Η παρέμβαση Μπούση και το καλοκαίρι της κρίσης

09:15 | 16/05/2022

Το μήνυμα του Μιχάλη Μπούση και ο κόσμος που θέλει να δει τους υπεύθυνους του ΟΦΗ να παίρνουν το καράβι αλλιώς.


Γράφει ο Δημήτρης Καρυωτάκης


Σε άλλες εποχές μια συντριβή του τύπου Βόλος 5-0, θα σήμανε συναγερμός για το club του ΟΦΗ. Οι παίκτες, ο προπονητής, το staff ολόκληρο θα ζούσαν δύσκολες στιγμές στη διαχείριση της κατάστασης και όλοι θα ζούσαν με το φόβο της υποδοχής στο αεροδρόμιο, τα λαϊκά δικαστήρια, την επίσκεψη των οργανωμένων στο ΒΑΚ.

Θα πει κάποιος είναι καλά αυτά να συμβαίνουν, να ζεις σε ένα ιδιότυπο καθεστώς φόβου και αγωνίας για το πως αντιδρούν οι φίλοι της ομάδας σε ένα πολύ βαρύ κι ασήκωτο αποτέλεσμα; Σχετικά είναι όλα αυτά, έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα κάθε ομάδας, το βάρος της φανέλας, την επιδραστικότητα των οπαδών στα συμβαίνοντα του club. Και ο ΟΦΗ, κακά τα ψέματα έχει μια άρρηκτη σχέση με τον κόσμο του, δεν θα υπήρχε αν εκείνος δεν στεκόταν στα δύσκολα, ομιλήτες και ομάδα πάνε χέρι χέρι εδώ και χρόνια! Άλλωστε και οι παίκτες πάντα συνειδητοποιούσαν πως εδώ στο Ηράκλειο η σχέση κόσμου είναι αλλιώς, υπάρχει μέταλλο και συναισθηματικοί δεσμοί που έκαναν και τους ποδοσφαιριστές να δένονται με το σωματείο, να παίρνουν δύναμη από τη δύναμη του, να μην λειτουργούν ως απλά έχοντες μια τυπική επαγγελματική σχέση που διέπεται από τους όρους ενός συμβολαίου.

Ακόμα και την περίοδο που οι πληρωμές είτε δεν γίνονταν είτε συνέβαιναν αραιά και που, ο παίκτης του ΟΦΗ δεν χαρακτηριζόταν από τη λογική δημοσίου υπαλλήλου. Όλα αυτά μέχρι την τελευταία περίοδο όπου πραγματικά είδαμε οι παίκτες να αποκτούν μια μαλθακότητα, να μη δείχνουν πως η πίεση λειτουργούσε όπως παλιά, έδειχναν πως οι όποιες στραβές δεν έβγαζαν την ομάδα από ένα αυτοματοποιημένο τρόπο λειτουργίας και αντίληψης, που είχε ως επικεφαλίδα… δεν τρέχει και τίποτα!

Το είδαμε στις τρεις απανωτές ήττες-κατραπακιά στα play out στο Γεντί Κουλέ (όπου υπενθυμίζω πως λίγο έλειψε να συμβεί… του Βόλου στο παιγνίδι με τον Ιωνικό) και κανείς δεν φώναξε, ουδείς έβαλε (τις καλώς εννοούμενες) φωνές, κανείς δεν φάνηκε να πειράχτηκε ιδιαίτερα από ήττες που σε άλλες εποχές θα προκαλούσαν τριγμούς και ντου στις προπονήσεις.

Αυτό που στερεοτυπικά λέγεται φιλότιμο φάνηκε να έχει χαθεί εδώ και καιρό από τον ΟΦΗ. Αυτό όμως δείχνει και κάτι άλλο! Δεν είναι μόνο πως οι παίκτες (αλλά και όλο το οικοδόμημα της ομάδας) δείχνουν πως κάνουν διεκπεραιωτικά την όποια δουλειά τους, αλλά ο κόσμος του ΟΦΗ έχει γενικώς… ξενερώσει από το club, με αποτέλεσμα να μην έχει πια όρεξη ούτε να οργιστεί και να φωνάξει με τα όσα βλέπει!

Χάθηκε η εξάδα στα play off, χάθηκε η πρώτη θέση στα play out, ένα συγνώμη δεν ακούσαμε, παρά μόνο την παρέμβαση του Μιχάλη Μπούση το βράδυ της Κυριακής. Ολοι προφανώς κινούνται σε μουντ διακοπών… μη χαθεί κι ο προγραμματισμός! Η αραίωση του κόσμου από τις κερκίδες, η αποστασιοποίηση από τα συμβαίνοντα, το χάσιμο της ψυχικής επαφής κόσμου και ομάδας είναι κακά δείγματα και πρέπει να προβληματίσει όλους στο club.

Ο κόσμος περίμενε πολλά περισσότερα και δεν τα βλέπει, με επιλογές παικτών κατώτερες του αναμενόμενου, και γενικότερα με μια διάθεση που κάπου τον χαλάει καθώς ίσως είχε στο μυαλό του πολύ περισσότερες προσδοκίες. Κακώς ίσως αλλά τις είχε!

Το θέμα είναι πως και με αφορμή το ναυάγιο του Βόλου ο κόσμος θέλει να δει τους υπεύθυνους της ομάδας να παίρνουν το καράβι αλλιώς. Να μην βάλουν τις χτυπητές αδυναμίες κάτω από το γκαζόν του γηπέδου και να φέρουν παίκτες που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας που ξέρουν. Κι αν δεν το ξέρουν να ψάξουν να το μάθουν.

Η χρονιά που έρχεται δεν είναι πια μεταβατική και τολμώ να πω πως η περίοδος Μπούση θα κριθεί στα μάτια των φίλων του ΟΦΗ τούτο το καλοκαίρι, καθώς πια βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα διαφανεί πως πράγματι και από τα λάθη τους έμαθαν όλοι και το πάνε αλλιώς, και πως ο πρόεδρος του ΟΦΗ πράγματι θέλει την ομάδα πρωταγωνιστή όπως είχε υποσχεθεί και τόνισε με το μήνυμά του την Κυριακή, ή σε αντίθετη περίπτωση ό,τι είδαμε είδαμε! Υπομονή ως τις μεταγραφές, διότι ναι γίνονται σημαντικά πράγματα στα γήπεδα, το ΒΑΚ και στις υποδομές, αλλά όλα κρίνονται επί του πεδίου και των τεσσάρων γραμμών κι αν δεν ξανά ζεσταθεί ο κόσμος του… γράψε γουρούνι ψόφησε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένας ωφέλιμος διασυρμός

Ξεκάθαρος ο Μπούσης: «Αλλαγές για να γίνουμε καλύτεροι και πλέι οφ»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.