 85’) και το ένα (το ενδιάμεσο, στο 30ο λεπτό) με γυριστή κεφαλιά, από κόρνερ του Ντίνα.

Πρώτος μήνας, πρώτη ήττα - αποκλεισμός για τον “Αναστό”

Ακριβώς οκτώ χρόνια νωρίτερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Δεκεμβρίου του 2010, ο ΟΦΗ της Β’ Εθνικής (Football League τότε, Superleague 2 σήμερα) “λύγισε” στην παράταση απ’ τον Ολυμπιακό Βόλου της Superleague, του Σάκη Τσιώλη και του... Αχιλλέα Μπέου (βεβαίως βεβαίως!).

Ο Κώστας Καπετάνος με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 104’ έδωσε στους “ερυθρόλευκους” την πρόκριση για την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το ακυρωθέν γκολ του Βλόνταρτσικ στο 52’ και τα έβαλαν με την τύχη τους, όταν είδαν την μπάλα να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι, στο σουτ του Μανούσου, στο 90...φεύγα!

Οι “ερυθρόλευκοι” το καλοκαίρι που ακολούθησε μπλέχτηκαν στο σκάνδαλο “Koriopolis” εγκατέλειψαν τα μεγάλα σαλόνια. Ο Αχιλλέας Μπέος, πάλι, επέστρεψε δριμύτερος στο προσκήνιο και, από ισχυρός ανήρ του Ολυμπιακού (Βόλου), πήρε την δημαρχία της πόλης (το 2014) και ανέβασε τρένο τον νεοσύστατο Βόλο Ν.Π.Σ (Νέο Ποδοσφαιρικό Σύλλογο). Σήμερα, επιστρέφει για πολλοστή φορά ως αντίπαλος στο “Γεντί Κουλέ”.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι, ο Νίκος Αναστόπουλος έκλεινε τον πρώτο του μήνα στον πάγκο του ΟΦΗ (είχε έρθει τέλη Σεπτέμβρη του 2010 για να αντικαταστήσει τον Γιάννη Χατζηνικολάου). Μέχρι τότε δεν είχε γνωρίσει ήττα, ώσπου γεύτηκε την πικρή της γεύση, μαζί με τον αποκλεισμό απ’ τους Θεσσαλούς.

Στον Ολυμπιακό Βόλου αγωνίζονταν δύο μετέπειτα “ασπρόμαυροι”: Ο Λεωνίδας Καμπάνταης, ο οποίος απ’ τον Γενάρη του 2011 έως το καλοκαίρι του 2012 ήταν κάτοικος Ηρακλείου, και ο Παύλος Μητρόπουλος που για έξι μήνες (2017) φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΟΦΗ (Nίκος Αναστόπουλος): Βεζυρίδης, Μπούρμπος, Κιάσσος, Σταυρακάκης (24' Μονιάκης), Νικλητσιώτης (72' Μανούσος), Λιαπάκης, Σοϊλέδης (88' Γκουέι), Βλόνταρτσικ, Βερόν, Μπερτίν, Κατσικογιάννης.

Ολυμπιακός Βόλου (Σάκης Τσιώλης): Ρόκα (41' Γιακούποβιτς), Nτολεζάι, Κάστρο, Καμπάνταης, Φραντζιπάνε, Καπετάνος, Τόμας, Σέλεζι, Ρίκκα, Ρόκας (50' Μητρόπουλος), Μπρέσκα.

Πέναλτι και... έκπληξη στο Πανθεσσαλικό

Το’ χει η μοίρα του ΟΦΗ, δυο μέρες πριν – δυο μέρες μετά την 28 Οκτωβρίου να αναμετράται με βολιώτικες ομάδες. Πέντε σεζόν νωρίτερα, και πάλι του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου του 2005, οι Κρητικοί βίωσαν μια πανομοιότυπη ψυχοφθόρα κατάσταση, ετούτη τη φορά μακριά απ’ το “σπίτι” τους, απ’ την (άσπονδη) συμπολίτισσα του Ολυμπιακού, την Νίκη Βόλου.

Το ματς στην κανονική διάρκεια έληξε 1-1 και η πρόκριση παίχτηκε στα πέναλτι, όπου οι “κυανόλευκοι” (που χρησιμοποιούσαν ως έδρα του Πανθεσσαλικό) ήταν πιο εύστοχοι κι έστειλαν αδιάβαστους τον Βαγγέλη Βλάχο και τους ποδοσφαιριστές του, επικρατώντας με 3-2.

Κατά ... σύμπτωση, ο ΟΦΗ “φώναζε” για το γκολ του Καζαντζή στην ακροτελεύτια φάση του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, που μετά από πολλές διαβουλεύσεις ακυρώθηκε.

Η Νίκη Βόλου προηγήθηκε στο 15' με κεφαλιά του (εορτάζοντα) Δημήτρη Μαρκομιχάλη και ο ΟΦΗ ισοφάρισε στο 52' με τον Μανόλη Ρουμπάκη. Αμφότεροι, αστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι!

Αντιθέτως, οι Σινουσί, Μπλιθικιώτης, Σαϊτιώτης σκόραραν απ' την "άσπρη βούλα" για τη Νίκη Βόλου, και οι Πίτσος και Ντάβινσον για τον ΟΦΗ.

Οι συνθέσεις:

Nίκη Βόλου: Μπακιρτζίδης, Αναστασιάδης, Μπαλάφας, Ρουμελιώτης, Ανδρουτσόπουλος, Στεφάνοφ, Μπλιθικιώτης, Μαρκομιχάλης, Τσάγγαρης (46' Σινουσί), Παυλίδης, Σαϊτιώτης.

ΟΦΗ: Σηφάκης, Σταυρακάκης (101' Βλαστός), Πίτσος, Τομάς, Δέντσας, Ντάβινσον, Γκονζάλες, Αντριάνο (80' Αναστασιάδης), Νουαφόρ (82' Καζαντζής), Τριανταφύλλου, Ρουμπάκης.

Σε “ασπρόμαυρο” φόντο τα πιο παλιά... νταλαβέρια

ΟΦΗ και Νίκη Βόλου είχαν από παλιά νταλαβέρια στον θεσμό του Κυπέλλου. Στις 13 Οκτωβρίου του 1999, οι Κρητικοί συνέτριψαν με 4-1 τους Θεσσαλούς στο “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης”. Αν και έμειναν νωρίς πίσω στο σκορ, απ’ το 0-1 του Μαυρομάτη στο 8’, μισή ώρα αργότερα ισοφάρισαν με τον Δέδε και στο δεύτερο ημίχρονο “σφράγισαν” την νίκη με τους Νιόπλια (60’), Τζανετή (68’ με πέναλτι) και Μάουρο (84’).

Οι συνθέσεις:

ΟΦΗ (Γκέραρντ): Χοσάδας, Δερμιτζάκης (65’ Πίτσος), Παυλόπουλος, Κολιτσιδάκης Θ., Κώτσιος, Νιόπλιας (65’ Μάουρο), Διγκόζης, Γκόμεζ, Τάουμεντ, Ιορδανίδης (46’ Τζανετής)

Νίκη Βόλου (Βουρούκος): Μητρομάρας, Μαυρομάτης, Στοϊκόφσκι, Καλπάκης (74’ Κάιας), Ζιάκας, Γκουγκουλιάς, Ρουμελιώτης, Μαντζανάς, Κόφφας, Στογιάνοφ (64’ Ντόντης), Φασουράκης (64’ Καψάλης)

Ο αείμνηστος Ευγένιος Γκέραρντ είχε αποκλείσει ξανά την Νίκη Βόλου, μια τετραετία πιο πριν. Στις 29 Νοεμβρίου του 1995, ο ΟΦΗ με χατ – τρικ του Θωμαΐδη (14’, 36’, 88’) πέρασε εύκολα (3-1) απ’ το “Παντελής Μαγουλάς”. Ο Βασίλης Μόσχος είχε μειώσει προσωρινά σε 1-2 στο 39ο λεπτό. Ο επαναληπτικός της 20ης Δεκεμβρίου ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα κι έληξε χωρίς τέρματα.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.