​Ο ΟΦΗ του Νιόπλια: Αυτά θέλει να αλλάξει

08:24 | 12/03/2021

Το πρώτο crash test για τον Νίκο Νιόπλια είναι το παιχνίδι με τον Άρη

Σε εποχή Νιόπλια έχει μπει από τη Δευτέρα ο ΟΦΗ, η εβδομάδα τελειώνει, ο Άρης πλησιάζει και ο 56χρονος προπονητής σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ευελπιστεί να παρουσιάσει μία διαφορετική ομάδα βάζοντας τέλος όχι μόνο στο αρνητικό σερί αποτελεσμάτων αλλά και στη γενικότερη εικόνα των Κρητικών.

Ο χρόνος βέβαια πιέζει και μέσα σε λίγες μέρες μην περιμένετε θαύματα, αλλά ο Νιόπλιας δουλεύει όχι μόνο για το κυριακάτικο παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά και για τη συνέχεια και δη τα πλέι άουτ.

Στην πρόσφατη παρουσίασή του έδωσε το στίγμα για τη συνέχεια και εμείς καταγράφουμε αυτά που θέλει να αλλάξει.

Ψυχολογία:

Το Α και το Ω μίας ομάδας. Το είπε και ο ίδιος ο Νιόπλιας που έχει περάσει από τη θέση του ποδοσφαιριστή και γνωρίζει καλά πώς η ψυχολογία μπορεί να επηρεάσει μία ομάδα. Στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΦΗ είναι ένα σύνολο παικτών χωρίς αυτοπεποίθηση και με πάρα πολύ άγχος. Το βλέπεις ξεκάθαρα σε κάθε ματς, το είδαμε και στο πρόσφατο με την ΑΕΛ που παρά το γρήγορο γκολ, ο Όμιλος δεν μπόρεσε να κάνει δικό του το παιχνίδι και να το φέρει στα μέτρα του και ήρθε ακόμα μία ήττα.

Στο κομμάτι της ψυχολογίας ο 56χρονος κόουτς θα επικεντρωθεί πολύ, το είπε και στη συνέντευξη Τύπου, θέλει να αλλάξει το κλίμα και να δώσει ώθηση στους ποδοσφαιριστές του για τη συνέχεια. Είναι αυτός ο «διακόπτης», όπως είπε και ο Γιώργος Σαμαράς, που πρέπει να «γυρίσει» για να αποκτήσει η κρητική ομάδα την αυτοπεποίθηση που της λείπει.

Άμυνα:

Αυτό που «πονάει» περισσότερο. Ο ΟΦΗ δέχεται συνέχεια γκολ, δέχεται και «φτηνά» γκολ, πληγώνεται κυρίως από δικά του λάθη. Τα στημένα είναι μία «πληγή» που πρέπει να αλλάξει, ή για να το θέσουμε πιο σωστά, να σταματήσει. Ο ΟΦΗ δημιουργεί, φέρνει την μπάλα στην επίθεση, χρειάζεται μόνο να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση, αλλά πίσω δεν εμπνέει καμία σιγουριά και εκεί δουλεύει ο Νίκος Νιόπλιας.

Δείτε το 1-1 της Λάρισας στο σαββατιάτικο παιχνίδι του «Γεντί Κουλέ». Η έξοδος του Σωτηρίου που έφερε το πέναλτι δεν είναι μόνο μία λανθασμένη εκτίμηση από τον έμπειρο γκολκίπερ, αλλά είναι και μία γενικότερη έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για την αμυντική γραμμή. Μία φαινομενικά εύκολη φάση που θα μπορούσαν να καθαρίσουν οι αμυντικοί, έφερε μία αχρείαστη έξοδο, ένα πέναλτι και την ισοφάριση. Στην άμυνα, βέβαια, παίζει ρόλο και η ψυχολογία και αυτά τα δύο θα συνδυαστούν από τον έμπειρο προπονητή για να διαφοροποιηθεί η εικόνα.

Διαχείριση αποτελέσματος:

Ακόμα μία πληγή. Ο ΟΦΗ δεν ξέρει και δεν μπορεί να κρατήσει αποτέλεσμα. Μία ομάδα που πέρυσι, ή ακόμα και εφέτος στην αρχή του πρωταθλήματος μπορούσε να διαχειριστεί το σκορ, τώρα δείχνει ανίκανη και ανήμπορη να το κάνει. Μία παγιωμένη κατάσταση για μία ομάδα που δεν έχει το καθαρό μυαλό και αυτή τη ρημάδα την ψυχολογία.

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με την ΑΕΛ. Ο ΟΦΗ προηγείται νωρίς και αντί να φέρει το ματς στα μέτρα του και να το καθαρίσει, έφτασε να κυνηγά το σκορ και τελικά να χάνει τον αγώνα. Τα πόδια των ποδοσφαιριστών δεν βαστάνε, δεν αντέχουν την πίεση και το άγχος και η δουλειά του Νιόπλια είναι δύσκολη. Μέχρι τα πλέι άουτ πρέπει να φτιάξει ξανά μία ομάδα που θα πιστεύει στον εαυτό της και θα φοβίζει τον αντίπαλο.

Οι αριθμοί... δεν λένε την αλήθεια:

Στο Capitano.gr αναλύσαμε τα εφετινά νούμερα του ΟΦΗ σε σύγκριση με αυτά του Άρη και το αποτέλεσμα ήταν αν μη τι άλλο σοκαριστικό. Μία ομάδα που απέχει, βαθμολογικά, από τον δεύτερο Άρη, αλλά δεν έχει να ζηλέψει, στα νούμερα, από τους Θεσσαλονικείς. Οι αριθμοί, όμως, δεν λένε την αλήθεια στο γήπεδο. Γιατί σε σχέση με πέρυσι, εφέτος ο ΟΦΗ δεν παίρνει πράγματα από τους αριθμούς. Δεν είναι αποτελεσματικός, δεν εκμεταλλεύεται τον τρόπο παιχνιδιού του και δεν παίρνει αυτά που θέλει στο χορτάρι.

Για επιμύθιο, ο Νίκος Νιόπλιας ανέλαβε τον ΟΦΗ σε μία κακή περίοδο όχι μόνο σε ό,τι αφορά το βαθμολογικό κομμάτι και τον κίνδυνο υποβιβασμού, αλλά και στην αγωνιστική εικόνα. Αν φτιάξει αυτή θα φτιάξει και το θέμα της βαθμολογίας. Το παιχνίδι με τον Άρη που ακολουθεί θα μας δώσει ένα δείγμα του «ΟΦΗ του Νιόπλια», αλλά κυρίως τα πλέι άουτ θα είναι αυτά που θα δώσουν το στίγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η προσωπικότητα του κόουτς

Άρης - ΟΦΗ: Κι όμως οι αριθμοί λένε «ψέματα»

Το ντεμπούτο Νιόπλια, η Θεσσαλονίκη και ο Κωφίδης

Τους κάνει «τούρμπο» ο Κυπριανού


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.