Χιαστοί και αποκατάσταση: Η «οδύσσεια» των αθλητών

Special

O γυμναστής Γιάννης Βαλέργας εξηγεί στο Capitano.gr τι σημαίνει για έναν αθλητή η ''ρήξη χιαστών'', ποιος είναι ο χρόνος της επιστροφής ενώ τονίζει το πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση.

Είναι ένας από τους καταξιωμένους στο χώρο της γυμναστικής, της αποκατάστασης και της ενδυνάμωσης αθλητών στίβου, ποδοσφαίρου και όχι μόνο, στο Ηράκλειο.

Ο Γιάννης Βαλέργας, είναι υπεύθυνος προπόνησης στην ακαδημία στίβου του ΟΦΗ, στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, διατηρεί γυμναστήριο personal training, μέσα από το οποίο, πέρα από τα υπόλοιπα, συνεργάζεται με παίκτες με στόχο την καλύτερη αποκατάσταση τους έπειτα από κάποιον σοβαρό τραυματισμό, όπως ρήξη χιαστών.

Aναμφισβήτητα, η ρήξη χιαστού είναι ο χειρότερος τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένας επαγγελματίας αθλητής. Ο χιαστός είναι ο σύνδεσμος που κρατάει σταθερό το γόνατο. Ο πρόσθιος, δυστυχώς, συνηθίζεται στους αθλητές που στα σπορ τους αναγκάζονται να αλλάζουν συχνά κατεύθυνση. Αντίθετα, ο οπίσθιος τραυματίζεται πολύ λιγότερο.

Με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του Τσιλιανίδη και την μεγάλη αποχή τον παικτών από τις συλλογικές προπονήσεις, η πρώτη ερώτηση μου προς τον Γιάννη, ήταν εύλογη.Κατά πόσο η αποχή επιβαρύνει τους παίκτες και τους ''ωθεί'' σε σοβαρό τραυματισμό.

''Με βάση τα ποσοστά που έχουν αναλυθεί, στην προπόνηση είναι δύσκολο να πάθεις χιαστό στην προπόνηση. Ήταν η κακιά στιγμή, δεν πάτησε καλά, δεν ξέρεις πως θα γίνει. Ειδικά στην περίπτωση του Τσιλιανίδη που έχει και δυνατό οργανισμό.Δεν μπορείς να πεις ότι η αποχή φταίει για τους χιαστούς.'' η απάντηση του.

''Κοίταξε να δεις, αν ένας αθλητής ήταν άπραγος και μπήκε δυνατά μετά από 3 μήνες, σίγουρα έχει παραπάνω πιθανότητες να τραυματιστεί.'' συμπληρώνει.

Προσθέτοντας ότι ο γιατρός είναι εκείνος που κρίνει πότε θα γίνει η εγχείρηση σε έναν αθλητή, ο Γ. Βαλέργας τονίζει:

''Υπάρχουν περιπτώσεις που κάνουν πρώτα ενδυνάμωση και μετά εγχείρηση. Είναι ανάλογα τη ρήξη που έχει υποστει και την αξιολόγηση του ιατρικού τιμ. Ο μυς μετά την εγχείρηση έχει υποστεί μια αδυναμία.''

Οι πιθανότητες και η αποκατάσταση

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο που ακολουθείται για την αποκατάσταση τονίζει: ''Το πρωτόκολλο, είναι η προοδευτική ενδυνάμωση. Η φάση είναι ενεργοποίηση, η ενδυνάμωση, λειτουργικές κινήσεις, οι κινήσεις στο άθλημα και η επάνοδος στην ενεργό φάση. Σε κάποιες έρευνες που έχουν γίνει και με βάση μια μελέτη της Μπαρτσελόνα, την οποία είχα διαβάσει, ανά δύο σεζόν, ένας παίκτης μιας ομάδας θα πάει χιαστό. Ο πρόσθιος χιαστός, ειδικά σε αυτά τα αθλήματα, που είναι σε κρούσεις, είναι οι επιβαρύνσεις πολλές.''

Όσον αφορά τον χρόνο της αποκατάστασης, η απάντηση έρχεται άμεσα: ''Από έξι μήνες μέχρι 9 μήνες. Με τα νέα δεδομένα, και με τις μελέτες. Όσο περισσότερο αργεί να επανέλθει ο ποδοσφαιριστής, τόσο καλύτερα. Κατά μέσο όρο 7.5 μήνα είναι το ιδανικό. Όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα. Είναι το Α και το Ω. Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές. Eίναι βασικό πριν την παραδοσιακή δύναμη και τις ασκήσεις, ίδιο δεκτικότητας, να προηγείται η συνεχής παθητική κίνηση, πχ ασκήσεις ισομετρικές και ασκήσεις κινητικής αλυσίδας''

Άραγε το πλαστικό χορτάρι επιβαρύνει το γόνατο; Μια απορία που, προσωπικά, δεν έχω πάρει ξεκάθαρη απάντηση με όσους εδικούς και αν έχω μιλήσει. ''Έχει να κάνει ναι αλλά πάνω από όλα παίζει το μυϊκο σύστημα ενός αθλητή. Παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία του. Ο κάθε αθλητής είναι μια διαφορετική περίπτωση.'' η απάντηση του Γ. Βαλέργα.

Και συνεχίζει: ''Αν πάθεις στο ένα γόνατο, υπάρχει πιθανότητα να πάθεις και στο άλλο. Είναι και στην ψυχολογία και στο μυαλό του παίκτη. Για το ίδιο γόνατο, δεν είναι πιο ευαίσθητο. Αν έχεις κάνει καλή αποθεραπεία, έχεις τις ίδιες πιθανότητες με πριν. Το τιμ που βλέπει και αξιολογεί την κατάσταση κάθε αθλητή. Π.χ είσαι κουρασμένος, δούλεψε πιο χαλαρά'' απαντάει στην ερώτηση για το πόσο είναι πιθανό ένας παίκτης να τραυματιστεί ξανά στο ίδιο ή στο άλλο γόνατο.

Ο Μπουχαλάκης, ο Καρέλης και οι γυμναστές του ΟΦΗ

''Για μένα, το πιο σημαντικό είναι η αποκατάσταση. Όταν ένας αθλητής τελειώνει την προπόνηση του πρέπει να βάλει τον πάγο του, να κάνει αυτό που πρέπει. Είναι το βασικότερο για την επόμενη προπόνηση του.'' τονίζει ο έμπειρος γυμναστής, με την λέξη ''αποκατάσταση'' να έχει κυρίαρχο ρόλο.

Έχει δουλέψει στο παρελθόν με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη (και δουλεύει), με τον Νίκο Καρέλη λιγότερο, αλλά και με άλλους αθλητές, όχι μόνο από τον χώρο του ποδοσφαίρου: ''Με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη κάναμε personal, ο Ανδρέας ασχολείται πολύ. Με Τζανακάκη, Μπούρμπο και με άλλους ποδοσφαιριστές έχω συνεργαστεί. Έχω δουλέψει και με τον Νίκο Καρέλη, μετά τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό του, στο δεύτερο στάδιο της αποθεραπείας του.

Αντί επιλόγου, ο Γ. Βαλέργας αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για τους δύο γυμναστές του ΟΦΗ, σχολιάζοντας τον τραυματισμό του Τσιλιανίδη: ''Να σου πω επίσης ότι οι Kεσόγλου - Νομικός που βρίσκονται στον ΟΦΗ, κάνουν καλή δουλειά και έχουν πολύ γνώση γύρω από την αποκατάσταση.''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο χιαστός «χτυπάει» τον ΟΦΗ

Η πίκρα με «Τσίλια» και το δυσαναπλήρωτο κενό

Πετυχημένη η επέμβαση στον «Τσίλια»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.