«Ο τραυματισμός του Τσιλιανίδη ήταν θέμα συντονισμού»
Ο γιατρός του ΟΦΗ, Νίκος Δεσποτάκης, ανέλυσε τον τραυματισμό του 26χρονου μεσοεπιθετικού.
Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και θα μείνει αρκετό καιρό εκτός δράσης. Ο γιατρός του Ομίλου παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο sputniknews.gr και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έγινε η ζημιά.
Ο κ. Δεσποτάκης ξεκαθάρισε πως ήταν μια κίνηση που ο «Τσίλια» την έχει κάνει δεκάδες φορές, όμως υπήρξε θέμα συντονισμού και το σώμα του δεν ακολούθησε την εντολή. Αναλυτικά:
«Οι τραυματισμοί έχουν σχέση με την καραντίνα»
Δύο ίδιοι τραυματισμοί σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος, λίγες μέρες μετά την επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις από την καραντίνα. Τυχαίο; Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη του γιατρού του ΟΦΗ, Νικόλαου Δεσποτάκη.
«Εννοείται ότι οι τραυματισμοί έχουν σχέση με την καραντίνα. Όταν ξεκινάμε μια νέα προετοιμασία, κάνουμε εργομετρικά, ξεκινάμε σταδιακά την ελαστικότητα και ούτε καθεξής. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο κομμάτι είναι η συνεργασία του σώματος με το μυαλό. Αυτό που λέμε καμία φορά η βιοχημεία. Είναι πάρα πολύ σημαντική» αναφέρει.
«Αποσυντονίστηκε ο οργανισμός και δεν ακολούθησε την εντολή το σώμα»
Ο απόφοιτος του τμήματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει υπηρετήσει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου στο τμήμα τραύματος, με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και τραυματολογία και γνωρίζει από χιαστούς:
«Ο συγκεκριμένος τραυματισμός (σ.σ. του Τσιλιανίδη) έγινε τόσο απλά που ήταν καθαρά θέμα συντονισμού. Η κίνηση του Τσιλιανίδη, την κάνει σε κάθε ματς 500 φορές. Σε κάθε ματς. Αυτή την προσποίηση που έκανε με τον αμυντικό στην πλάτη. Ήταν κάτι πάρα πολύ απλό. Πριν από λίγο ήμασταν μαζί και μου είπε "ρε φίλε, δεν γίνεται αυτό. Το έχω κάνει άπειρες φορές και στην προπόνηση και στους αγώνες". Έλα, όμως, που γίνεται. Αποσυντονίστηκε ο οργανισμός και δεν ακολούθησε την εντολή το σώμα. O χιαστός δεν κόβεται εύκολα, αλλά αν ο συντονισμός και η βιοχημεία δεν είναι καλά οργανωμένοι, γι' αυτό και θέλουμε πάντα χρόνο στην προετοιμασία. Οι προετοιμασίες κρατάνε 1,5-2 μήνες μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, έχουμε πολλά φιλικά. Για να συντονιστούν τα σώματα και να αποκτήσουν την ελαστικότητά τους» υποστηρίζει ο Νίκος Δεσποτάκης.
«Ο ποδοσφαιριστής, όπως και ο άνθρωπος, έχει ένα πρόγραμμα»
Η επιστροφή στη δράση των ποδοσφαιριστών έπειτα από δύο μήνες και παραπάνω διακοπή, επιφέρει και πάρα πολλούς τραυματισμούς, όπως αναφέρει μια μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, η μεγάλη διακοπή έχει επιρροή στους αθλητές που τραυματίζονται πολύ πιο εύκολα και ο κίνδυνος τραυματισμού αυξήθηκε κατά 266% με τη Bundesliga να είναι τρανό παράδειγμα:
«Αυτό που γίνεται στη Γερμανία με τους πολλαπλούς τραυματισμούς είναι επειδή αποσυντονίστηκε ο οργανισμός του ποδοσφαιριστή. Όπως ο ποδοσφαιριστής, έτσι και ο άνθρωπος έχουν ένα πρόγραμμα. Έχει μάθει σε αυτό το πρόγραμμα και λειτουργεί σε αυτό. Για αυτό γίνονται οι προετοιμασίες. Για να μπορέσεις να συντονίσεις ξανά, μυαλό, σώμα και τη βιοχημεία του οργανισμού. Εκεί είναι το πολύ σημαντικό και η μεγάλη διαφορά. Οι ποδοσφαιριστές έμειναν εκτός για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι μένουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι περισσότεροι έκαναν προπόνηση μέσα στο σπίτι, αφού είχαν κλειστεί στο σπίτι. Αν έτρεχαν έξω, θα έτρεχαν σε κακό περιβάλλον, σε κακά γήπεδα, στην άσφαλτο και ο διάδρομος είναι η καλή εκδοχή. Φαντάσου να έτρεχαν στην παραλία».
«Θα υπάρξουν τραυματισμοί στη Super League»
Ο ιατρός ορθοπαιδικής στο τμήμα τραυμάτων και αθλητικών κακώσεων της ιδιωτικής κλινικής «Creta Interclinic» δεν είναι αισιόδοξος για την επανέναρξη της Super League και τους πιθανούς τραυματισμούς:
«Απεύχομαι, δεν είμαι αισιόδοξος, να συμβούν και άλλοι τραυματισμοί. Γενικά, δεν είμαι αισιόδοξος. Στη Γερμανία έχουν το καλύτερο περιβάλλον, όσον αφορά τα γήπεδα, τις προετοιμασίες και γενικότερα στις συνθήκες ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, οι ποδοσφαιριστές, βάσει των ελληνικών δεδομένων, αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι χαλαρά πράγματα και να μην πιέζονται. Να μην κάνουμε υπερβολές στις προπονήσεις. Όμως, στον αγώνα δεν μπορείς να το πεις αυτό. Οπότε, υπάρχει λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, πιθανότητα να χτυπήσει κάποιος; Εγώ τουλάχιστον με την εμπειρία μου θεωρώ ότι υπάρχει. Αν με ρωτάτε εμένα, τα πλέι οφ γίνονται για τηλεοπτικούς λόγους. Κακά τα ψέματα...».
«Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ένα καλό μπάτζετ αποκατάστασης»
Ο Νικόλαος Δεσποτάκης πριν γίνει γιατρός, αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΟΦΗ, καθώς υπήρξε μέλος του ΟΦΗ 94' και των μικτών Κρήτης, γνωρίζοντας καλά το άθλημα από μέσα και πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία για έναν ποδοσφαιριστή:
«Η προετοιμασία, το βασικότερο πράγμα που θέλει είναι χρόνο, υπομονή και επιμονή από τους αθλητές. Σε κάθε προετοιμασία δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας πιάσει ένας ποδοσφαιριστής και να μας πει "με τσιμπάει αυτό, με πονάει αυτό". Είναι τα καθημερινά που λένε οι αθλητές. Τους κάνεις μασάζ και λένε σε κάποια στιγμή "αμάν, κάτι με έπιασε". Αυτά τα έχουμε καθ' όλη τη διάρκεια και του πρωταθλήματος. Όσο λιγότερος είναι ο χρόνος και όσο λιγότερο χρόνο έχουν τα σώματα να συντονιστούν με το μυαλό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα. Αν δεν δώσουν χρόνο στην προετοιμασία, τότε οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ένα καλό μπάτζετ αποκατάστασης και ένα μεγαλύτερο μπάτζετ για αθλητές. Δεν ακούγεται σωστό, αλλά, εμπορικά αν το δεις, θα πρέπει να έχουν στοκ. Δεν είναι σωστό να μιλάς έτσι για ανθρώπους, αλλά το καταλαβαίνεις καλύτερα».
«Να μας δώσουν χρόνο για προετοιμασία»
Ο γιατρός του ΟΦΗ, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια ορθοπαιδικής–τραυματολογίας και αθλητικών κακώσεων, με πλείστα μόρια εκμάθησης πάνω στις αθλητικές κακώσεις στέλνει τη δική του ευχή για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και της επόμενης σεζόν:
«Να ευχηθούμε όλοι μας να μην έχουμε κανέναν άλλον τραυματισμό και όλα τα παιδιά να είναι υγιέστατα όταν τελειώσουν τα πλέι οφ και να ξεκουραστούν αμέσως μετά για ένα αρκετό χρονικό διάστημα. Να αδειάσει το μυαλό τους και να μην ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Να μας δώσουν οι υπεύθυνοι λίγο παραπάνω χρόνο για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά μια σωστή προετοιμασία και να συντονιστούν καλά τα παιδιά. Τίποτα άλλο. Αυτό είναι μια ευχή που τη λέω για όλο το ποδόσφαιρο, τις ομάδες και τις ελληνικές και του εξωτερικού. Στεναχωριέμαι κάθε φορά που ανοίγω τα σάιτ να διαβάσω αθλητικές ειδήσεις και βλέπω ότι κάποιος χτύπησε».
Πηγή: sputniknews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιαστοί και αποκατάσταση: Η «οδύσσεια» των αθλητών